Remi Sarajeva i Borca uz novu sudijsku lakrdiju

Izvještaj

U posljednjem susretu 27. kola WWin lige BiH, Sarajevo i Borac su podijelili bodove, a kako smo već i navikli gledati, glavnu ulogu na utakmici imala je sudijska trojka na čelu sa Kazlagićem.

21.04.2024. 02:38
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Cazinski sudija, Mirza Kazlagić, čije se ime već nekoliko sezona unazad veže isključivo za skandale, najčešće u korist samo određenih klubova, i u večerašnje duelu Sarajeva i Borca opravdao je epitet jednog od najlošijih arbitara WWin lige BiH. Neujednačen kriterij, dosuđivanje prekršaja u korist favorizovanog tima, dopuštanje fudbalerima Borca da igraju čak i rukom, dosuđivanje kornera u situacijama kada igrač banjalučkog tima posljednji igraju loptom, samo su neke od čarolija koje su Kazlagić i njegovi pomoćnici u večerašnjoj utakmici priredili bh. fudbalskoj javnosti.

Kada je u pitanju igra oba tima, o njoj se može vrlo malo toga reći, što je i logično obzirom da je Kazlagić dosudio čak 33 prekršaja u korist gostiju, te tri puta manje u korist bordo tima. Sa ukupno 44 prekršaja, odnosno u prosjeku, jednim prekršajem na svakih 120 sekundi igre, Kazlagić se svojski trudio da utakmicu učini dovoljno nervoznom, što je u konačnici više odgovaralo gostima, koji nisu morali biti opterećeni time kako će i na koji način zaustavljati napade Sarajeva, dok su s druge strane, svaki svoj loš potez, netačan pas ili izgubljenu loptu, mogli prekriti bolnim jaukom, simulacijom pada na teren, za šta bi po nepisanom pravilu automatski bili nagrađeni od strane cazinskog sudije prekršajem u svoju korist.

Ipak, iz dosta slabe utakmice, vrijedi izdvojiti neke od najzanimljivijih detalja. Prvi od njih desio se pred golom Sarajeva, kada je Kazlagić najprije pustio prednost gostima, a nakon štonjihov napadač nije uspio realizovati pruženu šansu, odlučio se dosuditi slobodan udarac na nekih trideset metara od gola bordo tima. Upravo nakon tog slobodnog udarca i nabačene lopte, Hrelja se našao sam pred golom Dejana Ilieva, ali je njegov udarac otišao preko gola. Nakon toga uzvratilo je i Sarajevo, najprije ne baš preciznim udarcem Hamze Čatakovića sa distance, a potom i najboljom prilikom na utakmici, kada je Francis Kyeremeh, sjajno upošljen od strane Čatakovića, sa vrha šesnaesterca šutirao pored gola.

Par minuta kasnije, još jedna odlična prilika za Sarajevo, nakon gužve u šesnaestercu Borca, lopta je stigla do Čatakovića, čiji udarac sa pet metara blokira Jokić. Promašaji Sarajeva, kažnjeni su u samom finišu prvog dijela igra, kada gosti koriste jednu grešku Edina Julardžije, te iz brzog kontranapada stižu do vodstva. Hrelja je dugo vukao loptu, gotovo sa sredine terena, a potom uposlio Vukovića koji šutira sa dvadeset metara, a na putu do mreže lopta pogađa Marina Aničića i skreće taman toliko da prevari Ilieva i odsjedne u njegovoj mreži, što je bio konačan rezultat prvog dijela igre.

Nakon samo pet minuta igre u nastavku, Sarajevo je uspjelo doći do izjednačenja. Poslije neuspješnog izbijanja lopte od strane igrača Borca, lopta je došla do Julardžije, koji se iskupio za grešku iz prvog poluvremena, te je topovskim udarcem, uz malu pomoć jednog igrača gostiju, pogodio mrežu Miloševića za 1:1.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja. Sarajevo je napadalo prilično jalovo, dok je Borac prijetio iz prekida, ali nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti gol Ilieva, te je i treći prvenstveni duel ova dva tima završen identičnim rezultatom, 1:1.