Pobjeda za potvrdu četvrtog mjesta

Izvještaj

Pobjedom u posljednjoj domaćoj utakmici u sezoni, Sarajevo je iskoristilo kikseve Veleža i Željezničara i osiguralo četvrtu poziciju na tabeli.

23.05.2022. 08:03
Semir Zilić

...

Nakon neuspjeha u finalu Kupa, pred ekipom Sarajeva je bila psihički izuzetno teška utakmica. Na Koševu je gostovala tuzlanska Sloboda, koja je u ovom meču imala priliku da osvajanjem jednog boda i teoretski osigura opstanak u društvu najboljih.

Prije početka utakmice izostala je tradicija da najvaterniji navijači bordo kluba, "Horde zla", uoči posljednje domaće utakmice uruče trofej Ismir Pintol najborbenijem igraču u sezoni. Navijači Sarajeva, nezadovoljni igrama njihovih ljubimaca u tekućoj sezoni, odlučili su da trofej ove godine ne dodijele nijednom fudbaleru.

Sama utakmica bila je poprilično neinteresantna, bez pravih prilika. Sarajevo je tek dva puta prijetilo dalekometnim udarcima Rifeta Kapića, ali bez veće opasnosti po gol gostiju. S druge strane, najbolju priliku imao je Beganović u 20. minuti, koji je ostao sam pred golom Sarajeva, ali je sa desetak metara promašio cijeli gol.

I kada je izgledalo da će se na odmor otići bez golova, Sarajevo u 44. minuti stiže do vodstva. Rifet Kapić je još jednom šutirao s distance, golman gostiju nespretno intervenisao, a njegov poklon koristi Mersudin Ahmetović i sa pet metara ubacuje loptu u mrežu za 1:0.

Drugo poluvrijeme ponovo je ponudilo slab fudbal. Sarajevo je, za razliku od prvog poluvremena, imalo nekoliko dobrih prilika, ali nije uspjelo postići drugi pogodak. Najbliži pogotku bili su Varešanović, Velkoski i Dupovac, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Bordo tim je tako stigao do minimalne pobjede, iskoristivši kikseve Veleža i Željezničara, pa će ovu sezonu za zaborav, okončati na četvrtom mjestu na tabeli, bez obzira na ishode posljednjeg kola.