Dudić debitovao pobjedom

Izvještaj

Ekipa Sarajeva je novu sezonu otvorila na najbolji mogući način, gostujućom pobjedom protiv jednog od direktnih konkurenata za sami vrh tabele.

24.07.2022. 23:56
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Derbi susret drugog kola m:tel Premijer lige BiH, odigran je u Bosanskom Novom po izuzetno sparnom i toplom vremenu. Pred nešto manje od 3.000 navijača, fudbaleri oba tima su pružili kvalitetnu partiju, a Sarajevo je na kraju više nego zasluženo došlo do prve pobjede u sezoni.

Iako je bordo tim već od samog starta utakmice diktirao tempo, ipak su prve prilike viđene pred golom Belmina Dizdarevića. Dva puta je nakon prekida udarcem glavom prijetio Mrkaić, ali je oba puta lopta otišla tik pored okvira gola Sarajeva. Nakon uvodnog pritiska Borca, uslijedilo je i nekoliko šansi Sarajeva. Najprije je iz slobodnog udarca prijetio Hamza Čataković u 19. minuti, ali je Ćetković bio siguran. Tri minute kasnije, golman Borca je još jednom siguran, ovog puta nakon udarca Dala Varešanović. U 24. minuti je uslijedila najbolja prilika za naš tim. Adnan Džafić je sjajno centrirao sa lijeve strane, a sam pred golom Borca, na nekih desetak metara udaljenosti, našao se Čataković, ali njegov udarac odlazi pored gola.

Najopasniji igrač Sarajeva u prvom dijelu, Čataković, pokušao je još jednom u 30. minuti, kada nakon jednog kontranapada, loše šutira sa ivice šesnaesterca. Seriju prilika u prvom poluvremenu zaključio je Džafić, pokušajem iz slobodnog udarca u sudijskoj nadoknadi, ali je Ćetković bio siguran.

Drugo poluvrijeme, bordo tim je otvorio na najbolji mogući način. Varešanović je na sredini terena oduzeo jednu loptu, a potom sa njom pretrčao skoro polovinu igrališta, te preciznim udarcem sa 20 metara zatresao mrežu Borca za 0:1.

Sarajevo je nakon vodećeg gola prepustilo terensku inicijativu domaćinu, što Borac koristi, te u 70. minuti stiže do izjednačenja preko Mrkaića. Napadač domaćih je iskoristio nesporazum Andreja Đokanovića i Dizdarevića, te pogodio za 1:1.

Finiš susreta ponovo je pripao bordo timu, a u 77. minuti viđen je i novi pogodak. Rezervista Rijad Kobiljar, koristi asistenciju Nardina Mulahusejnovića, zaobilazi Ćetkovića i iskosa sa lijeve strane pogađa za novo vodstvo bordo tima. Sve dileme oko pobjednika riješene su tri minute prije kraja, a ponovo su u glavnoj ulozi bila dva igrača koje je Feđa Dudić uveo sa klupe. Najprije je iskusni lisac, Mersudin Ahmetović, požrtvovanim klizećim startom izbio jednu loptu iz nogu golmana Ćetkovića, pravo do Ivana Ikića, kojem je preostao lakši dio posla, da u svom debiju u bordo dresu zatrese mrežu za konačnih 1:3.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.