Poraz nakon penala

Izvještaj

Sarajevo je nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca doživjelo poraz u finalu Kupa od Veleža.

19.05.2022. 23:34
Semir Zilić

...

Bordo tim je mnogo bolje otvorio prvo poluvrijeme i pravo je čudo kako se na odmor nije otišlo sa najmanje dvije lopte u mreži mostarskog tima. Prvu priliku imao je već na otvaranju utakmice Rifet Kapić, ali njegov udarac sa vrha šesnaesterca odlazi tik pored stative. Samo što su Mostarci vratili loptu u igru, pritisak napadačke linije Sarajeva je urodio plodom, loptu oduzima Dal Varešanović, koji upošljava Anela Hebibovića, ali i njegov udarac odlazi za par centimetara od gola Veleža.

Nova stopostotna šansa stigla je u 16. minuti, kada Nihad Mujakić koristi sudar dvojice Veležovih fudbalera, izlazi sam pred golmana, ali Jovičić zaustavlja njegov udarac sa pet metara. Ipak, najbliže pogotku Sarajevo je bilo u 31. minuti, kada u razmaku od samo nekoliko sekundi. Najprije je odbrana Veleža praktično sa gol-linije izbacila pokušaje Kapića i Hebibovića, a potom se lopta odbija do usamljenog Asmira Suljića, koji promašuje cijeli gol.

U nastavku utakmice Velež je uspio konsolidovati svoje redove, ali i dalje nije uspio ozbiljnije zaprijetiti golu Belmina Dizdarevića. Najbolju priliku u nastavku je imao Mersudin Ahmetović, koji u 66. minuti izlazi sam pred Jovičića, ali loše šutira, pa golman Veleža uspijeva zaustaviti njegov udarac. Do kraja susreta nije bilo više uzbuđenja, a Sarajevo je u posljednjoj minuti ostalo sa igračem manje na terenu, nakon što je drugi žuti karton dobio Halid Šabanović.

Pristupilo se potom izvođenju jedanaesteraca, a fudbalska lutrija ovog puta nije bila naklonjena igračima Sarajeva. Sa bijele tačke pogađali su Suljić, Šećerović i Bodul, dok su neprecizni bili Varešanović i Oremuš. S druge strane, promašio je jedino kapiten Veleža, Zvonić, dok su ostala četvorica bila sigurna i tako donijela prvi trofej Kupa BiH svojoj ekipi.