ARHIVA: Osječani zaleđeni na Koševu

Arhiva

Na današnji dan, 21. februara 1954. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo osječki Proleter rezultatom 6:1.

21.02.2023. 13:09
Semir Zilić

...


Početak sezone 1953/54. za ekipu Sarajeva bio je poput noćne more. U prvih sedam kola, tim Slavka Zagorca je ostvario učinak od samo jedne pobjede i šest poraza, te se nalazio na posljednjem mjestu na tabeli. Ipak, od osmog kola stvari su krenuli na bolje. Sarajevo je uvezalo tri pobjede, što je uz četiri boda u posljednjih pet kola, bilo dovoljno da kraj jesenje etape dočeka na desetom mjestu. Tokom zimske pauze, legendarni Miroslav Brozović je odlučio reći i svoje definitivno zbogom igračkoj karijeri, te se u potpunosti posvetiti trenerskom poslu. To je značilo samo jedno - Brozovićevo ponovno preuzimanje klupe Sarajeva, odnosno Zagorčev povratak u ulogu njegovog prvog pomoćnika.

Proljetni dio prvenstva otvoren je porazom u Beogradu, od Radničkog, a priliku da se iskupe pred svojim navijačima, fudbaleri Sarajeva imali su osam dana kasnije kada je na Koševu gostovao osječki Proleter.

Ekipa Sarajeva pred početak utakmice: F. Lovrić, Ančić, Stipić, Agošton, Živkov, Alajbegović, Švraka, Đ. Lovrić, Glavočević, Novo, Žigante.


Zbog mundijala koji se održavao tog ljeta u Švajcarskoj, odlučeno je da drugi dio sezone počne ranije nego inače, a to je prouzrokovalo dosta problema sa uslovima za igru na većini stadiona širom države. Sarajevo je tako ekipu Osijeka dočekalo na snijegom prekrivenom terenu, a dodatni problem stvarala je i činjenica da je nakon desetak minuta od početka utakmice snijeg ponovo počeo padati.

Ipak, to nije omelo fudbalere oba tima da pruže izuzetno dobru fudbalsku partiju u prvom poluvremenu. Sarajevo se od samog starta utakmice opredijelilo za kombinatoriku, što je na takvom terenu ispočetka izgledalo kao nemoguća misija, dok su s druge strane gosti iz Osijeka igrali dugim loptama, preskačući igru, pa su u nekoliko navrata ozbiljnije uspjeli ugroziti gol Drage Ančića.

Brozovićev tim je došao u vodstvo u 22. minuti utakmice, a strijelac za Sarajevo bio je kapiten Franjo Lovrić. Samo deset minuta kasnije, Marcel Žigante uspio je udvostručiti prednost svog tima. Osječani su četiri minute prije odlaska na odmor, preko Pintarića, smanjili na 2:1 i vjerovatno nisu mogli ni naslutiti kakva ih katastrofa čeka u nastavku meča.

Gostujući golman Tretinjak interveniše ispred Žigantea

Poluvrijeme je, donijelo nekoliko interesantnih scena na koševskim tribinama. Oko 6.000 navijača je tražilo načina da se ugrije, uglavnom plešući u ritmu muzike koja je dopirala sa razglasa, a reporteri su zabilježili da je jedan od navijača iskoristio neočišćene dijelove tribine zabavljajući ostatak publike skijaškim akrobacijama.

Kada je napokon novosadski sudija Terzin dao znak za početak drugog poluvremena, uslijedila je rapsodija domaćih fudbalera. Igrom kratkih pasova, igrači Sarajeva su bez većih poteškoća dolazili u šansu za gol, a već u prvoj minuti nastavka Đuro Lovrić pogađa za 3:1. Sve dileme oko pobjednika riješene su u samo dvije minute igre, u rasponu od 57. do 58. minute, kada najprije Žigante, a potom i mlađi Lovrić postižu svoj drugi pogodak na utakmici za visokih i nedostižnih 5:1. Tačku na ovaj susret stavio je mlađi Lovrić, dvadeset minuta prije kraja pogotkom iz penala za konačnih 6:1.

Ubjedljivom pobjedom, Sarajevo se probilo do osme pozicije na tabeli, a pored trojice strijelaca, braće Lovrić i Žigantea, dobrom igrom istakao se i povratnik u redove tima sa Koševa, Nerćes Novo, koji je bio glavni pokretač svih akcija domaćeg tima, čime je pokazao da će predstavljati veliko pojačanje u finišu sezone.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.