ARHIVA: Petkovićeve makazice odlučile derbi Sarajeva i Čelika

Arhiva

Na današnji dan, 11. aprila 1971. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo zenički Čelik rezultatom 1:0.

11.04.2023. 12:01
Semir Zilić

...


Peto proljetno kolo sezone 1970/71. donijelo je republički derbi između Sarajeva i Čelika, ali ujedno i duel jedine dvojice prvoligaških golmana koji u nastavku prvenstva nisu primili pogodak, Refika Muftića i Momčila Vujačića. Zeničani su u prva četiri kola uspjeli sačuvati svoju mrežu, dok je Sarajevo nakon tri utakmice bez primljenog gola, protiv Bora, Hajduka i Partizana, u četvrom proljetnom meču, na gostovanju kod Olimpije doživjelo težak poraz. Ipak, za razliku od prva tri meča, Muftića je u Ljubljani mijenjao Esad Dugalić, što je značilo da će prvi golman Sarajeva imati priliku da u duelu sa Čelikom nastavi svoj niz utakmica bez primljenog gola.

Gostovanje Čelika na Koševu, izazvalo je veliku pažnju javnosti. Bila je to zlatna generacija zeničkog kluba, koja će se samo nekoliko mjeseci kasnije okititi prvom titulom pobjednika Srednjoevropskog kupa, a potom isti uspjeh ponoviti i godinu dana kasnije. Zeničani su ujedno bili i apsolutni hit proljetnog dijela prvenstva, a i Sarajevo je nakon dolaska Srboljuba Markuševića na klupu, u finišu jesenje sezone, zaigralo dosta bolje, pa se s pravom očekivala kvalitetna fudbalska predstava. Ipak, umjesto lijepom igrom i potezima, meč je bio ispunjen nervozom, međusobnim koškanjima fudbalera oba tima, a utisak je popravio tek pobjedonosni pogodak bordo tima, koji je bio pravo remek djelo.

Sarajevo u ovom meču nije moglo računati na povrijeđenog Vahidina Musemića, a dodatnu glavobolju treneru Markuševiću donijela je 20. minuta igre, kada se povrijedio Džemaludin Mušović, umjesto kojeg je u igru ušao Ranko Petković. Prvih pola sata utakmice ponudilo je nepovezanu igru sa obje strane. Sarajevo je uglavnom pokušavalo sa krilnih pozicija, ali je gostujući golman Vujačić sigurno kupio sve centaršuteve igrača u bijelim dresovima. Nakon nekolicine nedozvoljenih startova, preoštrih prekršaja i saplitanja sa obje strane, 30. minuta je donijela i prve varnice na terenu. Poslije jednog duela Šljive i Micića, nastala je gužva na terenu, a titogradski sudija Radulović je zapisao obojicu igrača. Tek nakon toga, Sarajevo je imalo i prvu priliku na utakmici. Bilo je to u 32. minuti, kada se Milan Harambašić bacio na jednu loptu centriranu sa lijeve strane, ali njegov udarac ipak nije bio precizan, pa se na odmor otišlo bez golova.

Vujačić zaustavlja napad Sarajeva

Uvodne minute drugog poluvremena pripale su gostima iz Zenice. Čelik je preuzeo konce igre u svoje ruke, a prvu priliku imao je u 51. minuti kada je Mehmed Buza izveo sjajan solo prodor, zaobišao i Muftića, a potom šutirao. Ipak, kada su svi već vidjeli loptu u golu, ispriječio se Svetozar Vujović koji je u posljednji čas izbio loptu u korner.

Za dva najljepša poteza na utakmici na kraju su se ipak pobrinuli rezervisti. Najprije je u 66. minuti Meho Bajraktarević sjajnim volej udarcem sa preko 25 metara stavio na muke golmana Sarajeva, Muftića, koji je krajnjim naporima skrenuo loptu u korner, da bi osam minuta kasnije, Ranko Petković postigao jedan od najljepših golova u svojoj karijeri. Bilo je to u 74. minuti, kada je akciju Sarajeva na desnoj strani započeo Mirsad Fazlagić, koji je nakon prodora uposlio Harambašića, a ovaj odmah potom centrirao u šesnaesterac gostiju. Harambašićeva lopta je preletjela nekoliko igrača oba tima i dok je još bila u zraku, Petković, koji je leđima bio okrenut golu, visoko je skočio, a potom udarcem "makazicama" preko glave neodbranjivo pogodio lijevi ugao Vujačićevog gola za veliko slavlje domaćih navijača.

Od tog trenutka utakmica je postala još nervoznija, a nakon nekoliko vezanih prekršaja gostujućih fudbalera, desni bek bordo tima, Mirsad Fazlagić je prišao sudiji Radunoviću i tražio od njega da sankcioniše igrače Čelika. Umjesto toga, Radunović je put u svlačionicu pokazao Fazlagiću, pa je Sarajevo meč završilo sa desetoricom igrača. Uprkos brojčanom hendikepu, bordo tim je bez problema sačuvao stečenu prednost i tako stigao do trijumfa nad Čelikom, kojim se učvrstio u sredini tabele. Najslabiji pojedinac utakmice, definitivno je bio sudija Radunović, koji nije uspijevao držati utakmicu pod kontrolom, čemu najbolje svjedoči podatak da je isključio jednog igrača (Fazlagića), te zapisao još šestoricu (Šljivu i Harambašića iz Sarajeva, te Gavrana, Dogandžića i Micića iz Čelika), što je bilo daleko iznad prosjeka za tadašnje fudbalske prilike.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.