ARHIVA: Sudija Oluški spasio Partizan poraza na Koševu

Arhiva

Na današnji dan, 18. augusta 1979. godine, Sarajevo i Partizan su na Koševu remizirali rezultatom 2:2.

18.08.2023. 12:52
Semir Zilić

...


Sedmo prvoligaško kolo sezone 1979/80. otvoreno je duelom bivših šampiona Jugoslavije, Sarajeva i Partizana na Koševu. Dva tima su dočekala susret u potpuno različitoj atmosferi. Bordo tim, koji je uoči sezone ostao bez gotovo polovine tima, nakon šest odigranih kola zauzimao je visoku šestu poziciju, dok je Partizan bio na šesnaestom mjestu na tabeli, sa samo četiri osvojena boda.

Na tribinama koševskog stadiona okupilo se tek 7.000 gledalaca, a jedan od ključnih razloga slabe posjete svakako je bila kiša, koja je padala tog jutra u Sarajevu, ali činjenica da je meč bio u direktnom TV prijenosu. Početak utakmice pripao je gostima iz Beograda, čiji je vezni red, na čelu sa kapitenom Vukotićem, kontrolisao igru tokom većeg dijela prvog poluvremena, dok je odbrana uspješno uspjela neutralisati najboljeg igrača bordo tima, Safeta Sušića, čime je znatno bilo otupljena napadačka oštrica Sarajeva. Kao plod takve igre, stigao je i vodeći gol, kojeg su fudbaleri u bijelim dresovima postigli u 19. minuti. Akciju gostiju je započeo Vukotić, koji je uposlio Jocića. Njemu je u susret pošao golman Sarajeva, Slobodan Janjuš, ali ga je Jocić prebacio, a na loptu je pravoremeno natrčao Dževad Prekazi kojem je preostao lakši dio posla da zatrese mrežu Sarajeva za 0:1.

Vahid Avdić šutira na gol Partizana

Najbolju i zapravo jedinu priliku za postizanje pogotka u prvom poluvremenu, Sarajevo je imalo u 29. minuti. Predrag Pašić je uputio sjajan centaršut sa lijeve strane, najviši u skoku je bio Vahid Avdić koji sjajno šutira glavom, ali pogađa samo stativu. Lopta se od stative odbila na gol liniju Ivančićevog gola, da bi je konačno Kunovac izbio i spasio siguran gol. Iako je izgledalo da je lopta već bila ušla u gol, sudija Oluški je dao znak da se igra nastavi, što je izazvalo negodovanje domaćih navijača.

Do odlaska na odmor nije bilo većih uzbuđenja, a Sarajevo je u nastavku utakmice zaigralo mnogo bolje. Ideja trenera Fuada Muzurovića da presingom onemoguće goste da razviju svoju igru, pokazala se kao pun pogodak, te je Sarajevo zagospodarilo terenom i sasvim zasluženo preokrenulo rezultat. Bordo tim je do izjednačenja stigao u 52. minuti, kada je nakon kornera Vahida Avdića, najviši u skoku Nijaz Merdanović koji pogađa za 1:1. Petnaest minuta kasnije, Sarajevo je stiglo i do vodstva, ponovo nakon kornera, a ovog puta je najviši u skoku je bio Želimir Vidović.

Uprkos vodstvu, Sarajevo je nastavilo sa napadima, prisilivši goste da se grčevito brane, ali je Partizan pomalo neočekivano u 73. minuti ipak stigao do izjednačenja. Sudija Oluški je dosudio sumnjiv slobodan udarac na dvadesetak metara od gola Sarajeva, a Prekazi je snažnim udarcem prebacio živi zid i pogodio same rašlje Janjuševog gola za 2:2.

Duel Dževada Prekazija i Predraga Pašića

Pet minuta kasnije dogodila se nova sporna situacija, koja je ponovo izazvala revolt publike. Nakon jedne nabačene lopte u šesnaesterac gostiju, Vukotić je u gužvi udario Faruka Hadžibegića. Fudbaler Sarajeva je ostao ležati na zemlji, a tek nakon intervencije svog pomoćnika Raletića, glavni sudija Oluški je zaustavio igru i kapitenu gostiju pokazao crveni karton. I kada su svi očekivali da novosadski sudija pokaže na bijelu tačku, uslijedili su žestoki protesti gostujućih fudbalera, te je on promijenio svoju odluku i protivno svim pravilima igre, pokazao da će se meč nastaviti sudijskim podbacivanjem.

Sudija Oluški je tako žestoko oštetio Sarajevo, ne dosudivši očigledan jedanaesterac, a u preostalih desetak minuta igre, tolerisao je grube startove crno-bijelih, koji su tako spriječili Sušića i društvo da dođu u eventualnu priliku za postizanje trećeg pogotka.

Izvještaj, sastave i tri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.