ARHIVA: Benkin pogodak za ostanak na vrhu

Arhiva

Na današnji dan, 9. maja 2015. godine, Sarajevo je u duelu sa direktnim konkurentom za šampionsku titulu, Zrinjskim, slavilo minimalnu pobjedu rezultatom 1:0.

09.05.2022. 14:18
Semir Zilić

...

Premijer liga BiH je u sezoni 2014/15., doživjela jednu od najuzbudljivijih završnica. Pet kola prije kraja, u utrci za šampionsku titulu bila su čak četiri tima i to četiri vječna premijerligaša. Nakon 25 odigranih kola, Sarajevo je zauzimalo lidersku poziciju sa 53 osvojena boda. Po bod manje imali su na diobi drugog i trećeg mjesta Željezničar i Široki Brijeg, dok je na četvrtom mjestu sa 51 osvojenim bodom bio Zrinjski. Sve je to garantovalo uzbudljiv finiš našeg najelitnijeg takmičenja, a pogotovo što je u posljednjih pet kola na rasporedu bilo i nekoliko međusobnih duela ove četiri ekipe.

Prva od tih utakmica bila je na rasporedu u 26. kolu, kada je Sarajevo na Koševu ugostilo tim Zrinjskog. U isto vrijeme počele su utakmice i preosala dva pretendenta na šampionski trofej, Željezničara i Širokog Brijega, pred kojima su bila teška gostovanja Veležu i Čeliku.

Detalj iz prvog poluvremena - prodor Nemanje Bilbije

Sunčana majska subota, ali i važnost utakmice, privukli su na tribine koševskog stadiona preko 12.000 domaćih navijača. Besprijekorna podrška sa svih tribina i pjesma sa sjevera koja nije prestajala od prve do posljednje minute, nosili su fudbalere Sarajeva do trijumfa koji je bordo tim doveo za još jedan korak bliže dugo očekivanoj šampionskoj tituli.

Prvo poluvijeme na Koševu nije ponudilo pretjerano zanimljiv fudbal. Cilj gostujućih fudbalera je očito bio da pokuša spriječiti rani pogodak Sarajeva, dok izabranici Dženana Uščuplića nikako nisu uspijevali doći u neku izglednu priliku. Jedino vrijedno pomena u prvih 45 minuta, bio je dalekometni pokušaj Miloša Stojčeva, ali njegov udarac sa trifesetak metara odlazi malo iznad gola gostiju.

I dok se na Koševu ništa bitno nije događalo, pažnja domaće publike bila je usmjerena na dešavanja na druga dva terena. Željezničar je od 26. minute vodio u Vrapčićima, a uzbudljivo je bilo i u Zenici, gdje je Čelik već u 3. minuti poveo sa 1:0, Široki vrlo brzo stigao do izjednačenja, da bi ipak u posljednjoj minuti prvog poluvremena bivši fudbaler bordo tima Semir Bajraktarević pogodio za 2:1. Rezultati u prvom poluvremenu svakako su najviše odgovarli plavima sa Grbavice, jer bi sa tim raspletom situacije upravo oni preuzeli lidersku poziciju na tabeli.

Gužva nakon jednog kornera Sarajeva u drugom poluvremenu

Za razliku od prvih 45 minuta, nastavak utakmice je opravdao epitet derbija kola. Samo 15 sekundi trebalo je fudbalerima bordo tima da dođu do prve prilike. Haris Duljević je odlično uposlio Leona Benku, koji snažno šutira iskosa sa desne strane, ali njegov udarac spriječava stativa Dujkovićevog gola. Benkin pokušaj bio je nagovještaj otvorene igre oba tima. Zrinjski koji u prvom poluvremenu gotovo da nije prelazio centar, preuzima inicijativu i stvara nekoliko dobrih prilika. Na krilima razigranog Ognjena Todorovića, te Pere Stojkića i Steve Nikolića, gosti su tri puta prijetili golu Sarajeva, ali je Matej Delač uspio sačuvati svoju mrežu. Sarajevo je u tom periodu imalo tek još jednu dobru priliku, ali udarac Stojčeva iskosa sa desetak metara zaustavlja Dujković.

Vrijeme je lagano prolazilo, a Sarajevo nikako nije uspijevalo da uspostavi nadmoć nad Zrinjskim i da dođe do toliko željenog gola. Lagano je rasla nervoza i na tribinama, pogotovo zbog vijesti koje su stizale iz Mostara, gdje je Željezničar i dalje čuvao prednost od jednog gola, a samim tim i prvo mjesto na tabeli.

A onda je deset minuta prije kraja sve proključalo. Miloš Stojčev je dobio jednu loptu u sredini, lijepim driblingom se oslobodio svog čuvara, a potom poslao precizan pas iza leđa zaspale odbrane gostiju. Zaboravljen od svojih čuvara, sam na deset metara od gola Zrinjskog ostao je najbolji strijelac Sarajeva tog proljeća, Leon Benko, koji je imao sasvim dovoljno vremena da primi loptu, okrene se, a potom je pored istrčalog Dujkovića pošalje u mrežu za erupciju oduševljenja na stadionu.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima, jer je Zrinjski do kraja imao još dvije izgledne prilike, a dah navijača Sarajeva je zastao u samom finišu utakmice kada je nako šuta Steve Nikolića sa desetak metara, Delač već bio savladan, ali lopta pogađa stativu.

Meč je tako završen minimalnom pobjedom Sarajeva, koje je četiri kola prije kraja zadržalo prvo mjesto na tabeli, te u sami finiš prvenstva ušlo sa najvećim šansama za titulu. Željezničar je u finišu utakmice u Vrapčićima postigao još dva gola i potvrdio pobjedu, zadržavši tako jedan bod zaostatka za Sarajevom, dok su najveći gubitnici ovog kola ipak bili hercegovački timovi. Široki Brijeg je u Zenici doživio visok poraz, pa je već tada bilo izvjesno da njima i Zrinjskom do kraja ipak preostaje međusbna borba za osvajanje trećeg mjesta i plasman u Evropsku ligu.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.