Makazice Anđušića za bod u Čitluku

Izvještaj

Sarajevo je u posljednjem meču ovogodišnjeg izdanja WWin lige BiH remiziralo na gostovanju ekipi Širokog Brijega rezultatom 2:2.

26.05.2024. 19:16
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Posljednji ovosezonski meč, Sarajevo je odigralo u Čitluku na stadionu Bare, protiv domaćeg Širokog Brijega koji je u ovom meču nastupio sa izuzetno podmlađenom ekipom koju su činila čak devetorica fudbalera mlađa od 21 godine.

Bordo tim je odlično otvorio utakmicu, te praktično iz prve prilike stigao do vodstva. Nakon povratnog pasa Amara Beganovića, precizan sa nekih desetak metara bio je Hamza Čataković, kojem je to bio 17. prvenstveni gol u ovoj sezoni. Sarajevo je u prvih dvadesetak minuta utakmice propustilo veliki broj prilika, a prvu od njih imao je upravo Čataković već u 5. minuti, ali njegov udarac zaustavlja golman Puljić.

Pokušao je u 11. minuti i Muhamed Buljubašić, glavom nakon centaršuta Beganovića, ali nije bio dovoljan precizan. Četiri minute kasnije, u dobroj situaciji bio je Ajdin Hasić, nakon pasa Renana Oliveire, ali njegov šut odlazi pored gola. Seriju promašaja na otvaranju utakmice zaključio je Čataković u 18. minuti, kada je pokušao lob udarcem savladati Puljića koji je pročitao njegovu namjeru i sačuvao svoju mrežu.

Kazna za promašaje stigla je već u narednom napadu, kada Filip Matić udarcem glavom pogađa za 1:1. Moglo je Sarajevo samo par minuta kasnije vratiti prednost, ali je Marko Matanović slabo šutirao sa desetak metara. Za razliku od fudbalera Sarajeva, igrači domaćeg tima nisu propuštali svoje prilike, pa je tako Luka Mamić u 29. minuti pogodio za potpuni preokret svog tima. Do odlaska na odmor nije bilo previše uzbuđenja, a tek je u posljednjoj minuti prvog poluvremena pokušao Elvir Duraković udarcem iskosa sa 15 metara, ali nije bio dovoljno precizan.

Za razliku od prvog poluvremena, nastavak utakmice nije bio ni približno zanimljiv. Drugo poluvrijeme počelo je dalekometnim pokušajima Kuprešaka sa jedne i Hasića sa druge strane, ali rezultat je ostao nepromijenjen. Sarajevo je u većem dijelu drugog poluvremena imalo jalovu terensku inicijativu, ali praktično sve do samog finiša utakmice nije uspjelo ozbiljnije ugroziti gol domaćeg tima.

Tek u drugoj minuti sudijske nadoknade, bordo tim je imao prvu pravu priliku za izjednačenje. Nakon lijepog prodora, mladi Nidal Čelik je uposlio Čataković, čiji udarac iskosa sa desetak metara zaustavlja Puljić. I kada je izgledalo da će Širokobriježani upisati i treću ovosezonsku pobjedu u duelima sa Sarajevo, rezervista Nemanja Anđušić je lijepim udarcem makazicama pogodio za 2:2. Prethodno je šutirao Francis Kyeremeh, ali je njegov pokušaj samo kratko zaustavio Puljić, nakon čega je Anđušić atraktivnim udarcem postavio tačku na još jednu ne baš uspješnu sezonu bordo tima, u kojoj je kao jedina utjeha ostao plasman na evropsku scenu.


0:0

UECL, 2. pretkolo
Asim Ferhatović Hase, 25.07.2024.