Sarajevo porazom zaključilo 2023. godinu

Izvještaj

U posljednjem ovogodišnjem susretu u Premijer ligi BiH, bordo tim je na gostovanju u Mostaru doživio poraz od domaćeg Zrinjskog.

18.12.2023. 20:52
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Posljednji susret jesenjeg dijela prvenstva Premijer lige BiH donio je veliki derbi Zrinjskog i Sarajeva. Bila je to utakmica koja je direktno odlučivala o tome koji će od ova dva tima otići na pauzu kao drugoplasirani na tabeli, a uspješniji su bili domaći fudbaleri, koji su ovom pobjedom osigrali pet bodova prednosti u odnosu na Sarajevo i svog gradskog rivala, Velež.

Sarajevo je bolje otvorilo utakmicu, te je u prvih dvadesetak minuta u dva navrata zaprijetilo domaćem golmanu, ali je Marić uspješno zaustavio pokušaje Mirze Mustafića i Ajdina Hasića. Tek u posljednjih desetak minuta prvog poluvremena, probudili su se i domaći fudbaleri, a prvu priliku za vodstvo imali su u 34. minuti, kada je nakon starta Amara Beganovića na Sabljiću, sudija Irfan Peljto pokazao na bijelu tačku. Odgovornost na sebe je preuzeo kapiten domaćeg tima, Nemanja Bilbija, ali je golman Sarajeva Lovre Rogić uz pomoć stative zaustavio njegov udarac.

Ipak, šok nakon promašenog penala nije dugo trajao, jer su domaći već šest minuta kasnije stigli do vodećeg gola. Kerim Memija je glavom prebacio kompletnu odbranu Sarajeva i uposlio Bilbiju koji šalje loptu pored Rogića za 1:0. Minutu prije odlaska na odmor, Zrinjski je uspio udvostručiti svoju prednost. Nakon slobodnog udarca sa lijeve strane, u šesnaestercu Sarajeva se najbolje snalazi Damir Zlomislić koji pogađa za 2:0.

Drugo poluvrijeme ponudilo je dosta slabiju igru oba tima. Sarajevo je imalo terensku inicijativu, ali osim dva dalekometna pokušaja Mirze Mustafića, nije uspjelo ozbiljnije ugroziti gol Marića, te je susret završen rezultatom iz 44. minute.

Sarajevo će tako na zimsku pauzu otići kao četvrti tim na tabeli, obzirom da ima nešto lošiju gol-razliku od Veleža, koji je osvojio isti broj bodova.


4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.