ARHIVA: Šou Hadžića i Škore u argentinskoj atmosferi

Arhiva

Na današnji dan, 4. aprila 2009. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo banjalučki Borac rezultatom 2:1.

04.04.2023. 12:06
Semir Zilić

...


Peto proljetno kolo sezone 2008/09. donijelo je međusobni duel direktnih rivala za plasman u Evropu, Sarajeva i Borca. Nakon 19 odigranih kola, bordo tim je bio na petom mjestu sa 29 osvojenih bodova, Borac je bio šesti, sa dva boda manje, a i jedne i druge je očekivala ista sudbina, borba za treće ili eventualno četvrto mjesto i plasman u prvo izdanje UEFA Evropske lige, takmičenje koje je upravo od te jeseni 2009. godine trebalo zamijeniti već dobro poznati Kup UEFA.

Prije početka utakmice, domaći navijači su ovacijama pozdravili povratak svog ljubimca Alena Škore, koji se nakon pet godina ponovo vratio u svoj matični klub. Škoro je svoj novi debi imao u prethodnom kolu u Trebinju, tako da mu je meč sa Borcem bio prvi na Koševu nakon maja 2004. godine. Navijači su od njega očekivali da povede ekipu do zacrtanog cilja u sezoni, što će se na kraju i ostvariti. Za potpuni ugođaj na tribinama pobrinule su se "Horde zla" koje su na sjevernoj tribini napravile pravi mali spektakl, u argentinskom stilu, što je svakako bio dodatni vjetar u leđa izabranicima Mehmeda Janjoša.

Za sjajnu atmosferu pobrinule su se "Horde zla"

Prvo poluvrijeme u duelu starih rivala nije ponudilo pretjerano kvalitetan fudbal. Igrači oba tima su teško dolazili u prilike, a jedine kakve takve opasnosti viđene su tek nakon prekida. Sarajevo je prvo zaprijetilo u 8. minuti preko Sedina Torlaka, koji je nakon centaršuta Faruka Ihtijarevića iz slobodnog udarca, glavom šutirao preko gola. Gosti su uzvratili u 27. minuti preko Saše Kajkuta, ali bez promjene rezultata. Posljednje uzbuđenje u prvom dijelu igre viđeno je u 33. minuti, kada nakon kornera Zorana Beloševića sa desne strane, Torlak ponovo šutira, ali još jednom lopta odlazi pored gola.

Za razliku od prvih 45 minuta, nastavak utakmice je donio mnogo bolju igru i što je još važnije, golove. Prvi su u vodstvo došli gosti iz Banjaluke. Igrala se 52. minuta, kada je nakon jednog povratnog pasa Nemanje Bilbije, napadač gostiju Stojan Vranješ uspio nadvisiti svoje čuvare i glavom sa pet metara matirati Muhameda Alaima za 0:1.

Alen Škoro proslavlja izjednačujući pogodak

Primljeni pogodak je razdrmao fudbalere Sarajeva, koji su od tog trenutka apsolutno zagospodarili terenom, a inicijator svih akcija bordo tima bio je dvojac Škoro - Hadžić. Prvu priliku, Sarajevo je imalo u 56. minuti, preko Alena Škore, čiji udarac iskosa sa pet metara zaustavlja golman Starčević.

Četiri minute kasnije, stigao je izjednačujući pogodak. Damir Hadžić je uputio milimetarski precizan centaršut sa lijeve strane, a najviši u skoku je Škoro koji snažnim i preciznim udarcem glavom pogađa donji lijevi ugao Starčevićevog gola za 1:1. Moglo je Sarajevo već u 62. minuti stići i do preokreta, ali je Hadžićev udarac zaustavila stativa Borčevog gola.

Damir Hadžić u duelu sa odbranom Borca

Borac, koji je do vodećeg gola bio možda i opasniji protivnik na terenu, nakon te 52. minute nikako nije uspijevao da se vrati u igru. Sarajevo je sve jače napadalo i samo je bilo pitanje vremena kada će Starčević i drugi put kapitulirati, što se i desilo u 74. minuti. Škoro je sa nekih dvadeset metara sjajno prebacio loptu preko odbrane Borca i pronašao Hadžića na drugoj stativi, oduživši mu se tako za asistenciju kod prvog gola. Krilni napadač Sarajeva je prihvatio loptu, a potom je preciznim udarcem poslao u mrežu Borca za veliko slavlje domaćih navijača.


Pobjedom nad Borcem, Sarajevo je započelo seriju od šest vezanih utakmica bez poraza, koja je na kraju bila ključna u ostvarivanju zacrtanog cilja, osvajanja četvrtog mjesta i izlaska na evropsku scenu.

Izvještaj, sastave, video i deset fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.