ARHIVA: Sarajevu bitka za Kup UEFA, neuspjela prevara braće Vujović

Arhiva

Na današnji dan, 22. juna 1980. godine, Sarajevo je u sklopu pretposljednjeg kola savladalo na Koševu splitski Hajduk rezultatom 4:2 i tako obezbijedilo učešće u Kupu UEFA.

22.06.2022. 15:18
Semir Zilić

...

Serijom od tri uzastopna poraza, u duelima sa Vojvodinom, Željezničarom i Crvenom zvezdom, bordo tim se i definitivno oprostio od šansi da titulu jesenjeg prvaka pretvore u svoj drugi šampionski trofej. Pored toga, tri vezana poraza ozbiljno su uzdmala pozicije Sarajeva i u borbi za Kup UEFA, pa je tako uoči posljednja dva kola, Sarajevo skliznulo na treću poziciju, sa dva boda prednosti u odnosu na Radnički i Hajduk, a upravo su splitski bijeli u tom kolu gostovali na Koševu. Ekipa trenera Tomislava Ivića je u Sarajevo stigla sa jasnom namjerom da dođe do trijumfa i preskoči bordo tim na tabeli, što bi im znazno uvećalo šanse da sedmi put zaredom izbore plasman u evropska takmičenja.

Prije početka utakmice održana je mala svečanost. Kapiten Sarajeva, Safet Sušić od urednika časopisa "Eho", Radomira Mićunovića, dobio je "Zlatnu loptu", trofej za najboljeg fudbalera Jugoslavije u 1979. godini. Kao i mnogo puta tokom te sezone, Sušić je i tog dana bio prvo ime susreta, te se još jednom potrudio da dokaže kako je ta prestižna nagrada zaista završila u pravim rukama.

Safet Sušić sa "Zlatnom loptom"

Nakon uvodne ceremonije, počeo je susret Sarajeva i Hajduka, a na prvo uzbuđenje se čekalo do osme minute. Sušić je u svom karakterističnom prodoru ušao u šesnaesterac, a gosti ga zaustavljaju prekršajem. Svi na stadionu su očekivali da će sudija Angelovski pokazati na bijelu tačku, ali je on samo odmahnuo rukom što je izazvalo buru negodovanja sa tribina koševskog stadiona. Serija uzbuđenja nastavljena je u periodu od 15. do 20. minute, kada su za samo pet minuta postignuta čak tri pogotka.

Prvo je u vodstvo došlo Sarajevo, u 15. minuti utakmice. Sušić je ponovo neuhvatljiv za svoje čuvare, ovog puta na lijevoj strani, gdje ga gostujuća odbrana zaustavlja prekršajem. Upravo je Pape izveo slobodan udarac i na deset metara od gola preciznim centaršutem pronašao Želimira Vidovića, koji glavom zakucava loptu u mrežu Hajduka za 1:0.

Slavlje navijača Sarajeva se nije ni stišalo, a njihovu navijačku pjesmu ubrzo je zamijenio muk na tribinama. Naime, samo tri minute kasnije, Hajduk je stigao do izjednačenja kada nakon jednog kornera gostiju Nenad Vidaković nespretnom reakcijom šalje loptu u vlastitu mrežu. Već u jednom od narednih napada, Hajduk je potpuno preokrenuo rezultat. Faruk Hadžibegić je prekršajem zaustavio Zlatka Vujovića, a slobodan udarac je izveo Krstičević, čiji je snažan felš udarac prevario kompletnu odbranu bordo tima, uključujući i golmana Janjuša, završivši u mreži za 1:2. Drugi gol je presjekao fudbalere Sarajeva, koji do odlaska na odmor nikako nisu uspijevali uspostaviti svoju igru. Tek jedan pokušaj Sušića, čiji udarac sa ivice šesnaesterca zaustavlja Pudar, bio je sve što su izabranici Fuada Muzurovića uradili do kraja prvog poluvremena.

Safet Sušić pred golom Hajduka

Početak drugog dijela igre obilježila je jedna nesvakidašnja situacija. Samo što je krenulo drugo poluvrijeme, napadač Sarajeva Predrag Pašić pritrčao je do sudije Angelovskog i prijavio mu da su braća Zlatko i Zoran Vujović zamijenili dresove tokom poluvremena. Angelovski je potom nakratko prekinuo igru, a nakon konsultacija sa delegatom Aljom Šarkićem, utvrđeno je da su Hajdukovi blizanci zaista zamijenili dresove. Prekid nije trajao dugo, a susret je nastavljen čim je Zoran na sebe ponovo navukao dres sa brojem pet, a Zlatko svoju sedmicu. Bio je to potez kojim je gostujući trener očito želio zbuniti odbrambene fudbalere Sarajeva, ali ih je Pašić u tome ipak spriječio.

Upravo od tog momenta, kada je meč napokon nastavljen, na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Bordo tim se razigrao u nastavku, te zasluženo stigao do preokreta i ubjedljive pobjede. Tako je najprije u 52. minuti anulirana prednost Hajduka, kada je Pašić sjajno pobjegao Primorcu i Gudelju, a u šesnaestercu ga oborio kapiten gostiju, Mužinić. Angelovski je pokazao na bijelu tačku, a odgovornost na sebe je preuzeo tragičar iz prvog poluvremena, Vidaković, koji je snažnim udarcem matirao Pudara i tako se iskupio za autogol iz 18. minute.

Tri minute kasnije, nakon jednog faula na sredini terena došlo je do koškanja između Mehmeda Janjoša i Zorana Vujovića, zbog čega je Angelovski obojici pokazao put u svlačionicu, pa su i Sarajevo i Hajduk završili susret sa samo desetoricom igrača na terenu.

Senad Merdanović postiže pogodak za 4:2

Sarajevo je i nakon ovoga nastavilo sa napadima, silno tražeći taj treći pogodak, koji je napokon stigao u 74. minuti. Luketin je pogriješio na sredini terena, a lopta se odbija do Safeta Sušića koji je u punom trku krenuo u šesnaesterac Hajduka, a potom plasirao loptu pored nemoćnog Pudara za 3:2. Sve dileme oko pobjednika, ali i putnika u Kup UEFA, riješene su deset minuta kasnije, kada je bordo tim stigao i do četvrtog gola. Sušić je primio loptu na lijevom krilu, krenuo prema golu gostiju, a potom nesebično uposlio Senada Merdanovića, koji postiže pogodak za konačnih 4:2.

Sarajevo je tako stiglo do pobjede kojom je kolo uoči kraja uvećalo svoju prednost na tri boda u odnosu na Radnički, odnosno četiri u odnosu na Hajduk, čime je i teoretski obezbijeđen plasman u Kup UEFA. Za Muzurovićev tim je preostao još samo gostujući duel sa Dinamom, u kojem je Sarajevo imalo priliku da potvrdi osvajanje drugog mjesta, u čemu je na kraju i uspjelo.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.