ARHIVA: Pašićev pogodak za Ginisa

Arhiva

Na današnji dan, 24. augusta 1978. godine, Sarajevo je u trećem kolu Prve savezne lige savladalo na Koševu niški Radnički rezultatom 2:1.

24.08.2022. 12:47
Semir Zilić

...

U prva dva kola nove fudbalske sezone, ekipa Sarajeva je ostvarila polovičan učinak. Nakon trijumfa u gradskom derbiju, na otvaranju sezone, uslijedio je poraz u Zagrebu od Dinama, rezultatom 2:1. Vjerovatno, teže od poraza, navijačima i treneru Sarajeva, Fuadu Muzuroviću, palo je isključenje kapitena Safeta Sušića, koji je skupa sa kapitenom Dinama, Velimirom Zajecom, zbog međusobnog koškanja dobio crveni karton u 57. minuti maksimirske utakmice, iako se stekao opšti utisak da je sudija Travlejev pretjerao sa ovom kaznom. Sušić je dobio jednu utakmicu suspenzije, pa je ekipu Sarajeva u meču sa Radničkim, u ulozi kapitena predvodio Dragan Simić.

Susret Sarajeva i Radničkog bio je posljednji meč trećeg kola, obzirom da su se ostale utakmice igrale dan ranije, u srijedu, dok je ovaj duel bio planiran za direktan TV prijenos, pa se igrao dan kasnije sa početkom u 16:30. Radni dan, kao i direktan TV prijenos očito su utjecali i na posjetu, pa je na koševskim tribinama bilo prisutno tek nešto više od 3.000 gledalaca.

Direktor Vujović u razgovoru sa sudijom Horvatom, pred početak meča

Uvodne sekunde utakmice donijele su već i prvi pogodak na meču. Samo što je Sarajevo krenulo sa centra, lopta je došla do kapitena Simića koji je dubinskim pasom pronašao Predraga Pašića. Mladi napadač Sarajeva, iako je bio na 25 metara od gola gostiju, nije mnogo razmišljao te je topovskim udarcem matirao golmana Milenkovića za 1:0. Upravo zahvaljujući TV prijenosu, jasno se moglo posvjedočiti da je Pašić postigao pogodak nakon samo 12 sekundi igre, što je bio najbrži pogodak Sarajeva ikada postignut u Prvoj saveznoj ligi. Zanimljivo je da je Pašićev pogodak, u to vrijeme bio i jedan od najbržih pogodaka u historiji fudbala, a ako je vjerovati trenutno dostupnim podacima o najbržim golovima u historiji fudbala, tek sedmorica igrača su, prije Pašića, golove postizali u prvih 12 sekundi jedne zvanične utakmice.

Rani pogodak je, čini se, opustio fudbalere Sarajeva, a dao krila gostima koji su do kraja prvog poluvremena preuzeli terensku inicijativu, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Seada Grude, pa se na odmor otišlo sa minimalnom prednošću bordo tima.

Ono što nisu uspjeli u prvom dijelu igre, gosti su ostvarili u šestoj minuti nastavka. Najbolji igrač Radničkog, Dušan Mitošević koristi zbunjenost odbrane Sarajeva, te matira Grudu za 1:1. Gosti, očito zadovoljni tim rezultatom, do kraja meča su se opredijelili isključivo na defanzivu, nastojeći sačuvati jedan bod, dok je Sarajevo u posljednjih pola sata krenulo na sve ili ništa. Idealnu priliku za novo vodstvo, bordo tim je imao u 70. minuti utakmice, kada Martinović igra rukom u svom šesnaestercu, pa sudija Horvat pokazuje na bijelu tačku. Odgovornost na sebe je preuzeo Pašić, ali je njegovu namjeru prozreo golman Milenković i tako spriječio lijevo krilo Sarajeva da dođe do drugog gola na utakmici.

Fudbaleri Sarajeva proslavljaju pobjedonosni pogodak

I kada se činilo da će se meč završiti podjelom bodova, šest minuta prije kraja Sarajevo stiže do pobjedonosnog gola. Mladi Haris Smajić, koji je samo par minuta ranije zamijenio upravo Pašića, u svom prvom zvaničnom meču na Koševu postiže pogodak za 2:1 i veliko slavlje na tribinama. Sarajevo je tako sa dvije pobjede u prva tri kola, stiglo do pete pozicije na tabeli.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.