Težak poraz za kraj očajne sezone

Izvještaj

Sarajevo je u posljednjem kolu ovogodišnjeg izdanja m:tel Premijer lige BiH doživjelo težak poraz na gostovanju u Mostaru, od ekipe Veleža.

27.05.2022. 22:28
Semir Zilić

...

Foto: Klix.ba

Iako je susret bio bez većeg rezultatskog značaja za obje ekipe, evidentno je bilo da su domaći fudbaleri ušli u utakmicu sa mnogo više motiva i želje za pobjedom. Već od samog starta, Velež je kontrolisao utakmicu, ali je ipak prvo zaprijetilo Sarajevo u 16. minuti, kada Irfan Ramić šutira sa 25 metara, ali lopta odlazi par centimetara od gola Veleža. Sedam minuta kasnije uzvratio je i domaći tim. Bila je to stopostotna šansa koju je imao Brandao, nakon proigravanja Radovca, ali je njegov udarac sa deset metara refleksnom reakcijom uspio zaustaviti Belmin Dizdarević. Golman Sarajeva je bio na visini zadatka i tri minute kasnije, kada udarac Hasanovića izbacuje u korner, ali je već u istoj minuti bio nemoćan. Dženan Zajmović koristi loš povratni pas Mersudina Ahmetovića, izlazi sam pred Dizdarevića i prebacuje ga za 1:0.

Jedino uzbuđenje do kraja prvog poluvremena viđeno je u 36. minuti, kada Ahmetović postiže pogodak, ali ga sudija opravdano poništava, jer je napadač Sarajeva bio u ofsajd poziciji.

Prvih desetak minuta igre u nastavku pripalo je ekipi Sarajeva, koje je presingom uspjelo nakratko natjerati Velež da se povuče na svoju polovinu, ali jedino vrijedno pomena iz tog perioda, bila je prilika Amera Dupovca iz 55. minute, kada nakon kornera pogađa stativu Bogdanovićevog gola.

U 59. minuti sudija Marić je opravdano poništio još jedan gol zbog ofsajda, ovog puta Ćosiću iz Veleža, da bi u istoj minuti Zajmović iskoristio novu nepažnju odbrane Sarajeva i matirao Dizdarevića za 2:0. Četiri minute kasnije, isti igrač je stavio tačku na ovu utakmicu, a ponovo je njegovom golu kumovala greška fudbalera Sarajeva. Ovog puta je pogrešan pas poslao kapiten Dupovac, a njegovu grešku koristi Anđušić koji upošljava Zajmovića. Prvi pokušaj domaćeg napadača, Dupovac je uspio izblokirati, ali kada mu se lopta ponovo vratila na nogu, nije bilo spasa za Dizdarevića. Topovskim udarcem je po treći put zatresao mrežu Sarajeva i tako potvrdio status najboljeg igrača utakmice.

Bio je to ujedno i konačan rezultat ove utakmice kojom je, napokon, spuštena zavjesa na jednu od najneuspješnijih sezona u novijoj historiji Sarajeva. Bordo tim je u tekućoj sezoni doživio čak rekordnih 13 prvenstvenih poraza, najviše još od daleke 1991. godine, završivši prvenstvo tek na četvrtoj poziciji, što znači da će Sarajevo, prvi put nakon 2016. godine, propustiti nastup u međunarodnim takmičenjima.