ARHIVA: Šestica u Vugdalićevoj mreži

Arhiva

Na današnji dan, 1. juna 1980. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Olimpiju sa ubjedljivih 6:0.

01.06.2022. 15:22
Semir Zilić

...

Sarajevo je u sklopu 29. kola Prve savezne lige na Koševu dočekalo ekipu Olimpije. Gosti su u glavni grad BiH stigli nakon neočekivanog domaćeg poraza u prethodnom kolu, te su bili svjesni da bi eventualnim novim porazom doveli sebe u relativno nezgodnu situaciju uoči posljednjih pet kola. S druge strane, Sarajevo je još uvijek potajno gajilo šampionske ambicije, iako je zaostatak za liderom Crvenom vezdom iznosio velika četiri boda. Ali važnije od toga, za ekipu Fuada Muzurovića bila je prilika da se novom pobjedom učvrsti na drugom mjestu i dodatno približi plasmanu u Kup UEFA.

Kapiteni Vili Ameršek i Safet Sušić sa sudijom Glavinom i njegovm pomoćnicima

Samo što je počeo susret na Koševu, prvu priliku imali su fudbaleri iz Ljubljane. Kapiten gostiju, Vili Ameršek, se našao na samo pet metara od gola Slobodana Janjuša, ali ga nije uspio savladati. To je bilo otprilike sve što su fudbaleri Olimpije uradili u prvom poluvremenu, obzirom da je odmah nakon toga Sarajevo preuzelo konce igre u svoje ruke, te već u 12. minuti stiglo i do vodećeg gola.

Predrag Pašić je bio u prodoru, ušao je u kazneni prostor gostiju, gdje ga jedan odbrambeni fudbaler obara, pa sudija Stipe Glavina pokazuje na bijelu tačku. Iako su gosti protestvovali, glavni sudija nije promijenio svoju odluku. Jedanesterac je izveo Nijaz Ferhatović, koji golmana Sabahudina Vugdalića šalje u jednu, a loptu u drugu stranu, za vodstvo bordo tima od 1:0.

Nijaz Ferhatović postiže pogodak za 1:0

Dvanaest minuta kasnije, Sarajevo stiže do novog gola. Safet Sušić se odlično snašao nakon jedne greške halfa gostiju Hajduka, izašao sam pred Vugdalića i preciznim udarcem ga matirao za 2:0. Od tog trenutka, gledaoci na tribinama su naprosto uživali u sjajnoj partiji svojih fudbalera. Napadi pred golom Olimpije su se smjenjivali jedan za drugim, a Vugdalićeva mreža se tresla još četiri puta.

Do odlaska na odmor, Sarajevo je stiglo i do trećeg gola. Igrala se 37. minuta kada novu grešku odbrane gostiju u gol pretvara Mehmed Janjoš. Čak trojica fudbalera Olimpije, Ljiljak, Perduv i Tomić su se spetljali, to koristi upravo Janjoš koji im krade loptu, a potom izlazi sam pred golmana i pogađa za 3:0.

Safet Sušić pogađa za 2:0

Kako je završilo prvo, tako je počelo i drugo poluvrijeme - pogotkom Janjoša. Već u prvoj minuti nastavka, Sarajevo je stiglo do četvrtog gola. Faruk Hadžibegić je centrirao, Vugdalić intervenisao i izboksovao loptu, ali samo na glavu Janjoša koji odmah šutira prema praznoj mreži Ljubljančana. Na gol liniji je loptu pokušao izbiti dojučerašnji prvotimac Sarajeva, Branko Bošnjak, ali je bio prenizak, pa lopta po četvrti put odsjeda u mreži Olimpije.

Slavlje nakon četvrtog gola se nije ni stišalo, a Sarajevo je već stiglo i do petog. Samo dvije minute kasnije, Sušić je izveo korner, a najviši u skoku je Pašić koji pogađa za 5:0. Posljednji, šesti gol, bio je završetak jedne od najljepših akcija na meču. Bilo je to u 69. minuti, kombinovali su Želimir Vidović i Hadžibegić, a završio svojim drugim golom na meču Sušić za konačnih 6:0.

Tek nakon šestog gola, fudbaleri Sarajeva su usporili tempo, a Olimpija je uspjela ponovo doći u priliku da ugrozi Janjušev gol, ali pokušaji Rožiča iz 70. i Voljča iz 87. minute nisu bili dovoljni čak ni za utješni pogodak. Sarajevo je stiglo do vrijedna dva boda, te se pet kola prije kraja uspjelo učvrstiti na drugom mjestu na tabeli, ostvarivši pri tome ogromnih sedam bodova prednosti u odnosu na petoplasirani Hajduk, pa je bilo jasno da će bordo timu za plasman u Kup UEFA do kraja biti dovoljna još samo četiri boda.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.