ARHIVA: Trijumf nad Partizanom za povećanje vodstva na tabeli

Arhiva

Na današnji dan, 17. aprila 1985. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo beogradski Partizan rezultatom 3:1.

17.04.2023. 12:12
Semir Zilić

...


Nakon što je bordo tim suvereno osvojio titulu jesenjeg šampiona Jugoslavije, početak drugog dijela prvenstva donio je ne tako ubjedljivu igru Sarajeva. U prvih sedam proljetnih kola ostvaren je polovičan učinak, obzirom da je od mogućih 14 bodova, osvojeno njih sedam. Najprije su dva gostujuća poraza, u Nikšiću i Vinkovcima, pratile dvije minimalne pobjede nad Rijekom i Slobodom na Koševu, a potom su uslijedila tri vezana remija, najprije sa Željezničarom na Grbavici, potom sa Dinamom na Koševu, a onda i u "meču sezone", sa direktnim rivalom za titulu, Hajdukom na Poljudu. Naime, Sarajevo je u Split otputovalo sa samo jednim bodom prednosti, što je značilo da bi u slučaju poraza, prvi put nakon pet i po mjeseci ispustilo čelnu poziciju na tabeli. Ipak, Sarajevo je hrabrom igrom uspjelo ostati neporaženo na Poljudu, a čini se da je upravo taj osvojeni bod donio prijeko potrebnu dozu samopouzdanja za fudbalere Boška Antića, što je najbolje na svojoj koži osjetila ekipa Partizana, tri dana kasnije.

Uprkos činjenici da se meč sa Partizanom igrao u srijedu, te da kiša u glavnom gradu BiH nije prestajala padati tokom cijelog dana, preko 12.000 navijača bordo tima je, sa kišobranima u ruci, pohrlila na koševski stadion, sa željom da pozdravi heroje iz Splita, a oni su im se odužili na najbolji mogući način - ubjedljivom pobjedom nad crno-bijelima. Sarajevo je napokon pokazalo svoje pravo, šampionsko, lice, te doslovno pregazilo goste iz Beograda.

Jakovljevićev udarac koji je prethodio vodećem golu Sarajeva

Od samog starta utakmice, fudbaleri domaćeg tima su jasno stavili do znanja da ih interesuju samo dva boda, a prvi je golu gostiju zaprijetio Mehmed Janjoš, čiji je topovski udarac sa dvadesetak metara prohujao iznad prečke Omerovićevog gola. Ono što Janjoš nije uspio tada, jeste par minuta kasnije, tačnije u 6. minuti, kada postiže vodeći pogodak za Sarajevo. Upravo je Janjoš bio začetnik akcije na sredini terena, sjajnim pasom u prostor pronašao je kapitena Pašića, koji se najprije poigrao sa svojim čuvarom Vermezovićem, a potom centrirao u peterac gostiju. Najviši u skoku bio je Dragan Jakovljević, koji glavom spušta loptu ispred istrčalog Omerovića, a Janjoš je sa svega dva metra ubacuje u mrežu za veliko slavlje na tribinama.

I pored vodstva, Sarajevo je nastavilo sa ofanzivnom igrom, a na novu priliku čekalo se samo pet minuta. U akciji koja je sličila onoj kod vodećeg pogotka, ovog puta je centaršut sa lijeve strane uputio Mirza Kapetanović, a udarac Jakovljevića glavom zustavio je golman Omerović. Konačno, u 28. minuti, sreća se osmjehnula i napadaču Sarajeva, koji je iz trećeg pokušaja uspio zatresti gostujuću mrežu. Prethodno je iskosa sa ivice šesnaesterca, slobodan udarac izveo Slaviša Vukičević, a njegov centaršut u gol pretvara Jakovljević za 2:0.

Do odlaska na odmor nije bilo većih uzbuđenja pred golovima oba tima, a jedine dvije situacije vrijedne pomena bili su dalekometni pokušaji Smajića za Partizan, odnosno Janjoša za Sarajevo, ali su oba udarca bila za malo neprecizna, pa se na odmor otišlo sa rezultatom iz 28. minute.

Jakovljević postiže pogodak za 2:0

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo je imalo priliku da dođe do trećeg gola, kada je Vermezović nespretno reagovao nakon jednog centaršuta Vukičevića i zamalo savladao svog golmana. U nastavku akcije, lopta se odbila ponovo do Vukičevića, ali njegov drugi pokušaj odbrana gostiju izbija u korner. Ipak, domaća publika nije dugo čekala na treći gol, a on je stigao u četvroj minuti nastavka, i to nakon sjajne akcije koju su odigrali Vukičević i Husref Musemić. Najprije je Vukičević odigrao dupli pas sa centarforom bordo tima, a kada je izgledalo da će Omerović pokupiti loptu, Vukičević je ipak uspio u posljednji čas odigrati povratni pas prema Musemiću, kojem je preostao lakši dio posla, da ubaci loptu u praznu mrežu za velikih 3:0.

Posljednjih pola sata igre, fudbaleri Sarajeva su spustili tempo, a upravo u tim trenucima stigla je i vijest da je susret u Mostaru između Veleža i Hajduka, koji je počeo pola sata ranije, završen rezultatom 1:1. Remi Hajduka, uz sigurno vodstvo Sarajeva, značili su da će bordo tim devet kola prije kraja ponovo vratiti prednost od dva boda u odnosu na Splićane. Opuštanje igrača Sarajeva u finišu utakmice, kaznio je rezervista Partizana Nikodijević, koji je devet minuta prije kraja postigao počasni pogodak za svoj tim, što svakako nije umanjilo radost domaćih navijača zbog visoke i potpuno zaslužene pobjede njihovih ljubimaca.


Bordo tim je ubjedljivom pobjedom nad Partizanom prekinuo niz od tri susreta bez pobjede, ali i na najbolji mogući način okončao mini-seriju od četiri vezana derbi susreta, čime je nastavljen pohod na drugu šampionsku titulu.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.