1991/92 | Prva savezna liga | 25. kolo
29.03.1992.
Koševo | Posjeta: 1.000
Sarajevo

Sarajevo

3:0

Izvještaj


Sarajevo je, pred gotovo praznim tribinama, u duelu 25. kola na Koševu dočekalo banjalučki Borac. Tek uz pomoć novinarskog navlačenja, u izvještajima je zapisano da je bilo prisutno oko 1.000 gledalaca, iako je stvarni broj prodatih ulaznica za ovaj meč bio daleko od četverocifrenog. Sarajevo je meč sa Borcem dočekalo na sedmom mjestu, ali sa još uvijek realnim izgledima da se nađe među četiri najbolja tima, što je u konačnici trebalo donijeti i plasman u Kup UEFA, odnosno prvi izlazak u Evropu nakon šampionske 1985. godine. Do meča sa Borcem, bordo tim je bio neumoljiv na svom terenu. Tek su Partizan i Velež, uspjeli ostati neporaženi nakon 90 minuta igre, ali su se i oni nakon izvođenja jedanaesteraca kućama vratili praznih ruku, pa se s pravom očekivala nova pobjeda ekipe Fuada Muzurovića. S druge strane, ekipa Borca je zauzimala sigurno mjesto u sredini tabele, pa su na Koševo stigli rasterećeni, bez rezultatskog pritiska. Iako oslabljeni neigranjem dvojice ponajboljih pojedinaca, golmana Milana Simeunovića i veznjaka Fuada Šašivarevića, Banjalučani su bili uvjereni da u Sarajevu mogu stići do pozitivnog rezultata.

Da najave o otvorenoj i napadačkoj igri gostiju nisu bile tek prazne floskule, pokazalo je i prvo poluvrijeme utakmice na Koševu, u kojem su Banjalučani bili znatno bolji i opasniji protivnik. Prvu priliku na utakmici, Borac je imao već u 15. minuti. Mirza Golubica je iskoristio nesmotrenost Dejana Raičkovića, ukrao mu loptu i krenuo prema golu Sarajeva. U svom prodoru uspio je zaobići i golmana Antu Jakovljevića, a potom je odigrao povratni pas za usamljenog Vitomira Štavljanina. Centarfor gostiju se našao u idealnoj poziciji, ali je uspio promašiti nemoguće - prazan gol, sa svega nekoliko metara udaljenosti. Osamnaest minuta kasnije, isti igrač se našao u novoj prilici. Ovog puta njegov udarac je bio znatno precizniji i išao je u okvir gola, ali je golman bordo tima Jakovljević sjajnom reakcijom uspio sačuvati svoju mrežu, pa se na odmor otišlo bez golova.

Malobrojna publika na Koševu nije mogla biti zadovoljna partijom koju su im pružili njihovi ljubimci u prvih 45 minuta, ali je pauza između dva poluvremena očito godila izabranicima Fuada Muzurovića, koji su za samo pet minuta igre u nastavku stigli do velike prednosti. Sarajevo je do vodstva stiglo u 47. minuti, kada je Ibrahim Duro lijepo prošao po lijevoj strani, a potom oštrim centaršutem pronašao Sretka Vuksanovića koji pogađa za 1:0. Samo tri minute kasnije, prednost bordo tima je bila udvostručena. Ismet Mulavdić je idealno poslužio Igora Lazića, koji postiže pogodak za 2:0.

Posljednju šansu da se rezultatski vrati u meč, Borac je imao u 65. minuti, ali je Radosavljević bio neprecizan, a kazna je stigla samo tri minute kasnije. Mulavdić je još jednom u ulozi asistenta, a strijelac je ovog puta bio Miloš Nedić za konačnih 3:0. Bio je to ujedno i kraj uzbuđenjima na ovom meču, a jedinu reakciju publike u preostalih dvadesetak minuta igre izazvao je izlazak najboljeg pojedinca utakmice, Ismeta Mulavdića. Njega je u finišu utakmice na terenu zamijenio mladi Senad Repuh, a bordo sedmica je za sjajnu partiju od domaće publike nagrađen aplauzima i skandiranjem.

Ovom pobjedom, ekipa Sarajeva se probila do petog mjesta na tabeli, bodovno se poravnavši sa četvrtoplasiranim OFK Beogradom.

POVEZANI ČLANCI

ARHIVA: Posljednja utakmica Prve savezne lige na Koševu

29.03.2023. 13:03