ARHIVA: Nebeski skok Dupovca i prekid Zvezdinog niza

Arhiva

Na današnji dan, 30. maja 1976. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Crvenu zvezdu rezultatom 2:1.

30.05.2022. 15:51
Semir Zilić

...

Sarajevo je pretposljednjeg dana maja na svom terenu ugostilo ekipu Crvene zvezde. Tih dana atmosfera na Koševu je bila poprilično vedra. Sarajevo je dobro stajalo na tabeli, čvrsto se držalo u sredini. U prethodnom kolu savladan je gradski rival na Grbavici, a samo pet dana prije utakmice sa Zvezdom, juniori Sarajeva su uspjeli po prvi put osvojiti Omladinski kup Jugoslavije.

Stoga je gostovanje Crvene zvezde na Koševu stiglo u pravi čas. Izvanredan teren, lijepo i sunčano vrijeme te atraktivan protivnik privukli su na koševske tibine preko 30.000 navijača oba tima. Zvezda je u glavni grad BiH doputovala puna samopouzdanja. Naime, prvu polovinu sedamdesetih godina obilježila je nemoć fudbalera bordo tima u duelima sa najtrofejnijim jugoslavenskim klubom. Sarajevo je iza sebe imalo niz od čak deset utakmica bez pobjede u duelima sa Crvenom zvezdom, koja je u tih 10 mečeva upisala 8 pobjeda, dok je Sarajevo tek u dva navrata uspjelo osvojiti po jedan bod. Pobjeda u duelima sa Zvezdom se čekala još od decembra 1970. godine, a onda je stigla kada joj se malo ko nadao.

Kapiteni Ognjen Petrović i Edhem Šljivo sa sudijskom trojkom

Motivi gostujućeg tima u ovom meču su bili znatno veći. I dok je Sarajevo sigurno plovilo sredinom tabele, crveno-bijeli su se još uvijek nadali osvajanju šampionske titule. Zvezda je do nekoliko kola unazad držala lidersku poziciju na tabeli, a nakon što su je ispustili, upravo u ovom meču im se ukazala prilika da se vrate u borbu za prvo mjesto. Naime, dan ranije njihov njihov gradski rival i lider na tabeli, Partizan, doživio je poraz na Tušnju, te je Zvezdi bila potrebna pobjeda kako bi ponovo prišli na dva boda zaostatka.

Zvezda je od starta utakmice krenula silovito. Gotovo svi napadi gostujućih fudbalera polazili su od razigranog Seada Sušića, a nakon nekoliko izglednih situacija, u 17. minuti je stiglo i vodstvo. Petar Baralić je šutirao sa nešto manje od dvadeset metara. Udarac nije bio pretjerano jak i činilo se da će golman Sarajeva Savo Ekmečić bez većih problema otkloniti opasnost od svog gola. Ipak, Ekmečić se umjesto hvatanja lopte, odlučio da je pokuša izbaciti preko gola u korner, što je učinio poprilično nespretno, skrenuvši loptu u vlastitu mrežu za vodstvo gostiju od 0:1.

Stoje: Višnjevac (trener), Rajković, Lubura, Ferhatović, Vidović, Ekmečić, Dupovac.
Čuče: Šljivo, Bošnjak, Simić, Repčić, Heto

Vodeći gol je šokirao fudbalere Sarajeva, pa se na odmor otišlo sa prednošću gostiju. U nastavku igre, trener Vukašin Višnjevac je umjesto Hete u igru ubacio Nijaza Merdanovića, a Sarajevo je zaigralo znatno ofanzivnije, te potpuno zasluženo stiglo do preokreta.

Najljepši trenutak na utakmici dogodio se u 70. minuti. Sarajevo je napadalo po desnoj strani, lopta je bila kod Želimira Vidovića koji je sa desne strane uputio centaršut u šesnaesterac gostiju. Prvi golman jugoslavenske reprezentacije, Ognjen Olja Petrović, je poprilično ležerno krenuo da pokupi Kelijev centaršut, a kada mu je lopta već bila gotovo u rukama, praktično niotkuda se pojavio centarfor Sarajeva, Zlatko Dupovac. Čuveni Ćuza, kako su ga zvali odmilja, odrazio se u stilu NBA košarkaša i tik ispred Petrovićevih ruku snažno udario loptu glavom i poslao je u praznu mrežu beogradskog tima. Bio je to trenutak za pamćenje. Ćuzin nebeski skok i sjajan gol izazvao je buru oduševljenja na tribinama.

Trenutak iz 70. minute kada Dupovac postiže gol za 1:1

Izjednačujući pogodak je dao krila fudbalerima Sarajeva, koji su u posljednjih 20 minuta zagospodarili terenom, te sasvim zasluženo stigli i do drugog gola. Sedam minuta prije kraja, Dragan Simić se lijepo oslobodio svog čuvara Mihalja Kerija, izašao sam pred Petrovića, a potom zaobišao i njega te sa nekih 15 metara poslao loptu u praznu mrežu za novo slavlje na tribinama.

Sarajevo je tako napokon, nakon gotovo šest godina, uspjelo savladati Zvezdu. Bio je to poraz koji je crveno-bijele i definitivno odvojio od šampionskog naslova, dok su se izabranici Vukašina Višnjevca, šest kola prije kraja našli na solidnom osmom mjestu na tabeli.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.