Čatakovićev pogodak za prekid crnog niza

Izvještaj

Sarajevo je u večerašnjem duelu sa Radnikom slavilo minimalnu pobjedu rezultatom 1:0 i tako prekinulo niz od tri uzastopna poraza.

06.05.2022. 21:29
Semir Zilić

...

Sarajevo je od samog starta utakmice uspostavilo terensku inicijativu, ali su napadi Sarajeva završavali u blizini šesnaesterca gostiju. Prvu priliku za bordo tim imao je Halid Šabanović u sedmoj minuti, nakon proigravanja Rifeta Kapića, ali njegov udarac iskosa sa desne strane zaustavlja Muminović.

Iako je Sarajevo imalo više loptu u nogama, ipak je u nastavku prvog poluvremena bolje prilike imao tim Radnika. Prvi put su ozbiljnije zaptrijetili u 22. minuti, kada se nakon jedne greške veznog reda, u prilici našao Dejan Maksimović, ali njegov udarac bez većih problema zaustavlja Belmin Dizdarević. Desetak minuta kasnije, još jedna dobra prilika za goste, ovog puta je iskosa sa lijeve strane šutirao Predrag Ristanović, ali je Dizdarević još jednom siguran.

I kada se činilo da će se na odmor otići bez golova, Sarajevo ipak stiže do vodstva. Akciju je na lijevoj strani započeo Selmir Pidro, koji šalje loptu u sredinu za Kapića, a ovaj iz prve upošljava Asmira Suljića. Krilni napadač Sarajeva je samo kratko ostavio loptu za Hamzu Čatakovića, a on snažnim volej udarcem trese mrežu Muminovića za 1:0.

Isti dvojac je i u nastavku kreirao prvu priliku za bordo tim, u 48. minuti. Bila je to uigrana akcija iz skraćenog kornera, kojeg je izveo Suljić, a Čataković neometan sa desetak metara šutira tik pored stative gostujućeg gola. Sedam minuta kasnije Čataković je dobro uposlio Dražena Bagarića, ali njegov udarac odlazi preko gola.

Do nove prilike čekalo se petnaestak minuta, a imao ju je rezervista Mersudin Ahmetović, koji nakon proigravanja Anela Hebibovića, snažno šutira, ali pogađa samo vanjski dio mreže. Četiri minute kasnije, Čataković precizno gađa sa dvadeset metara, ali Muminović sjajnom paradom izbacuje loptu u korner.

Najbolju priliku za bordo tim imao je Hebibović u 80. minuti, kada nakon duplog pasa sa Kerimom Palićem, sa samo pet metara prebacuje gol Radnika. Do kraja je pokušao još i Ahmetović u 88. minuti, dok su gosti jedinu šansu imali u sudijskoj nadoknadi, kada Dizdarević sjajnom intervencijom zaustavlja Blagojevićev slobodni udarac.

Sarajevo je tako stiglo do važna tri boda, koji će sigurno podići samopouzdanje fudbalerima bordo tima uoči gradskog derbija koji je na rasporedu u utorak, sa početkom u 20 sati. Trener Aleksandar Vasoski, u tom meču neće moći računati na mladog Tarika Ramića, koji je danas dobio treći žuti karton, dok se u ekipu, nakon odrađene suspenzije, vraća standardni prvotimac Dal Varešanović.