ARHIVA: Dva Boška srušila Zvezdu na Marakani

Arhiva

Na današnji dan, 28. maja 1967. godine, Sarajevo je u jednoj od najvažnijih utakmica sezone savladalo Crvenu zvezdu u gostima rezultatom 3:1 i tako uspjelo zadržati lidersku poziciju na tabeli.

28.05.2022. 12:57
Semir Zilić

...

Porazom od Veleža u 24. kolu, ekipa Sarajeva se našla u prilično teškoj situaciji. Šest kola prije kraja, prednost bordo tima na vrhu se istopila na samo jedan bod u odnosu na Partizan, odnosno dva u odnosu na Dinamo, a pred ekipom Miroslava Brozovića je bio izuzetno težak raspored. Pored tri domaće utakmice, Sarajevo je do kraja sezone gostovalo trima ekipama iz vrha tabele Crvenoj zvezdi, Vojvodini i Dinamu, pa je bilo jasno da će im za ostanak na vrhu tabele biti potrebna najmanje tri od maksimalnih šest bodova sa ova tri gostovanja. Dodatni problem za Brozovića predstavljala je činjenica da je Sarajevo samo četiri dana ranije imalo izuzetno tešku utakmicu, finale Kupa Maršala Tita, ali su već prve minute utakmice pokazale da je strah od toga da će poraz od Hajduka i gubitak trofeja ostaviti posljedice na ekipu, bio bespotreban.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice
Stoje: Fazlagić, Sirćo, Musemić, Muzurović, Jesenković, Prljača.
Čuče: Prodanović, Blažević, Šiljkut, Bajić, Antić.

Na tribinama Marakane bilo je prisutno 35.000 gledalaca, među kojima i nemali broj simpatizera Partizana, koji su na utakmicu došli sa svojim klupskim zastavama da podrže svog najljućeg rivala u borbi protiv direktnog konkurenta za šampionski naslov. Sarajevo je susret započelo u svom standardnom sastavu, a već u 7. minuti prvu priliku imao je Boško Prodanović, čiji udarac sa 7-8 metara zaustavlja golman Dujković. Brzo je uzvratila i Zvezda, koja prijeti preko Stevana Ostojića, ali njegov udarac odlazi preko gola. Najbolju priliku domaći tim je imao u 19. minuti, kada njihov najbolji pojedinac na meču Dragan Džajić sjajno upošljava Trifuna Mihajlovića, ali njegov udarac pogađa prečku gola Sarajeva.

Kazna za propuštenu priliku uslijedila je već u narednoj minuti. Bila je to prava majstorija najboljeg pojedinca utakmice Boška Antića, koji se u sjajnom solo prodoru oslobodio dvojice svojih čuvara, Stojanovića i Markovića, a potom ušao u šesnaesterac i snažnim udarcem lijevom nogom matirao Dujkovića za 0:1. Sedam minuta kasnije Zvezda je zaprijetila preko Vojina Lazarevića, ali je Ibrahim Sirćo požrtvovanom reakcijom uspio sačuvati svoj gol. Već u narednoj minuti, ekipa Sarajeva je uspjela udvostručiti prednost. Kapiten Mirsad Fazlagić je izveo slobodan udarac sa desne strane, a zaboravljen od svojih čuvara bio je Boško Prodanović koji glavom matira Dujkovića, za novo slavlje fudbalera u bijelim majicama.

Musemić, Antić, Blažević i Prodanović proslavljaju vodeći pogodak Sarajeva

Drugi pogodak je dao krila fudbalerima Sarajeva, koji su do odlaska na odmor mogli i uvećati prednost, a najbolju priliku imao je Antić u 33. minuti, kada nakon pasa Prodanovića, ostaje usamljen na dvanaest metara, ali promašuje čitav gol. I kada se očekivao zvižduk za kraj prvog poluvremena, Zvezda uspijeva smanjiti zaostatak. Nepažnju odbrane Sarajeva koristi Džajić, koji nakon centaršuta Dakića, sa samo par metara, neometan ubacuje loptu u mrežu za konačan rezultat prvog dijela igre.

Jesenković i Fazlagić zaustavljaju Stevana Ostojića

Uvodne minute drugog poluvremena donijele su snažan pritisak domaćeg tima. Crvena zvezda je u prvih deset minuta potpuno kontrolisala utakmicu, ali je u 55. minuti nakratko ostala bez Džajića. Lijevo krilo Zvezde je nakon jednog duela sa Fazlagićem doživio povredu šake, te je morao privremeno napustiti teren da mu se ukaže pomoć. Deset minuta su crveno-bijeli bili sa igračem manje, što je pomoglo Sarajevu da se oslobodi pritiska, a 66. minuta je donijela i sumnjivu situaciju pred golom domaćina.

Prodanović je u šesnaestercu oduzeo loptu Branislavu Klenkovskom, koji ga najprije povlači za ruku, a potom i obara na zemlju, ali sudija Tešanić, uprkos protestima gostujućih fudbalera, ne pokazuje na bijelu tačku.

Sve linije Sarajeva funkcionisale su besprijekorno.
Fazlagić u odbrani i Prljača u napadu.

Nakon što se Džajić vratio na teren, uslijedio je novi period Zvezdine dominacije. Domaći fudbaleri su stvorili nekoliko dobrih prilika, ali je Sirćo svaki put bio na visini zadatka, te je sjajnim odbranama u nekoliko navrata uspio spriječiti protivničke ofanzivce da dođu do izjednačujućeg gola. Osam minuta prije kraja, Džajić je i definitivno napustio teren, pa je Zvezda meč privela kraju sa samo desetoricom igrača.

Džajićevim izlaskom, znatno je otupila oštrica Zvezdinih napada, a dvije minute prije kraja riješene su sve dileme oko pobjednika. Nakon jednog napada Sarajeva, lopta dolazi do Fuada Muzurovića, koji prilično slabo šutira, ali njegovu grešku ispravlja Antić i topovskim udarcem gotovo iz mrtvog ugla postiže treći pogodak za svoj tim.


Sarajevo je tako stiglo do vjerovatno najvažnije pobjede u sezoni i na najbolji način iskoristilo kiks Partizana u Nikšiću. Pet kola prije kraja, bordo tim je stigao do cifre od 35 bodova, te je u samu završnicu prvenstva ušao sa dva boda više od svojih prvih pratioca, Partizana i Dinama. Prva šampionska titula je bila sve bliže Koševu.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.