ARHIVA: Merdanovićev pogodak produžio nade u titulu

Arhiva

Na današnji dan, 11. maja 1980. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo banjalučki Borac rezultatom 1:0.

11.05.2022. 10:35
Semir Zilić

...

Sedam dana nakon smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, utakmicama 26. kola nastavljeno je takmičenje u Prvoj saveznoj ligi. Prethodne nedjelje, zbog vijesti o Titovoj smrti, prekinuta je utakmica između Sarajeva i Osijeka na Koševu, kao i ona u Splitu, gdje su igrali Hajduk i Crvena zvezda, pa su dva glavna pretendenta za šampionsku titulu, Zvezda i Sarajevo, imali po jednu utakmicu manje u odnosu na ostatak Lige.

Sarajevo je u ovo kolo ušlo sa tri boda zaostatka za Zvezdom, te je tražeći pobjedu nad Borcem, priželjkivalo eventualni kiks crveno-bijelih u Nišu. u duelu sa Radničkim, kako bi se ponovo približilo prvom mjestu.

Sve utakmice 26. kola počele su odavanjem počasti preminulom predsjedniku Titu, pa je tako bilo i na Koševu. Najprije je odsvirana državna himna, potomo su igrači oba tima, skupa sa sudijama teren izašli na teren noseći veliki transparent sa natpisom "Druže Tito, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo", nakon čega je održana minuta šutnje u Titovu čast.

U dosta tužnoj atmosferi, pred nešto više od 3.000 gledalaca, ni igra fudbalera oba tima nije ponudila preveliki spektakl. Sarajevo je prvi put zaprijetilo u 12. minuti, kada se u odličnoj situaciji našao Želimir Vidović, ali je on sa samo šest-sedam metara promašio prazan gol. To je bila otprilike i jedina situacija vrijedna pomena u prvih 45 minuta.

Fudbaleri Borca i Sarajeva, sa sudijama prije početka meča.
Stoje s lijeva: Sušić, Janjuš, Vidović, Vidaković, Musemić, Kapetanović, N. Merdanović, Hadžibegić, A. Nikolić, Pašić i Janjoš.

U nastavak utakmice, ekipa Sarajeva je ušla dosta odlučnije. Bordo tim je preuzeo inicijativu, a prvu prilikao imao je Predrag Pašić. čiji udarac glavom u 55. minut, sjajnom intervencijom zaustavlja gostujući golman Slobodan Karalić.

Nedugo nakon toga, trener Fuad Muzurović povlači ključni potez na ovoj utakmici. Umjesto Nijaza Merdanovića, na teren šalje njegovog mlađeg brata Senada, što se ispostavilo kao pun pogodak, jer je upravo on bio igrač odluke. Igrao se 67. minut, kada je Merdanović sjajno ispratio jedan centaršut sa lijeve strane, iskoristio lošu reakciju gostujuće odbrane, te udarcem iskosa sa desetak metara savladao Karalića za 1:0.

Bio je to ujedno i rezultat s kojim je završen ovaj susret, a pobjeda je dodatno dobila na težini viješću da Zvezda nije uspjela slaviti na Čairu. Iako su Beograđani vodili od samog početka meča, Radnički je u posljednjim minutama stigao do izjednačenja, što je značilo da je Sarajevo uspjelo smanjiti zaostatak za Zvezdom na samo dva boda. Obzirom da su oba tima imala po utakmicu manje, te da je Beograđane čekao mnogo teži susret, gostovanje na Poljudu, u taboru tima sa Koševa se potpuno opravdano iznova rodila nada da bi šampionska titula ipak mogla završiti u Sarajevu.