ARHIVA: Nišlije nemoćne pred razigranim Hasetom

Arhiva

Na današnji dan, 13. oktobra 1963. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo niški Radnički rezultatom 2:1.

13.10.2023. 12:02
Semir Zilić

...


Sarajevo je u sklopu sedmog kola Prve savezne lige, na svom stadionu dočekalo niški Radnički. Oba rivala su ovaj meč dočekala bodovno poravnata, na diobi šestog i sedmog mjesta. I Sarajevo i Radnički su u prvih šest kola ostvarili učinak od po dvije pobjede, dva remija i dva poraza, uz gotovo identičnu gol-razliku (9:8 Sarajevo, 8:7 Radnički), te se s pravom očekivao zanimljiv susret na najvećem bh. stadionu.

Najveći adut trenera Abdulaha Gegića bio je povratnik u redove Sarajeva, iz turskog Fenerbahcea, Asim Ferhatović. Novi trener je za legendarnog napadača po povratku pripremio poptuno drugačiju ulogu od one koju je imao ranije. Gegić je od Haseta tražio da igra što isturenije, da se ne vraća na svoju polovinu, te da štedi snagu izbjegavajući bespotrebne driblinge, a da se istovremeno skoncentriše na ono što je Sarajevu najpotrebnije, postizanje golova. Da se Hase odlično snašao u novoj ulozi potvrdile su i prethodne utakmice na Koševu, obzirom da je u posljednja dva domaća meča protiv Željezničara i Trešnjevke, Hase postizao po dva pogotka, a da se nalazi u životnoj formi potvrdio je i susret sa Radničkim.

Knežević interveniše ispred Arslanagića

Oko 7.000 naviijača nije moglo uživati u pretjeranom sadržaju u prvih pola sata meča. Sarajevo je kontrolisalo utakmicu, ali uglavnom su to bile akcije bezopasne po gol Kneževića. A onda u 31. minuti, fudbaleri u bijelim dresovima stižu do vodstva. Ferhatović je na vrhu šesnaesterca odlično prihvatio jednu dubinsku loptu sa polovine terena i krenuo u sebi svojstven dribling. Majstorski se oslobodio dvojice čuvara, a potom snažnim udarcem pogodio nebranjeni dio Kneževićevog gola za 1:0. Gostujući golman se pružio koliko je dug, ali je Hasetov šut bio izvanredno precizan.

Nakon vodećeg gola, Sarajevo je zaigralo znatno otvorenije, te je do odlaska na odmor stvorilo još nekoliko dobrih prilika. Tako je najprije u 37. minuti Salih Šehović iz izgledne pozicije snažno šutirao, ali lopta odlazi pored gola. Minutu kasnije, Sreten Šiljkut je pokušao lob udarcem sa dvadesetak metara iskoristiti činjenicu da je Knežević napusti gol-liniju, ali je njegov pokušaj ipak bio neprecizan. Do odlaska na odmor, Sarajevo je u 43. minuti zaprijetilo i preko Džemaludina Mušovića, koji je samo par trenutaka ranije ušao u igru umjesto Srboljuba Markuševića, ali je Knežević bio siguran.

Knežević kupi loptu ispred Mušovića

Drugo poluvrijeme je donijelo gotovo preslikanu situaciju. Sarajevo je napadalo, Radnički se branio, prijetivši tek iz kontra napada, a upravo iz jednog takvog u 61. minuti gosti su šokirali domaće navijače, kada Dragan Holcer postiže pogodak za 1:1. Nade gostiju da mogu ostati neporaženi na Koševu ipak nisu trajale dugo, jer je već u 70. minuti bordo tim ponovo stigao do vodstva. Na jednu nabačenu loptu sa desne strane natrčao je Ferhatović, koji je iskoristio nesmotrenost gostujuće odbrane, te snažnim udarcem glavom po drugi put matirao Kneževića za veliko slavlje na tribinama.

Ovom pobjedom, Sarajevo se probilo do četvrtog mjesta na tabeli, dok je sa nova dva gola Ferhatović izbio na drugo mjesto liste strijelaca. Legendarni Hase je do kraja sezone uspio zadržati fantastičan golgeterski učinak, što mu je u konačnici donijelo titulu najboljeg strijelca Prve lige za sezonu 1963/64.

Izvještaj, sastave i fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.