ARHIVA: Ferhatović zablistao protiv Željezničara

Arhiva

Na današnji dan, 1. septembra 1963. godine, Sarajevo je na krilima razigranog Asima Ferhatovića savladalo Željezničar rezultatom 4:1.

01.09.2022. 13:01
Semir Zilić

...

Sarajevo je, pod vodstvom novog trenera Abdulaha Gegića, u novu sezonu ušlo dosta slabo. Bordo tim je u prvom molu remizirao na Koševu sa OFK Beogradom, a potom je uslijedio težak poraz u Novom Sadu od Vojvodine, stoga je meč trećeg kola i duel sa gradskim rivalom Željezničarom bio idealna prilika za izlazak iz rezultatske krize i prvu pobjedu u novoj sezoni. Pred sami početak sezone, a nakon samo dva mjeseca provedena u Turskoj, na Koševo se vratio Asim Ferhatović, od kojeg se očekivalo da će biti veliko pojačanje za Gegićev tim.

Ipak, Hase se u prvom kolu protiv Beograda uklopio u sivilo svog tima, a potom je zbog vojne vježbe propustio meč drugog kola, pa je dio javnosti dovodio u pitanje koliko je on zaista spreman, te da li će sarajevska publika ponovo gledati starog Haseta ili će predstavljati samo teret podmlađenom timu sa Koševa. Ako je među istinskim navijačima i bilo dilema koliko Hase može, nakon povratka iz Turske, pomoći svom klubu, onda su tog dana one i definitivno nestale.

Bio je to, računajući i Kup utakmice, jubilarni deseti okršaj sarajevskih rivala, a nešto slabije prvo poluvrijeme nije nagovještavalo da bi oko 20.000 prisutnih gledalaca moglo zadovoljno otići kućama. Prvu priliku na utakmici imali su plavi sa Grbavice, tačnije Ivica Osim u 12. minuti. On je sa svoje polovine krenuo u solo prodor, da bi se sa nekih dvadesetak metara odlučio na udarac. Bio je to snažan i precizan šut koji je išao u gornji desni ugao gola Sarajeva, ali je Nedžad Ovčina sjajnom paradom uspio sačuvati svoju mrežu. Željezničar je blizu postizanja pogotka bio i u 30. minuti, ali udarac Miše Smajlovića zaustavlja stativa. Samo minutu kasnije, zaprijetilo je i Sarajevo, kada u razmaku od samo nekoliko sekundi šutiraju Zijad Arslanagić, Džemaludin Mušović i Ferhatović, ali su golman Radović i odbrana Željezničara, požrtvovanim reakcijama uspjeli spriječiti sve njihove pokušaje da postignu pogodak.

Blažević pred golom Željezničara

Za razliku od prvog poluvremena, nastavak utakmice je donio pregršt uzbuđenja i čak pet pogodaka. Nakon samo četiri minte igre, Željezničar je stigao do vodstva. Đuro Smajlović je iznio jednu loptu sa svoje polovine, a potom iskoristio ležernost igrača Sarajeva, te se sa blizu dvadeset pet metara odlučio na udarac i matirao Ovčinu za vodstvo Željezničara od 0:1.

Tek nakon primljenog gola, budi se i ekipa Sarajeva, a nije se dugo čekalo na odgovor. Već u 53. minuti Sarajevo je stiglo do izjednačenja. Stjepan Blažević se sjajnim driblingom oslobodio svog čuvara, a potom uposlio Sretena Šiljkuta koji bez mnogo oklijevanja šutira sa ivice šesnaesterca i pogađa mrežu Radovića za 1:1. Samo što se krenulo sa centra, Sarajevo je stiglo i do vodećeg gola, a na scenu je stupio Asim Ferhatović.

Hase je dobio jednu loptu na lijevoj strani, efektnim driblingom se oslobodio svog čuvara, ušao u šesnaesterac, a potom iskosa sa četiri-pet metara snažnim udarcem zakucao loptu pod prečku Radovićevog gola za 2:1 i erupciju oduševljenja na tribinama. Željezničar se nakon ovog šoka pokušao vratiti u igru, a prvu priliku imao je Đuro Smajlović u 65. minuti, ali slično kao i njegov stariji brat u prvom poluvremenu, umjesto mreže pogađa stativu gola Ovčine. Zaprijetili su plavi potom i preko Duspare, te Osima, ali bez promjene rezultata.

Radović i Matić blokiraju udarac Mušovića

A onda je u 75. minuti, iskusni Ferhatović naplatio sve promašaje napadača gostiju. On je najprije ukrao jednu loptu svom čuvaru, Kranjcu, a potom munjevito krenuo prema golu gostiju. Njemu je u susret pošao golman Radović, ali ga je Ferhatović vještim driblingom zaobišao, a potom iz gotovo mrtvog ugla poslao loptu u praznu mrežu za 3:1. Šest minuta kasnije, Sarajevo je stavilo tačku na ovaj susret. Fahrudin Prljača je centrirao sa lijeve strane u peterac gostiju, gdje se nalazio Šiljkut, koji je samo preskočio loptu. Šiljkutova reakcija očito je zbunila golmana Radovića, pa je lopta prošla praktično ispod njega, a bezuspješan je bio i pokušaj Kranjca da izbije loptu sa gol-linije. Lijevi bek gostiju je u nastojanju da spasi svoj gol, samo zakucao loptu pod prečku za konačnih 4:1.

Sarajevo je tako zasluženo stiglo do visoke pobjede rezultatom 4:1, a povratnik na Koševo, Asim Ferhatović je na najbolji način najavio svoju sezonu iz snova, u kojoj će se na kraju okruniti titulom najboljeg strijelca Prve savezne lige.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.