FELJTON: Sarajevo na Februarskom turniru (1975. godina)

Feljton

Četiri godine nakon prvog učešća, Sarajevo se ponovo pojavilo u Mostaru, ponovivši rezultat iz 1971. godine - treće mjesto.

04.02.2023. 13:10
Semir Zilić

...


Sarajevo na "Februarskom turniru" - I dio

Tri simbola fudbalskog Mostara u Jugoslaviji bili su FK Velež, nezvanični turnir mostarskih mahala na kojem su stasavale mnoge buduće zvijezde crvenog dresa i "Februarski turnir". Bio je to najdugovječniji tradicionalni turnir u bivšoj državi. Punih 28 godina, Velež je na taj način odavao počast 14. februaru, danu kada je Mostar oslobođen od fašističke okupacije 1945. godine.

Sarajevo je na tom turniru prvi put učestvovalo 1971. godine, a četiri godine kasnije bordo tim se ponovo pojavio na mostarskoj februarskoj pozornici. Slično kao i prethodni put, Sarajevo je "uskočilo" kao zamjenski akter, obzirom da su pored Veleža, na turniru još trebali učestvovati šampion Jugoslavije Hajduk, zenički Čelik i aktuelni šampion Mađarske Ujpesti Dozsa. Ipak, mađarski šampion je u posljednji čas otkazao učešće, pa je poziv upućen bordo timu.

Sarajevo na "Februarskom turniru" 1975. godine
Stoje: Rajković, Petković, Lubura, Sušić, Ekmečić, Šljivo.
Čuče: H. Radeljaš, Heto, Bošnjak, Jovanović, D. Simić.

Bilo je to ukupno 11. izdanje turnira, održano 15. i 16. februara 1975. godine. Turnir je kao i obično započeo svečanim defileom učesnika, nakon čega su četiri kapitena Duško Bajević (Velež), Edhem Šljivo (Sarajevo), Jurica Jerković (Hajduk) i Fadil Talić (Čelik) položili cvijeće na tri godine ranije podignuti spomenik poginulim igračima i članovima Veleža u Drugom svjetskom ratu, koji se nalazi u sklopu Stadiona pod Bijelim brijegom.

Prije samog početka turnira, u subotu 15. februara predstavnici učesnika na turniru bili su gosti na prijemu kod Predsjednika Skupštine opštine Izeta Brkovića i tom prilikom dodijeljene su im opštinske spomen-plakete "14. februar".

Momčilo Vukoje (Velež) i Edhem Šljivo

Voljom žrijeba odlučeno je da turnir otvore ekipe Veleža i Sarajeva, prvom polufinalnom utakmicom koju je pratilo oko 6.000 gledalaca. Trener Sarajeva, Mirsad Fazlagić za susret sa Veležom odlučio se na sljedeći sastav: Ekmečić, Bošnjak, H. Radeljaš, Šljivo, Rajković, Lubura, Sušić, D. Simić, Heto, Jovanović i Petković, a priliku za igru u drugom poluvremenu je dobio Lukić, koji je zamijenio Hetu.

Aktuelni vicešampion Jugoslavije i tim domaćina, mostarski Velež, opravdao je status favorita u ovoj utakmici i zasluženo stigao do pobjede kojom je obezbijedio plasman u finale. Velež je već u četvrtoj minuti stigao do vodstva od 1:0, golom Vahida Halilhodžića, da bi devet minuta kasnije Duško Bajević povisio rezultat na 2:0. Samo što se krenulo sa centra, Sarajevo je uspjelo smanjiti rezultat kada Safet Sušić koristi jednu lošu procjenu golmana Mrgana i sa par metara ubacuje loptu u praznu mrežu za 2:1. Činilo se da bi se Sarajevo nakon tog Sušićevog gola moglo vratiti u utakmicu, ali je nakon nekoliko propuštenih prilika za izjednačenje u 73. minuti stigla kazna kada Franjo Vladić po treći put trese Ekmečićevu mrežu i postavlja konačnih 3:1.

Ante Rajković u utakmici sa Čelikom

U drugom polufinalnom meču odigranom tog dana, Hajduk je bez većih problema savladao Zeničane rezultatom 2:0, što je značilo da će se u prvom meču narednog dana sastati Sarajevo i Čelik u borbi za treće mjesto.

Trener Fazlagić je u sastavu za Čelik napravio tek jednu promjenu, pa je umjesto Petkovića dres sa brojem 11 zadužio Zoran Lukić, dok su tokom utakmice priliku za nastup dobili još i Sadik FejzićŽelimir Vidović. Predigri finalnog susreta između Hajduka i Veleža prisustvovalo je oko 4.000 gledalaca.

U prilično nezanimljivoj utakmici, fudbaleri Sarajeva su pružili bolju i borbeniju predstavu od svojih kolega iz Čelika, stvorivši nekoliko dobrih prilika, ali se na kraju iza Vujačićevih leđa našla samo jedna lopta. Strijelac odlučujućeg gola bio je Enver Heto u 13. minuti.

Sarajevo je tako rezultatski ponovilo svoj prethodni nastup iz 1971. godine, kada je također osvojilo treće mjesto, a na kraju turnira podijeljene su nagrade najboljim timovima i pojedincima. Fudbalerima Sarajeva pored trofeja za treće mjesto, pripao je i "fer-plej" trofej, za najdisciplinovaniju ekipu turnira.

Fotografije sa turnira

Ceremonija otvaranja turnira
Iz arhive Enesa Vukotića



Ekipa Sarajeva na otvaranju turnira



Kapiteni Jerković, Bajević, Šljivo i Talić polažu cvijeće na spomenik



Kapiteni Jerković, Bajević, Šljivo i Talić polažu cvijeće na spomenik
Iz arhive Enesa Vukotića



Safet Sušić i Duško Bajević



Boro Primorac i Dušan Jovanović



Savo Ekmečić interveniše ispred Vahida Halilhodžića



Safet Sušić postiže pogodak za 2:1



Franjo Vladić i Edhem Šljivo



Savo Ekmečić i Ante Rajković



Džemal Hadžiabdić i Safet Sušić



Ranko Petković



Ante Rajković i Momčilo Vukoje



Kapiteni Sarajeva i Čelika, Edhem Šljivo i Fadil Talić, sa sudijom Kalajdžićem i njegovim pomoćnicima Rebcom i Ćišićem
Iz arhive Enesa Vukotića



Kapiteni Šljivo i Talić biraju strane pred početak utakmice za treće mjesto
Iz arhive Enesa Vukotića



4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.