ARHIVA: Nezaboravno gostovanje Sarajeva u Parmi

Arhiva

Na današnji dan, 9. novembra 1994. godine, Sarajevo je u prijateljskoj utakmici poraženo od italijanske Parme, rezultatom 1:2.

09.11.2022. 12:57
Semir Zilić

...


Nakon okončanog nastupa u prvom Prvenstvu RBiH, te osvajanja Kupa Sarajevske regije, fudbaleri bordo tima su krajem oktobra po drugi put napustili Bosnu i Hercegovinu, te se zaputili na novu inostranu turneju. Ponovo ih je put vodio preko Hercegovine, do Hrvatske i Slovenije, a potom i do Italije, gdje su boravili tokom novembra i decembra 1994. godine.

Italijansku turneju, koju je organizovala humanitarna organizacija "Prijatelji bez granica", fudbaleri Sarajeva započeli su 2. novembra, posjetom Vatikanu, gdje ih je primio papa Ivan Pavao II. Ekspedicija Sarajeva, koju su činili direktor Mirsad Fazlagić, tehnički direktor Vahidin Musemić, generalni sekretar Nijaz Merdanović, trener Fuad Muzurović, te igrači Edin Hasanović, Emir Granov, Mladen Šimunović i Emir Alihodžić, bila je gost Pape punih 40 minuta, a tokom sastanka, glavna tema bila je situacija u Sarajevu i BiH.

Sedam dana kasnije, Parma je ugostila ekipu Sarajeva u prijateljskoj utakmici na svom Ennio Tardini stadionu. Devedesete godine bile su zlatni period italijanskog klupskog fudbala, a upravo je Parma bila jedan od predvodnika tog vremena. Tim koji je tokom devedesetih godina osvojio tri Kupa Italije, jedan Superkup, dva Kupa UEFA, te po jedan Kup pobjednika kupova i UEFA Superkup, te koji je na najbolji mogući način otvorio sezonu 1994/95., obzirom da su nakon devet odigranih kola čvrsto držali lidersku poziciju na tabeli.

Iako je Italija tih novembarskih dana bila pogođena velikom tragedijom, zbog poplava koje su prouzrokovale ogromne ljudske i materijalne gubitke, italijanski narod je još jednom pokazao da snažno stoji uz Bosnu i Hercegovinu, a tome najbolje svjedoči činjenica da se na tribinama stadiona Ennio Tardini u Parmi skupilo oko 12.000 domaćih navijača, koji su željeli na taj način podržati ovaj humanitarni meč. Na samom početku meča, publici i fudbalerima oba tima se putem telegrama obratio italijanski premijer Silvio Berlusconi koji je poželio dobrodošlicu ekipi Sarajeva.

Perić, Dalipagić, Turković, Baljić, Konjić, Smječanin...

Legendarni trener Parme i čovjek koji je bio tvorac najveće generacije u klupskoj historiji, Nevio Scala, za meč sa Sarajevom je odlučio izvesti najjači sastav. U ekipi su nedostajali jedino kapiten Gianfranco Zola, koji se morao ranije javiti na pripreme italijanske reprezentacije, te povrijeđeni Kolumbijac Faustino Asprilla. Sve ostale zvijezde plavo-žutog tima, našle su svoje mjesto u početnoj postavi, a među njima i italijanski reprezentativci Lorenzo Minotti, Marco Branca, Luca Bucci, ali i reprezentativci iz drugih zemalja Fernando Manuel Silva Couto iz Portugala, Néstor Sensini iz Argentine te Tomas Brolin iz Švedske...

S druge strane, šef stručnog štaba Sarajeva, Fuad Muzurović i njegov pomoćnik Denijal Pirić, u ovom meču su bili jači za nekoliko novih igrača. Pored fudbalera tuzlanskog Zmaja od Bosne Enesa Demirovića, koji je krenuo sa Sarajevom na turneju, za bordo tim su u ovom meču nastupila i tri fudbalera iz Prve HNL. Ilica Perić, golman vinkovačke Cibalije, Muhamed Konjić iz Zagreba, te Fuad Šašivarević prvotimac zagrebačke Croatije.

Sarajevo je u ovom meču nastupilo u sljedećem sastavu: Perić (89. Pintol), Šašivarević (85. Behlulović), Smječanin (87. Pita), Konjić, Varešanović, Dalipagić, Repuh, Valentić (89. Šimunović), Turković (85. N. Fazlagić), Demirović (85. Avdić), Baljić (87. Granov).

Fudbaleri Sarajeva pozdravljaju navijače nakon meča

Mlada ekipa Sarajeva je u prvom poluvremenu zaista ostavila srce na terenu. Fudbaleri u bordo dresovima su dopadljivom igrom oduševili domaću publiku, ali i veliki broj svojih navijača, bh. državljana iz Italije, koji su tog dana stigli na stadion Parme. Nakon nekoliko lijepih akcija, Sarajevo je u 34. minuti stiglo do vodstva. Dugo je trajao napad bordo tima, u njemu su učestvovali Džemo Smječanin, Senad Repuh, Demirović i Elvir Baljić, da bi na kraju lopta stigla do Almira Turkovića koji preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca pogađa mrežu Parme za 0:1.

Otpor fudbalera Sarajeva, renomiranom protivniku, trajao je sve do 70. minute, kada je na vidjelo izašla bolja fizička pripremljenost domaćeg tima. Tek u posljednjih dvadeset minuta utakmice, igrači Parme su uspjeli uspostaviti kontrolu nad utakmicom, te su upravo u tom periodu stigli i do preokreta. Tako je najprije u 79. minuti, Tomas Brolin volej udarcem pogodio za 1:1, da bi tri minuta kasnije Lorenzo Minotti pogodio za konačnih 2:1.



Iako poraženi, fudbaleri Sarajeva su se u časnom izdanju prikazali italijanskoj publici, pokazavši da se u Bosni i Hercegovini i dalje igra dobar fudbal, a svakako najveću pobjedu predstavljala je činjenica da je tog dana prikupljeno 101.400.000 italijanskih lira, odnosno oko 98.400 njemačkih maraka humanitarne pomoći za građane glavnog grada Bosne i Hercegovine.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.