ARHIVA: Prekid u Posušju

Arhiva

Na današnji dan, 23. februara 2003. godine, prekinuta je utakmica 20. kola Premijer lige BiH između Posušja i Sarajeva, a domaćem timu je pripala pobjeda za "zelenim stolom" .

23.02.2023. 12:31
Semir Zilić

...


Proljeće 2003. godine, navijači Sarajeva su dočekali sa velikim očekivanjima. Nakon nešto lošijeg otvaranja sezone, Sarajevo je u finišu jesenje polusezone napokon pronašlo pravu formu, uključilo se u utrku za šampionsku titulu, te izborilo plasman u četvrtfinale Kupa BiH. Bordo tim je tako prvi dio sezone završio na drugom mjestu, sa četiri boda zaostatka za liderom Leotarom, a posebno je impresivna bila napadačka moć tima sa Koševa, budući da je Sarajevo sa 52 postignuta pogotka bilo najefikasniji tim jeseni.

Tokom zimske pauze, ekipa je dodatno osnaženo. Od važnijih igrača otišao je jedino mladi Albin Pelak koji je karijeru nastavio u Japanu, dok su na Koševo stigla tri bivša igrača Sarajeva, Senad Repuh, Edin Šaranović i Ismir Pintol. Iz Osijeka je došao stoper Safet Nadarević, iz berlinske Herthe Sead Zilić, a najzvučnije pojačanje bio je dugogodišnji reprezentativac BiH, Sead Kapetanović, koji je godinama bio član Bundesligaša Wolfsburga i Borussije Dortmund. Po prvi put nakon rata, pripreme za proljetni dio sezone obavljene su u Turskoj, ekipa se pojačavala iz dana u dan, a atmosfera u redovima bordo kluba je bila fenomenalna. Husref Musemić na klupi, Predrag Pašić u direktorskoj fotelji, Faruk Hadžibegić, Mirza Kapetanović, Nijaz Ferhatović i mnogi drugi bivši fudbaleri u Skupštini, bila su imena koja su svim zaljubljenicima u bordo boju ulijevala nadu u bolje sutra.

Preko 500 pripadnika "Hordi zla" otputovalo je za Posušje

Dobru atmosferu nije poljuljao ni prvi proljetni kiks u četvrtfinalu Kupa BiH, kada Sarajevo na Koševu nije uspjelo savladati Žepče. Navijačka euforija je i dalje tresla bordo dio grada, pa stoga i ne čudi što je na prvu prvenstvenu utakmicu u novoj godini otputovalo preko 500 pripadnika "Hordi zla", što je bilo do tada najmasovnije gostovanje u zapadnom dijelu Hercegovine.

Susret između Posušja i Sarajeva na rasporedu je bio u nedjelju, a dan ranije odigrana je većina utakmica 20. kola u kojima su Leotar i Željezničar upisali trijumfe, pa je na Musemićevom timu bio dodatni rezultatski pritisak. Prednost trebinjskog tima sada je iznosila sedam bodova, a gradski rival sa Grbavice je od Sarajeva preuzeo drugo mjesto na tabeli. Stoga je bilo jasno da Sarajevo, ukoliko želi zadržati korak za vodećim dvojcem, u Posušju mora ići na pobjedu.

Damir Mirvić u duelu sa napadačima Posušja

Sarajevo je utakmicu otvorilo na najbolji mogući način - pogotkom u prvoj minuti. Već u prvom napadu, Alen Škoro je pobjegao domaćoj odbrani, a potom uposlio Emira Obuću koji koristi grešku golmana Bašića i pogađa za veliko slavlje "Hordi zla".

Samo pet minuta kasnije, domaći tim stiže do izjednačenja. Dosuđen je slobodan udarac za Posušje, kojeg izvodi Vuković i prizemnim udarcem kroz šumu nogu uspijeva prevariti golmana Pintola za 1:1. Do odlaska na odmor nije bilo većih uzbuđenja, tek su Posušaci preko Ljute i Vukovića imali dvije poluprilike, ali se rezultat nije mijenjao.

Klupa Sarajeva posmatra dešavanja na tribinama

Na samom startu drugog poluvremena, domaći tim uspijeva doći do preokreta. U 48. minuti je dosuđen novi slobodan udarac za Posušje kojeg izvodi Ilić i preciznim centaršutem pronalazi Matića i to je bilo 2:1. I dok su domaći igrači još proslavljali svoj drugi pogodak, na tribinama je nastao pravi haos.

Jedan dio navijača Sarajeva, nezadovoljni razvojem situacije na terenu, krenuo je prema donjem dijelu tribine ispod koje je bila smještena klupa za gostujuće fudbalere, što je bio signal za policiju da reaguje, a incidentu su se ubrzo priključili i domaći navijači, koji su kamenjem i drugim oštrim predmetima zasuli goste. U opštem metežu koji je nastao, mnogi gostujući navijači su povrijeđeni, a nakon desetak minuta pravog rata na tribinama, brčanski sudija Bešić, koji je sve vrijeme bio na centru terena sa svojim pomoćnicima, te igračima i predstavnicima obje ekipe, odlučio je da prekine susret i pošalje igrače u svlačionicu. Tako je meč Posušja i Sarajeva zvanično prekinut u 49. minuti.

Bašić, Mirvić i Zukić u razgovoru sa sudijom Bešićem

Kada je utakmica i zvanično prekinuta, a kako bi se spasili od kamenica koje su dolazile čak i izvan tribine, većina navijača je spas pronašla utrčavanjem u teren, gdje su ostali sve dok se nisu stvorili uslovi za napuštanje Posušja. Uz ogromnu policijsku pratnju, navijačka kolona autobusa i automobila, dva i po sata kasnije napokon se zaputila prema glavnom gradu BiH.

Već narednog dana zasjedala je Takmičarska komisija NSBiH, kojom je predsjedavao Sulejman Čolaković. Komisija je donijela jednoglasnu odluku da su isključivi krivci za prekid bili gostujući navijači, te da se meč između Posušja i Sarajeva registruje službenim rezultatom 3:0 u korist domaćeg tima. Pored toga, FK Sarajevo je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM, a sličnu kaznu dobio je i domaćin za lošu organizaciju utakmice.

Fudbaleri Sarajeva napuštaju teren

Dešavanja u Posušju dovela su do krize u redovima bordo kluba. Rukovodstvo kluba je na konferenciji za medije pozdravilo odluku Takmičarske komisije, najavivši da se na istu neće žaliti, te se ogradilo od vlastitih navijača optuživši ih krivcima za nerede. Takva odluka izazvala je revolt Udruženja navijača Sarajeva i definitivno je predstavljala kraj zimske idile koja je mnogo obećavala.

Desetak dana kasnije Sarajevo je eliminisano iz Kupa, a uslijedila je i serija loših rezultata u prvenstvu poslije koje se bordo tim oprostio od utrke za šampionsku titulu. Nešto bolja forma u finišu sezone donekle je ipak popravila utisak kompletnog proljeća, pa se Sarajevo sa četiri uzastopne pobjede uspjelo probiti do treće pozicije na tabeli i obezbijediti plasman u Kup UEFA za narednu sezonu.

Izvještaj i dvadeset fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.