ARHIVA: Nezaboravni lob Ervina Uščuplića

Arhiva

Na današnji dan, 5. maja 1999. godine, Sarajevo je u prvom polufinalnom meču Kupa BiH, na Koševu savladalo ekipu Željezničara rezultatom 1:0.

05.05.2023. 12:02
Semir Zilić

...


Kako se sezona 1998/99. približavala svom kraju, tako je zbog borbe Sarajeva za duplu krunu rasla i napetost među navijačima tima sa Koševa. Bordo tim je suvereno vodio na tabeli Premijer lige BiH i bio je prvi favorit uoči drugog izdanja Play-offa za prvaka BiH, a istovremeno je stigao i do polufinala Kupa BiH, gdje ga je očekivao duel sa gradskim rivalom, Željezničarom. Kako zbog sjajne rezultatske forme, tako i zbog činjenice da je Sarajevo već dva puta tokom te sezone savladalo plave sa Grbavice, mnogi su bordo tim već vidjeli u finalu našeg najmasovnijeg takmičenja, ali je status favorita tek trebalo potvrditi u dvomeču protiv najljućeg rivala. Voljom žrijeba odlučeno je da se prvi polufinalni duel sarajevskih rivala igra na Koševu, gdje se uprkos lošem vremenu, okupilo oko 25.000 navijača oba tima koji su još jednom napravili fantastičnu atmosferu.

Prvo poluvrijeme koševskog polufinala, pripalo je gostima sa Grbavice, koji su od prve minute zaigrali otvoreno i napadački, zaprijetivši u nekoliko navrata golmanu Mirsadu Dediću, dok su se s druge strane, igrači Sarajeva uglavnom mučili da probiju odbrambeni bedem Željezničara, tu su se njihovi pokušaji uglavnom svodili na udarce sa distance.

Ekipa Sarajeva uoči početka utakmice.
Stoje: Begić, Dedić, Ahmetović, Smječanin, Duro, Zukić.
Čuče: E. Uščuplić, Šaranović, Suljagić, Jusufbegović, Ihtijarević

Prvu priliku na utakmici imao je Željezničar, već u osmoj minuti, kada je nakon prodora po lijevoj strani šutirao Adin Mulaosmanović, ali je Dedić sjajno reagovao. Par minuta kasnije uzvratio je Senad Begić, udarcem sa 25 metara, ali je Gušo uspio zaustaviti njegov pokušaj. Na sličan način zaprijetio je i kapiten gostiju, Dželaludin Muharemović, ali njegov udarac sa vrha šesnaesterca odlazi visoko preko Dedićevog gola.

Još jednom je pokušao i Begić, ponovo sa tridesetak metara, ali njegov udarac ovog puta blokira Mulalić, te lopta odlazi u korner, da bi u 31. minuti uslijedila i najbolja prilika za Željezničar. Nakon centaršuta Žerića sa desne strane, Mulaosmanović je skočio i skrenuo loptu glavom, malo, ali dovoljno da prevari stopera Sarajeva Muhidina Zukića, kojem lopta prolazi kroz noge i dolazi do usamljenog Nermina Vazde. Gostujući centarfor je ostao sam na pet metara od Dedićevog gola, ali Zukić uspijeva ispraviti svoju grešku i požrtvovanim startom blokira njegov udarac spriječivši tako gotovo siguran pogodak.

Pet minuta prije odlaska na odmor, Muharemović postiže pogodak za goste, ali je prethodno signalizirana ofsajd pozicija, pa je rezultat ostao nepromijenjen. Posljednju priliku u prvom dijelu igre, imao je ponovo Vazda, koji nakon jednog centaršuta Zubanovića i nespretne reakcije Dedića, šutira prilično slabo sa desetak metara.

Begić i Duro prate Muharemovića

U nastavku utakmice, tim Sarajeva je zaigrao znatno bolje, iako je prva opasnost ponovo viđena pred Dedićevim golom. Žerić je u 57. minuti loše završio jedan kontranapad, tačnije Memnun Suljagić, na vrijeme presijeca njegov prizemni centaršut, u trenutku kada su pred Dedićem ostala trojica usamljenih gostujućih fudbalera. Suljagić je nakon presječene lopte, i sam krenuo u kontranapad, uposlivši pritom Nedima Jusufbegovića kojeg na tridesetak metara od Gušinog gola faulira Mulalić. Uslijedila je dobro poznata uigrana akcija Begića i Smječanina, čiji udarac ipak odlazi pored gola. Dvije minute kasnije, Jusufbegović je nakon duplog pasa sa Ervinom Uščuplićem, dva puta pokušao šutirati iskosa sa deset metara, ali je Mulalić oba puta bio uspješniji, izbivši na kraju loptu u korner. Udarac iz ugla je izveo Jasmin Đidić, koji je šutirao direktno na gol Željezničara, ali je njegovu namjeru prozreo Bulend Biščević, koji izbija loptu sa same gol-linije.

Jedan od najagilnijih igrača bordo tima u drugom poluvremenu, Jusufbegović, u 61. minuti se izborio za jednu izgubljenu loptu, nakon čega Samir Duro odigrava kratak povratni pas za Begića, čiji udarac sa preko 30 metara iz rašlji svog gola u korner izbija Gušo.

Trenutak odluke stigao je u 74. minuti. Akciju Sarajeva započela su dvojica igrača, koje je trener Nermin Hadžiahmetović uveo sa klupe, Jean Louis Noukeu i Jasmin Đidić, a nastavio Begić, koji upošljava Uščuplića. Mladi fudbaler bordo tima je sjajno ispratio Begićev pas, utrčao između odbrambenih fudbalera Željezničara, a potom lob udarcem sa petnaest metara, uz pomoć stative, matirao Gušu za veliko slavlje bordo navijača. Pobjedonosni pogodak, Ušluplić je proslavio mahanjem korner zastavicom, zbog čega mu je, nakon protesta gostujućih fudbalera, travnički sudija Bekir Ferizović pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu.

Fudbaleri Sarajeva proslavljaju pobjedu sa navijačima

Željezničar je u posljednjih petnaest minuta pokušao iskoristiti brojačnu prednost, ne bi li stigao do izjednačujućeg gola, ali osim jednog slabog pokušaja Mulaosmanovića, nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Dediću. Sarajevo je strpljivom igrom uspjelo mirno privesti utakmicu kraju, ostvarivši tako minimalnu prednost uoči revanša na Grbavici.


Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.