Pao je i Široki, Sarajevo sve bliže Evropi

Izvještaj

U prvom meču 29. kola m:tel Premijer lige BiH, Sarajevo je na Koševu savladalo direktnog konkurenta za plasman u Evropu, ekipu Širokog Brijega.

29.04.2023. 22:59
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Derbi susret direktnih konkurenata za plasman u Evropu, Sarajeva i Širokog Brijega, nije mogao bolje početi za bordo tim. Već u 70. sekundi igre, Sarajevo je stiglo do vodećeg pogotka. Nakon akcije u kojoj su učestvovali Ziljkić, Radović i Kyeremeh, ovaj posljednji je uposlio Renana Oliveiru koji preciznim udarcem sa desetak metara pogađa suprotnu stranu gola gostiju za rano vodstvo Sarajeva. Sarajevo je i nakon vodećeg gola nastavilo sa napadima, pa je tako prvu priliku imao Kyeremeh u 9. minuti, ali njegov udarac odlazi pored gola. Pokušao je potom još dva puta i Oliveira, ali je golman Josipović oba puta izlazio kao pobjednik.

A onda u 23. minuti je stigao hladan tuš za navijače Sarajeva. Nakon centaršuta Valinčića sa desne strane, Dominik Radić postiže pogodak za 1:1. Sarajevo se brzo oporavilo do šoka, te nastavilo sa napadima, a nabliže novom golu bilo je u 38. minuti, kada nakon centaršuta Ziljkića, Oliveira šutira glavom, ali se lopta nakon njegovog udarca odbija od prečku, a potom pada na gol-liniju Josipovićevog gola, te rezultat ostaje nepromijenjen.

U nastavku, na terenu je postojao samo jedan tim - Sarajevo. Gosti iz Širokog Brijega su se uglavnom branili i pokušavali zadržati neriješen rezultat,dok je Sarajevo stvorilo nekoliko poluprilika, preko Kyeremeha i Ziljkića, a najbolju je u 58. minuti propustio Oliveira. On je nakon centaršuta Besima Šerbečića, sjajno šutirao glavom sa desetak metara, ali je Josipović još bolje reagovao i spriječio siguran gol. A onda, trinaest minuta prije kraja, trener Mirza Varešanović povlači ključni potez. U igru šalje mladog Dala Varešanovića, jednog od junaka trijumfa nad Zrinjskim u prošlom kolu, a on mu se za to odužio na najbolji mogući način, postizanjem odlučujućeg pogotka, šest minuta prije kraja susreta. Varešanović je odlično iskoristio jedan precizan centaršut Muse Muhammeda, te udarcem glavom matirao Josipovića za konačnih 2:1.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.