ARHIVA: Lazićeva utakmica života za trijumf nad Zvezdom

Arhiva

Na današnji dan, 22. oktobra 1989. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Crvenu zvezdu rezultatom 3:1.

22.10.2022. 11:04
Semir Zilić

...


Jedan od derbi susreta 12. kola Prve savezne lige, odigrao se na stadionu Koševo, gdje su se sastali domaće Sarajevo i Crvena zvezda. Beograđani su na naš najveći stadion stigli kao lideri šampionata, dok je Sarajevo zauzimalo tek jedanaestu poziciju na tabeli. Duel bivših šampiona Jugoslavije, kao i obično izazvao je veliku pažnju, pa se na tribinama olimpijskog stadiona okupilo preko 20.000 navijača, među kojima je bila prisutna i velika grupa gostujućih tifoza.

Zvezda je u meč ušla kao apsolutni favorit, ali takav status definitvno nije opravdala. Prvu priliku na utakmici imalo je Sarajevo, nakon desetak minuta igre, kada nakon auta sa desne strane, lopta dolazi do Franje Vulete, koji je prima na prsa, a potom šutira iz voleja lijevom nogom, ali nedovoljno precizno. S druge strane, gosti su svoju prvu priliku iskoristili, te u 21. minuti stigli do vodstva. Nakon jednog slobodnog udarca za Sarajevo, uslijedio je brz kontra napad Zvezde. Mitar Mrkela je sa loptom pretrčao više od polovine igrališta, a potom šutirao. Njegov udarac, samo nakratko je zaustavio kapiten bordo tima, Dragoslav Vukadin, a na odbijenu loptu natrčava Vladan Lukić i pogađa za 0:1.

Rano vodstvo je, čini se, opustilo fudbalere u bijelim dresovima, pa Sarajevo preuzima terensku inicijativu i pet minuta prije odlaska na odmor, zasluženo stiže do izjednačenja. Dugo je trajala akcija Sarajeva na sredini terena, da bi lopta na kraju došla do Miloša Nedića, koji kroz sredinu upošljava Igora Lazića. Desetka bordo tima je ostavila povratnu loptu za Bobana Božovića, koji snažnim prizemnim udarcem sa dvadesetak metara pogađa donji desni ugao Stojanovićevog gola za erupciju oduševljenja na tribinama.

"Horde zla" su pjesmom nosile svoj tim do pobjede

Prvu priliku u nastavku igre, imali su gosti, u 54. minuti igre. Nakon akcije Mrkele i Lukića, lopta je stigla do Dejana Savićevića, koji iz izgledne pozicije loše šutira. Šest minuta kasnije, Sarajevo je stiglo do preokreta. Slobodan udarac, iskosa sa tridesetak metara izveo je Lazić, te preciznim centaršutem pronašao Daneta Kuprešanina, koji visoko skače između dvojice čuvara i udarcem glavom matira Stojanovića za 2:1. Novu sjajnu šansu, Sarajevo je imalo u 73. minuti. Vejsil Varupa je degažirao loptu sa peterca, Kuprešanin kratko spustio do Lazića, a ovaj sjajnim pasom u prostor izbacio Božovića samog pred gol Zvezde. Krilni napadač bordo tima je bez mnogo razmišljanja, šutirao sa ivice šesnaesterca, ali lopta odlazi tik iznad prečke.

Sve dileme oko pobjednika riješene su u 75. minuti. Samo par minuta nakon što je ušao u igru, rezervista Miodrag Ćirković je primio loptu na svojoj polovini, pretrčao s njom četrdesetak metara, a potom uposlio Lazića, koji preciznim udarcem šalje loptu pored istrčalog Stojanovića za konačnih 3:1. Mladi Lazić se tako, nakon dvije asistencije, i sam upisao u listu strijelaca te na najbolji način kompletirao jednu od svojih najboljih partija u bordo dresu.


Sa ova dva boda, Sarajevo se probilo do osmog mjesta na tabeli, dok je s druge strane Zvezda, uprkos porazu, uspjela zadržati lidersku poziciju na tabeli.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.