Oliveira sa penala srušio Zrinjski

Izvještaj

Derbi susret 7. kola Premijer lige BiH, između Sarajeva i Zrinjskog, pripao je bordo timu koji je slavio pogotkom Oliveire sa bijele tačke.

16.09.2023. 23:57
Semir Zilić

...

Foto: Sport1

Sarajevo je večeras, u sjajnoj utakmici koja je po svemu opravdala epitet derbija kola, sasvim zasluženo stiglo do četvrte pobjede u sezoni, savladavši ekipu aktuelnog prvaka, mostarski Zrinjski rezultatom 1:0.

Bordo tim je odlično ušao u susret, te se već od prve minute nametnuo na terenu, pokazavši jasnu želju da nastavi pobjednički niz na svom terenu. Prvu priliku imao je brazilski napadač Renan Oliveira u četvrtoj minuti, kada nakon centaršuta Almedina Ziljkića glavom šutira ravno u golmana Marića. Osam minuta kasnije, dobru priliku imao je i Mirza Mustafić koji iz izgledne pozicije šutira visoko preko gola. Isti igrač je u 15. minuti bio u još boljoj prilici, ovog šuta šutirao je glavom sa peterca, ali je Marić još jednom bio siguran.

Već u narednom napadu, zaprijetili su i gosti, kada je nakon centaršuta Tičinovića, udarac Sabljića zaustavila prečka. Bila je to jedina prilika koju su gosti iz Mostara imali na cijeloj utakmici. Sarajevo je do odlaska na odmor nastavilo sa napadima, ali osim jednog opasnog napada, u 30. minuti svoje udarce isprobali Ajdin Hasić i Oliveira, nije uspjelo ozbiljnije zaprijetiti Mariću, pa se na odmor otišlo bez golova.

Nastavak utakmice donio je nešto lošiji tempo, ali je Sarajevo i dalje kontrolisalo utakmicu. Prvi je golu gostiju zaprijetio rezervista Adalberto Penaranda u 67. minuti, ali njegov udarac sa dvadesetak metara, krajnjim naporima zaustavio je Marić.

A onda je u posljednjoj minuti bordo tim stigao do toliko željenog pogotka. Penaranda se sjajno oslobodio jednog igrača Zrinjskog, nakon čega ga je prekrašejm zaustavio Zlomislić, pa je sudija Bilbija opravdano pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je na sebe preuzeo najbolji strijelac Sarajeva, Oliviera, koji je preciznim udarcem pogodio mrežu gostiju za veliko slavlje na tribinama.