Bez pogodaka u prvom meču četvrtfinala Kupa

Izvještaj

Borac i Sarajevo su večeras u Banjaluci odigrali prvi meč četvrtfinala Kupa BiH, a konačni rezultat glasio je 0:0.

28.02.2024. 21:46
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Derbi susret četvrtfinala Kupa BiH, odigran je večeras na Gradskom stadionu u Banjaluci, gdje su snage odmjerili domaći Borac i Sarajevo, a uprkos činjenici da nije bilo pogodaka, može se reći da je duel starih rivala opravdao epitet derbija.

Uvodne minute utakmice ponudile su dvije prilike, po jednu na obje strane. Najprije je Nemanja Anđušić šutirao pored gola domaćeg tima, a potom je Dejan Iliev zaustavio pokušaj Makarića. Najbolju priliku za postizanje gola, domaći tim je imao u 22. minuti, kada Grahovac koristi grešku Marka Matanovića i šutira sa desetak metara, ali ravno u Ilieva.

Uslijedio je potom period bolje igre Sarajeva koji je donio i dvije najbolje prilike fudbalera u bijelim dresovima. Prvo je u 25. minuti Adalberto Penaranda dubinskom loptom pronašao Renana Oliveiru koji bježi odbrani Borca, ali potom prilično neprecizno šutira iskosa sa desetak metara, da bi u 27. minuti Sarajevo imalo i najbolju priliku na utakmici. Nakon sjajne lopte Edina Julardžije iza leđa odbrane Borca, u prilici se našao Francis Kyeremeh čiji udarac sa vrha šesnaesterca zaustavlja prečka.

Do odlaska na odmor nije bilo previše uzbuđenja, a ostao je zabilježen tek jedan sporni momenat pred golom Borca, kada je domaćeg igrača Jurilja lopta pogodila u ruku, ali je pištaljka sudije Irfana Peljte ostala nijema, uprkos protestima fudbalera Sarajeva.

Drugo poluvrijeme je počelo u nešto mirnijem tonu, a na prvo uzbuđenje se čekalo do 60. minute kada je Iliev odbranio pokušaj Vukovića iskosa sa lijeve strane. Desetak minuta kasnije uzvratio je Ajdin Hasić, ali i njegov udarac završava u rukama golmana. Deset minuta prije kraja utakmice došlo je do međusobnog koškanja fudbalera oba tima, pa je Peljto morao smirivati situaciju pokazujući žute kartone, njih ukupno šest, tačnije po tri na obje strane.

U samom finišu utakmice, Borac je krenuo na sve ili ništa, ali osim dva slaba pokušaja Stojana Vranješa, nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti golu Ilieva, pa je meč završen rezultatom 0:0, što će svakako garantovati uzbudljiv revanš meč koji je na programu za četrnaet dana na našem najvećem stadionu.