Slaba partija i zaslužen poraz Sarajeva u Mostaru

Izvještaj

U prvom susretu 16. kola Premijer lige BiH, Sarajevo je doživjelo poraz u Mostaru od domaćeg Veleža rezultatom 1:0.

01.12.2023. 20:14
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Sarajevo je u derbi susretu 16. kola Premijer lige BiH, doživjelo minimalni poraz na gostovanju u Mostaru, od domaće ekipe Veleža. 139. po redu derbi Bosne i Hercegovine nije donio kvalitetnu igru, a Velež je od bordo tima bio bolji tačno za taj jedan gol kojeg su postigli u 65. minuti utakmice.

Prvo poluvrijeme je proteklo bez ijedne prave šanse. Iga se uglavnom odvijala na sredini terena, između dva šesnaesterca, a jedino vrijedno pomena bila su dva pokušaja domaćih fudbalera sa distance, Asmira Suljića u 33. minuti, te Ede Vehabovića sedam minuta kasnije, ali je u oba navrata golman Sarajeva, Muhamed Šahinović bio odlično postavljen, te je uspio sačuvati svoju mrežu.

Drugo poluvrijeme je ponudilo nešto brži tempo igre, a Velež je u prvih dvadeset minuta bio konkretniji, a na prvu pravu priliku čekalo se do 60. minute, kada je nakon prodora Oreča i povratne lopte, sa desetak metara šutirao mladi Šikalo, ali je Šahinović još jednom bio na visini zadatka. Trenutak odluke stigao je u 65. minuti. Nakon centaršuta Šturma sa lijeve strane, u šesnaestercu Sarajeva je ostao usamljen Edo Vehabović, koji koristi ovaj poklon odbrane Sarajeva i preciznim udarcem glavom sa samo pet metara matira Šahinovića za 1:0.

Sarajevo je do kraja meča bezuspješno pokušavalo da se vrati u igru, a koliko su igrači u bijelim dresovima bili nemoćni danas, vjerovatno najbolje pokazuje činjenica da tokom cijele utakmice nisu uspjeli uputiti nijedan udarac u okvir gola Hadžikića. Istina, deset minuta prije kraja se zatresla mreža domaćeg tima, nakon što je pogodio rezervista Francis Kyeremeh, ali je ovaj pogodak opravdano poništen zbog ofsajd pozicije u kojoj se našao krilni napadač Sarajeva u trenutku kada ga je uposlio Amar Beganović.

Sarajevo je tako doživjelo i četvrti ovosezonski poraz, a izabranici Simona Rožmana će u posljednja dva jesenja kola morati pružiti znatno bolju partiju ukoliko žele zadržati korak za vodećim Borcem.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.