ARHIVA: Prvi veliki rezultat Torpeda

Arhiva

Na današnji dan, 7. septembra 1947. godine, sarajevski Torpedo je prvi put gostovao beogradskom Partizanu i tom prilikom ostvario sjajan rezultat, remizirivaši rezultatom 3:3.

07.09.2023. 12:06
Semir Zilić

...


Fudbaleri Torpeda na startu svog debitantskog nastupa u Prvoj saveznoj ligi nisu pružali obećavajuće partije. Istina, žrijeb nije baš mazio ekipu Torpeda, obzirom da su sarajevski tim u prvim kolima očekivali dueli sa najjačim timovima u državi. Naime, Sarajevo je na startu prvoligaške sezone remiziralo u duelu sa Ponzianom iz Trsta, nakon čega su uslijedila dva teška poraza u duelima sa Crvenom zvezdom i Hajdukom, a serija teških utakmica zaokružena je gostovanjem aktuelnom prvaku Jugoslavije, timu Partizana.

Još prije polaska u glavni grad, javnost je praktično otpisala ekipu Torpeda, smatrajući da nemaju šta tražiti u duelu sa timom Jugoslavenske armije, koji je u ovom meču bio predvođen najboljim fudbalerima u državi, Stjepanom Bobekom, Miroslavom Brozovićem, Aleksom Atanackovićem i drugima. Samo četrnaest dana ranije, Torpedo je na svom prvom gostovanju na stadionu CDJA, doživio težak poraz (1:4) od drugog beogradskog ligaša, Crvene zvezde, pa je bilo za očekivati da se i u ovom duelu ponovi nešto slično.

Tog dana, na stadionu CDJA je bio planiran dvostruki prvoligaški program. Glavnu atrakciju predstavljao je duel Crvene zvezde i Dinama, dok je susret Partizana i Torpeda odigran kao predigra tog meča. Bogat fudbalski program, privukao je pažnju beogradskih zaljubljenika u fudbal, pa je već u prvom od ta dva duela, stadion bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Fudbaleri Torpeda, tačnije većina njih, imali su priliku da po prvi put nastupe pred tako velikim brojem gledaoca, obzirom da je na tribinama bilo prisutno oko 30.000 gledalaca.

Ekipa Torpeda uoči početka utakmice.
Stoje s lijeva: Salihović, Glavočević, Mantula, F. Lovrić, Šilić, Konjevod, Jordanovski, Rajlić, Lazarević, Golac, Novaković.

U takvoj atmosferi, očekivano su se bolje snašli domaći fudbaleri, pa je Partizan nakon sedam minuta igre stigao do vodstva. Simonovski je izveo slobodan udarac, te preciznim centaršutem pronašao Atanackovića koji snažnim udarcem trese mrežu Torpeda za 1:0. Tek nakon primljenog gola, bude se i fudbaleri u crvenim dresovima, a prvu izgledniju priliku za postizanje pogotka imao je kapiten Milan Rajlić, koji je pobjegao svom čuvaru Firmu, ali je potom iz izgledne pozicije šutirao visoko preko gola. Devetnaesti minut igre donio je novu opasnost pred golom domaćeg tima. Milorad Novaković je lijepim driblingom zaobišao Jovanovića, a potom uposlio usamljenog Rajlića u sredini. Centarfor Torpeda je još jednom bio u dobroj poziciji, ali je previše oklijevao, što koristi Firm i izbija loptu u korner.

Od sredine prvog poluvremena, Partizan ponovo preuzima terensku inicijativu, a nakon što su Matković i Mihailović propustili dvije izgledne prilike za postizanje pogotka, mreža Torpeda se u 36. minuti ponovo zatresla. Centaršut Bobeka sa lijeve strane prihvatio je Mihailović, a potom preciznim udarcem pogodio za 2:0. Mogao je Partizan u posljednjim trenucima prvog poluvremena stići i do trećeg gola, ali je udarac Mihailovića sa samo par metara, izvrsnom reakcijom zaustavio gostujući golman Zlatko Golac, pa se na odmor otišlo sa vodstvom Partizana od 2:0.

Činilo se u tom trenutku da Torpedu prijeti prava katastrofa u nastavku utakmice, ali je odmor između dva poluvremena itekako godio timu trenera Slavka Zagorca. Fudbaleri Torpeda su u drugi dio igre ušli motivisani da poprave utisak iz prvih 45 minuta, a već u prvoj minuti nastavka, stiglo je i smanjenje rezultata. Novaković je izveo slobodan udarac sa desne strane. Lopta je u blagom luku pala pred gol Partizana, te je domaći golman Nikolić boksuje, ali samo do Vlatka Konjevoda koji udarcem iz prve pogađa stativu. Na odbijenu loptu natrčao je Franjo Lovrić, kojem je preostao lakši dio posla da glavom pogodio praznu mrežu Nikolićevog gola za 2:1. Ovaj gol je dao krila fudbalerima Torpeda, koji su tokom većeg dijela drugog poluvremena bili bolji protivnik, te su već u 51. minuti stigli i do izjednačenja. Novaković je još jednom bio uspješniji od svog čuvara Jovanovića, a nakon sjajnog driblinga našao se sam pred golmanom Nikolićem kojeg je savladao preciznim prizemnim udarcem za 2:2.

Golac boksuje loptu iznad Šilića, desno su Bobek i Mantula

Domaća publika je znala nagraditi borbenost fudbalera Torpeda, a jedan dio prisutnih navijača, vjerovatno onih koji su bili naklonjeni Crvenoj zvezdi, od tog trenutka počela je snažno podržavati Zagorčeve izabranike. Ipak, u jeku napada Torpeda, Partizan je u 69. minuti uspio stići do novog vodstva. Miroslav Šilić je loše procijenio jednu dubinsku loptu sa sredine terena, koja ga preskače i dolazi do usamljenog Bobeka. Najbolji strijelac beogradskih crveno-plavih je smirio loptu, a potom lobovao golmana Golca za 3:2. Imao je Bobek još dvije dobre prilike da ovjeri pobjedu svog tima, ali je umjesto toga u 82. minuti stigla kazna.

Bio je to najljepši detalj na utakmici. Rajlić je primio jednu loptu na centru igrališta, krenuo je u prodor prema golu Partizana, ali ga na nekih 30 metara od gola, prekršajem zaustavlja Firm. Upravo je Rajlić namjestio loptu da izvede slobodan udarac, a potom je snažnim šutem zatresao Nikolićevu mrežu za konačnih 3:3. Rajlićev pogodak dočekan je sa oduševljenjem na tribinama, te je nagrađen gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom.

Posljednjih osam minuta igre nije ponudilo veća uzbuđenja, te se Torpedo zasluženo vratio neporažen sa gostovanja kod aktuelnog prvaka Jugoslavije. Bio je to prvi veliki rezultat kojeg su fudbaleri ovog mladog kluba ostvarili u društvu najboljih, za što su već narednog dana nagrađeni od svojih pristalica, koji su ih u velikom broju dočekali na sarajevskoj željezničkoj stanici, želeći da im na licu mjesta čestitaju na sjajnom uspjehu.

Izvještaj, sastave i tri fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.