ARHIVA: Snijeg u maju!

Arhiva

Na današnji dan, 13. maja 1978. godine, Sarajevo je poraženo na gostovanju u Ljubljani, rezultatom 2:1.

13.05.2022. 11:51
Semir Zilić

...

Sarajevo je u sklopu 32. kola Prve savezne lige gostovalo ljubljanskoj Olimpiji. Nije to bio susret od pretjerane rezultatske važnosti za bordo tim. Sarajevo je već odavno plovilo mirnim vodama sredine tabele, pa je u Ljubljanu otputovalo bez rezultatskog imperativa. Nije bio ni pretjerano kvalitetan susret, niti onaj koji bi se pamtio po nekoj spektakularnoj posjeti, obzirom da je utakmica bila u direktnom TV prijenosu, na tribinama je bilo tek oko 1.500 gledalaca, od čega, zanimljivo, njih samo 281 sa kupljenom ulaznicom.

Ipak, pored svega toga, to subotnje gostovanje Sarajeva na stadionu Bežigrad ostalo je upamćeno do danas. Tog majskog dana, nezapamćena snježna mećava pogodila je Ljubljanu i njenu okolinu. Snijeg, koji nije prestao padati tokom cijele utakmice, zatrpao je glavni grad Slovenije, što je dodatno otežalo posao fudbalerima oba tima, koji su uprkos teškim uslovima, ipak uspjeli svojom predstavom zadovoljiti malobrojne, promrzle gledaoce na stadionu, ali i one pred TV ekranima širom Jugoslavije.

Susret je idealno počeo za domaći tim. Igrao se drugi minut kada je Tone Rožič matirao Seada Grudu, za vodstvo Olimpije od 1:0. Nije se dugo čekalo na odgovor Sarajeva, jer samo trinaest minuta kasnije, bordo tim stiže do izjednačenja. Kapiten Edhem Šljivo koristi nesmotrenost svog čuvara Perduva, a potom preciznim udarcem uspijeva savladati Dalanovića i vratiti rezultat u egal. Tu nije bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu, jer je u 33. minuti Olimpija stigla do novog gola. Bila je to lijepa akcija domaćeg tima koju je započeo Samatović, nastavio Rožič, a završio Peter Ameršek pogotkom za 2:1.

Detalj iz drugog poluvremena
Želimir Vidović i Faruk Hadžibegić zaustavljaju Janeza Voljča

Na odmor se otišlo sa prednošću Olimpije, a tokom pauze, delegat susreta zahtijevao je od domaćina da upali reflektore. Iako je početak drugog poluvremena bio zakazan za 16:55 sati, usljed snježnih padavina, vidljivost na stadionu je bila znatno smanjena, pa se tako nastavak utakmice igrao pod svjetlošću reflektora.

Za razliku od prvog poluvremena, koje je ponudilo golove, drugih 45 minuta je bilo dosta siromašnije. Prvu priliku u nastavku imao je Srebrenko Repčić u 62. minuti, ali iz izgledne pozicije ne uspijeva donijeti izjednačenje svom timu. Već u narednoj minuti uzvratili su i domaći preko Ameršeka, ali bez promjene rezultata. Najbolju priliku na utakmicu imao je domaći tim u 74. minuti. Voljč je centrirao sa desne strane, a najbolji pojedinac meča, Rožič, glavom promašuje prazan gol Sarajeva.

Do kraja susreta nije bilo većih opasnosti po oba golmana. Težak, klizav i blatnjav teren otežavali su posao fudbalerima oba tima, a domaćin tim je bio prezadovoljan konačnim rezultatom, obzirom da su sa ova dva boda i definitivno prebrinuli sve brige oko opstanka.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.