Sva naša finala Kupa (2. dio)

Bordo priče

U susret finalu Kupa BiH koje se igra u četvrtak, Bordo vremeplov vam donosi serijal priča o svih dosadašnjih 12 odigranih finala.

17.05.2022. 16:34
Semir Zilić

...

Nakon priče o dva izgubljena finala u Kupa Maršala Tita, u drugom nastavku serijala o finalima koje je igrao bordo tim, stiže priča o tri vezana finala Kupa BiH, s kraja prošlog stoljeća, u kojima je Sarajevo napokon stiglo do prvog trijumfa.

Sarajevo je u prva dva izdanja Kupa BiH, zabilježilo nešto slabije rezultate. Nakon dobrih partija u utakmicama Kupa na nivou Kantona Sarajevo, bordo tim je u završnici takmičenja zastao najprije u četvrtfinalu 1995. godine, a potom godinu dana kasnije u polufinalu, da bi iz trećeg pokušaja, u sezoni 1996/97. napokon stiglo i toliko željeno finale Kupa BiH. Na putu do finala, tim Nermina Hadžiahmetovića nije imao većih problema. Ubjedljive pobjede u duelima sa Krivajom i Budućnosti, te sigurnih 4:2 u polufinalnom dvomeču protiv branioca trofeja, zeničkog Čelika doveli su Sarajevo na korak od osvajanja prvog trofeja u Kupu.

Finale Kupa BiH
Elvedin Beganović zaustavlja jedan napad Željezničara

Finalni meč trećeg izdanja Kupa BiH donio je pravi spektakl, duel sarajevskih rivala, Sarajeva i Željezničara. Dva vječita rivala, prvi put u direktnom okršaju za jedan trofej i preko 25.000 navijača oba tima na tribinama, bili su garancija istinskog fudbalskog spektakla. Bordo tim je opravdao ulogu favorita u ovom meču, te zasluženo stigao do pobjede od 2:0. Mrežu plavih sa Grbavice načeo je u 30. minuti Senad Repuh, da bi sve dileme oko pobjednika bile riješene tri minute prije kraja, kada Amar Ferhatović pogotkom sa bijele tačke postavlja konačnih 2:0. Trofej namijenjen pobjedniku, iz ruku predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića, primio je kapiten Almir Turković, što je bio znak za početak proslave, koja je trajala do kasno u noć.


Isti uspjeh Sarajevo je ponovilo i naredne sezone, s tim što je ovog puta bordo tim do finala stigao dosta težim putem nego prethodne sezone. Samo je u prvom kolu, ekipa Sarajeva s lakoćom eliminisala gradskog rivala, Olimpik, a potom su uslijedili tijesni prolazi u duelima sa Gradinom i Zenicom. Tek boljim izvođenjem jedanaesteraca, a nakon 180 minuta bez golova, Sarajevo je u duelu sa Zenicom izborilo plasman u finale i duel sa tuzlanskom Slobodom.

Faruk Ihtijarević i Alen Avdić pred golom Slobode

Susret Sarajeva i Slobode, nije ponudio spektakl koji se priželjkivao. Regulatnih 90 minuta završeno je bez većih uzbuđenja, uz tek poneku priliku na obje strane, a pobjednik je odlučen tek u drugom produžetku, tačnije u 113. minuti kada je nakon centaršuta Džeme Smječanina, najviše skočio Emir Granov i glavom matirao Halilovića za 1:0 i odbranu naslova u Kupu BiH.

Tri mjeseca kasnije, u zajedničkoj organizaciji NSBiH i NSHB, odigrano je popularno nazvano "Superfinale" Kupa BiH, u kojem su se sastali Sarajevo i osvajač Kupa tzv. HB, tim Orašja. Nakon remija bez golova u gradu na Savi, Sarajevo je u revanšu slavilo sa minimalnih 1:0.

Period između 1997. i 1999. godine, rezultatski je definitivno bio zlatni period klupske historije. Sarajevo je tri godine uzastopno bilo šampion ili vicešampion BiH, te igralo sva tri finala Kupa i Superkupa u istom tom periodu. Tako je u sezoni 1998/99. bordo tim stigao do trećeg uzastopnog finala.

Bila je to sezona iz snova za bordo tim, koji je u prvenstvu gazio sve pred sobom na putu do treće šampionske titule, a sve je izglednija bilo i osvajanje prve duple krune u klupskoj historiji. Na putu do finala, Sarajevo je bez većih problema eliminisalo Ozren i Zmaja od Bosne, a onda je u finalu prije finala, eliminisalo gradskog rivala Željezničar, boljim izvođenjem jedanaesteraca i tako stiglo do duela sa visočkom Bosnom.

Džemo Smječanin u duelu sa odbranom Bosne

Uoči finala, Sarajevo je bilo apsolutni favorit. Što zbog forme u kojoj se nalazilo, što zbog činjenice da je finale igralo na svom Koševu, pa je javnost bila gotovo ubijeđena da će se i treću sezonu zaredom trofej namijenjen pobjedniku Kupa naći u vitrinama bordo kluba.

Finale je bilo kao preslikano onome odigranom godinu dana ranije. Ponovo regularnih 90 minuta nije donijelo golove i ponovo je osma minuta drugog produžetka donijela trenutak odluke, ali ovog puta je Bosna bila ta koja je u 113. minuti, preko Esmira Džafića stigla do zlata vrijednog pogotka i svog prvog trofeja u historiji. Zanimljivo je da su se isti timovi susreli i šest mjeseci kasnije u finalu Superkupa BiH, a ponovo je Bosna slavila, ovog puta boljim izvođenjem jedanaesteraca.

U trećem dijelu serijala, donosimo vam priču o tri finala iz perioda od 2001. do 2005. godine, kada se Kup BiH prvi put počeo igrati na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.