Pogodak Avramovskog obilježio povratak na Koševo

Izvještaj

Sarajevo se večeras nakon punih osam mjeseci napokon vratilo na Koševo, te je savladalo Tuzla City rezultatom 1:0.

23.04.2023. 22:19
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Osam dugih mjeseci trajala je rekonstrukcija travnjaka koševskog stadiona, a može se slobodno reći i agonija FK Sarajevo. Sarajevo se selilo, od grada do grada, od stadiona do stadiona, iz kola u kolo, praktično bilo gost, da bi se večeras napokon vratilo u svoj dom. Na obnovljenom travnjaku koševskog stadiona savladana je ekipa FK Tuzla Cityja, a sudbina je htjela da je upravo od utakmice sa ovim tuzlanskim timom i krenula "seoba" bordo tima duž cijele domovine.

Obje ekipe su u meč ušle dosta oprezno. Istina, Sarajevo je imalo terensku inicijativu, ali se na prvo uzbuđenje čekalo do 12. minute. Adnan Džafić je centrirao sa desne strane, jedan igrač gostiju nespretno reagovao i lopta stiže do Muhammeda, koji iskosa sa pet metara šutira snažno, ali lopta odlazi visoko preko gola. Sedam minuta kasnije, ponovo odbrana gostiju loše reaguje nakon jednog centaršuta Džafića, lopta ovog puta dolazi do Almedina Ziljkića. čiji prizemni udarac sa ivice šesnaesterca golman Tuzlaka uspijeva zaustaviti.

Tuzla se u tim trenucima uglavnom branila, pokušavajući ugroziti gol Sarajeva iz kontra napada, ali su se oni uglavnom završavali na nekih dvadesetak metara od gola bordo tima. Izuzetak je bila kontra iz 28. minute, kada je Mićo Kuzmanović pobjegao po lijevoj strani, a potom uposlio Pantelića, ali njegov pokušaj odlazi visoko preko gola. Već u narednom napadu, Sarajevo je stiglo vodstva. Golman Fejzić je loše izbacio jednu loptu, koju na nekih 30 metara od gola prihvata Daniel Avramovski. Makedonski internacionalac se potom oslobodio svog čuvara, a onda preciznim udarcem sa dvadesetak metara smjestio loptu u nebranjeni dio Fejzićeve mreže za veliko slavlje na tribinama.

Do odlaska na odmor, obje ekipe su imale još po jedan pokušaj. Prvo je Mehmedović u 31. minuti, udarcem sa 25 metara stavio na muke golmana Dizdarevića, a potom je pokušao i Hamza Čataković, ali njegov udarac sa ivice šesnaesterca odlazi pored gola.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo mnogo toga za vidjeti, a obilježile su ga dvije katastrofalne sudijske odluke. Tuzla City je kratko preuzela kontrolu nad utakmicom, ali bez konkretnijih prilika. U 74. minuti, Tuzlaci su uspjeli doći do izjednačujućeg pogotka, kada nakon jedne greške Šerbečića, Ivaniadze postiže pogodak, ali ga sudija Sivac na asistenciju svog pomoćnika Vukašinovića, neopravdano poništava zbog ofsajd pozicije. Samo par minuta kasnije, identičnu grešku pravi i drugi Sivčev pomoćnik, Mulasmajić. Renan Oliveira koristi sjajan pas Vrančića i postiže pogodak za 2:0, ali je Mulasmajić, slično kao i njegov kolega sa druge strane, potpuno neopravdano podigao svoju zastavicu i signalizirao Sivcu da se brazilski napadač našao u ofsajd poziciji.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka došlo je do naguravanja na sredini terena, a najdeblji kraj izvukao je novi kapiten Sarajeva, Ziljkić, koji je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. Pored Ziljkića, trener bordo tima Mirza Varešanović u narednom kolu neće moći računati ni na Avramovskog i Vrančića, koji su u večerašnjoj utakmici dobili treći žuti karton.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.