ARHIVA: Šest golova u mreži Željezničara

Arhiva

Na današnji dan, 10. oktobra 1954. godine odigran je prvi prvenstveni derbi sarajevskih rivala, u kojem je Sarajevo savladalo Željezničar na Grbavici, sa ubjedljivih 6:1.

10.10.2023. 12:42
Semir Zilić

...


Nakon osam godina čekanja, odigranih 27 prijateljskih i jedne kup utakmice, u oktobru 1954. godine napokon je na red došao i prvi prvenstveni duel Sarajeva i Željezničara. Punih osam sezona, sarajevski klubovi su bili u različitim razredima jugoslavenskog fudbala, da bi u sezoni 1953/54. Željezničar osvojio drugo mjesto u Drugoj saveznoj ligi, što mu je u konačnici donijelo povratak u društvo najboljih, te ujedno zakazalo i prvi duel ova dva tima u borbi za bodove.

Duel sarajevskih rivala privukao je dosta pažnje u glavnom gradu BiH. U prethodnih 28 duela, Sarajevo je bilo znatno uspješnije, upisavši 15 pobjeda. S druge strane, Željezničar je slavio 8 puta, dok je preostalih pet susreta završilo bez pobjednika. Iako je duel na Grbavici trebao biti prvi prvenstveni derbi, to nije ujedno bio i prvi zvanični, jer su samo dva mjeseca ranije, ova dva kluba na istom stadionu odmjerila snage u okviru polufinala Kupa Maršala Tita u BiH, a Sarajevo je tada slavilo sa ubjedljivih 5:2.

Navijači oba tima su sa nestrpljenjem očekivali prvi, historijski duel dva najuspješnija gradska kluba, a iz Uprave Željezničara odlučili su se na veoma popularan potez. Podijelili su besplatne ulaznice sarajevskim školarcima, dok je standardna cijena ulaznica za stajanje bila smanjena za 50%, pa je stadion Grbavica očekivano bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Oko 12.000 navijača oba tima napravilo je sjajnu atmosferu i sve je bilo spremno za spektakl, kojeg nije moglo pokvariti ni veoma loše vrijeme koje je tih dana vladalo u Sarajevu. Naime, puna tri dana prije utakmice, u glavnom gradu BiH je padao snijeg, ali je dobro dreniran teren nedavno izgrađene Grbavice, ipak bio spreman za ovu utakmicu.

Stipe Pejak i Ibrahim Biogradlić otklanjaju opasnost ispred gola Sarajeva

Oba tima su u meč ušla bez ijedne pobjede u prvenstvu. Sarajevo je u prva četiri kola dva puta remiziralo, te doživjelo isto toliko poraza, dok je Željezničar uspio upisati tek jedan remi, uz tri poraza, pa je meč lokalnih rivala za oba trenera, Prvoslava Dragičevića sa jedne i Miroslava Brozovića sa druge strane, bio idealna prilika da dođu do prve pobjede u sezoni. Brozovićev tim je uoči meča sa Željezničarom bio oslabljen za neigranje Suada Švrake, koji je par kola ranije, u duelu sa Vojvodinom, doživio povredu, pa je njegov dres sa brojem pet zadužio mladi Osman Jusufbegović. Bila je to taktička zamisao trenera Sarajeva, koji je visokog i korpulentnog napadača prekomandovao na mjesto centarhalfa, dok je njegovo mjesto u špicu napada pomalo neočekivano zauzeo desni bek Mladen Stipić, što će se kasnije ispostaviti kao pun pogodak.

Upravo je Stipić bio prvi u prilici na meču, kada je nakon jednog kornera šutirao glavom, ali je njegov udarac zaustavila prečka gola Željezničara. Domaći tim je uzvratio preko Kulovića, ali rezultat je ostao nepromijenjen. U 15. minuti publika je zanijemila, nakon jednog oštrog sudara Vjekoslava Kranjca i Muhameda Paćuke. Oba fudbalera su ostala nepomično ležati na zemlji, ali su se nakon kraćeg prekida pridigli, te je meč nastavljen. Samo dvije minute nakon tog sudara, Paćuka je ponovo bio u centru pažnje, ali ovog puta u ulozi strijelca prvog gola u sarajevskim derbijima. On je odlično ispratio jedan centaršut Dobrivoja Živkova sa desne strane, te je oštrim udarcem sa petnaestak metara poslao loptu u lijevi ugao gola Željezničara za 0:1. Odmah nakon postignutog gola, dok je slavlje još trajalo, Paćuka je sugerisao klupi Sarajeva da zbog povrede koju je doživio u duelu sa Kranjcom, ne može nastaviti utakmicu, te je napustio teren. Par trenutaka kasnije, ista sudbina je zadesila i drugog aktera sudara iz 15. minute, Kranjca, koji je također morao napustiti teren, a budući da tadašnja pravila nisu dozvoljavala izmjene u toku utakmice, oba tima su meč nastavila sa desetoricom fudbalera.

Nakon vodećeg gola Sarajeva, domaći tim je imao još dvije prilike, preko Ilijasa Pašića i Tomislava Radonjića, ali je Stipe Pejak bio siguran, da bi u 26. minuti Sarajevo uspjelo udvostručiti prednost. Bio je to najljepši detalj na utakmici. Stipić je nakon duplog pasa sa Živkovom, uputio centaršut gotovo sa same korner linije i pronašao Franju Lovrića, koji je na vrhu šesnaesterca najprije primio loptu, podigao je u zrak, a potom snažnim volej udarcem zatresao mrežu nemoćnog Slavka Vrebca za 0:2.

Od tog trenutka Sarajevo je zagospodarilo terenom, te je uspjelo prije odlaska na odmor doći i do trećeg gola. Lovrić je centrirao do usamljenog Nerćesa Nove, njemu je u susret pošao golman Vrebac, ali je napadač Sarajeva uspio poslati loptu pored njega i kada je lopta već bila na putu prema mreži Željezničara, na nju je natrčao Živkov i sa samo dva-tri metra potvrdio gol za 0:3, što je bio konačan rezultat prvog dijela igre.

Trenutak kada Živkov postiže pogodak za 0:3

Nastavak utakmice donio je još bolju igru fudbalera Sarajeva, koja je u 64. minuti krunisana novim pogotkom. Novo je ponovo bio ulozi asistenta, uputivši prizeman centaršut pred gol Željezničara. Na Novin ubačaj istovremeno su krenuli Lovrić, Ubović i golman domaćih Vrebac, ali je kapiten Sarajeva bio najbrži te je proslijedio loptu u praznu mrežu za 0:4. Osam minuta prije kraja, jedan od najagilnijih fudbalera u redovima Sarajeva, Stipić, krenuo je u solo prodor gotovo sa sredine igrališta. Njega je u stopu pratio Marko Vrebac, ali ga nije uspio stići, te je centarfor gostujućeg tima preciznim udarcem sa desetak metara po peti put zatresao mrežu Željezničara.

Sve što su fudbaleri Željezničara uspjeli uraditi u drugom poluvremenu, bio je utješni pogodak reprezentativca Pašića u 84. minuti za 1:5, da bi samo četiri minute kasnije Stipić svojim drugom golom zapečatio sudbinu Željezničara, nanijevši im tako bolan poraz. Trijumf Sarajeva rezultatom 6:1, ostao je do danas najubjedljivija pobjeda u jednom zvaničnom derbiju sarajevskih timova.

Ubjedljiva pobjeda nad gradskim rivalom, označila je kraj rezultatske krize Sarajeva, koje je na krilima ovog trijumfa do kraja jeseni zaigralo kao prepoređeno, te je na zimsku pauzu otišlo kao trećeplasirani tim na tabeli.

Izvještaj, sastave i šest fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.