Peti uzastopni poraz pod Bijelim brijegom

Izvještaj

Duel Zrinjskog i Sarajeva je opravdao epitet derbija kola, a na kraju je domaći tim u meču prepunom golova slavio rezultatom 4:3.

24.04.2024. 22:51
Semir Zilić

...

Foto: FK Sarajevo

Posljednji susret 28. kola WWin lige BiH donio je derbi kola između Zrinjskog i Sarajeva, koji je s pravom opravdao epitet najzanimljivije utakmice ovog kola, a u meču prepunom golova, na kraju je slavio domaći tim rezultatom 4:3.

Sami početak utakmice slutio je pravu katastrofu bordo tima, obzirom da je Zrinjski već nakon dvadesetak minuta igre imao tri gola prednosti. Zrinjski je do vodstva došao u 9. minuti, kada je nakon jednog kornera i početničke greške Marina Aničića lopta stigla do Silvija Ilinkovića koji udarcem sa ivice šesnaesterca pogađa za 1:0. Samo dvije minute kasnije, Sarajevo je imalo priliku da dođe do izjednačenja. Nakon pasa Edina Julardžije, Hamza Čataković je krenuo sam prema golu domaćina, da bi nakon pretrčanih dvadesetak metara uputio udarac, ali je njegov pokušaj u posljednji čas klizećim startom izblokirao Kerim Memija.

Kazna za propuštenu priliku stigla je već u 14. minuti, kada Marin Ćuže bježi odbrani Sarajeva, koristi pas Nemanje Bilbije i pogađa za 2:0. Sedam minuta kasnije, Ilinković postiže i drugi gol na utakmici, još jednom preciznim udarcem sa ivice kaznenog prostora. Nakon visokog vodstva domaćeg tima uslijedio je period nešto mirnije igre, da bi Sarajevo u finišu konačno opet zaprijetilo. Najprije je Amar Beganović utrčao na još jedan odličan pas Julardžije, ali njegov udarac iskosa sa desetak metara odlazi tik pored gola Zrinjskog, a potom je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena Čataković pogodio za 3:1. Prethodno ga je odlično poslužio mladi Muhamed Buljubašić, a najbolji strijelac Sarajeva u ovoj sezoni je za razliku od 11. minute ovog puta bio dosta prisebniji, te je lob udarcem savladao Marića za konačan rezultat prvog poluvremena.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme, Sarajevo je prvi put zaprijetilo, preko Mirze Mustafića čiji udarac sa dvadesetak metara uspijeva zaustaviti golman Marić. U 57. minuti bordo tim uspijeva doći do drugog gola. Marko Matanović je oduzeo jednu loptu na sredini terena, a potom uposlio Renana Oliveiru koji bježi svojim čuvarima i pogađa za 3:2. Već u narednoj minuti, domaćini su ponovo stigli do dva gola prednosti. Nakon kornera sa desne strane, potpuno sam je na drugoj stativi ostao Bilbija koji bez većih problema postiže pogodak za 4:2.

Posljednjih petnaest minuta igre donijelo je potpunu dominaciju fudbalera u bordo dresovima, a najbliže trećem golu Sarajevo je bilo u 75. minuti, kada je u razmaku od samo četrdesetak sekundi Čataković imao dvije sjajne prilike. Prvo je nakon povratnog pasa Oliveire ostao sam na pet metara, ali je njegov udarac izblokirao Kordić, izbacivši loptu u korner. Upravo nakon kornera i gužve koja je nastala pred golom Zrinjskog, lopta je ponovo stigla do Čatakovića, ali njegov snažan udarac sa 6-7 metara ovog puta zaustavlja Marić. Četiri minute kasnije u prilici je bio i Ajdin Hasić, čiji udarac sa ivice šesnaesterca brani Marić.

Konačno u 84. minuti Sarajevo je uspjelo krunisati svoju terensku inicijativu i stići do trećeg gola. Hasić je centrirao sa lijeve strane, Miomir Đuričković je prebacio loptu na drugu stativu, gdje se najbolje snalazi Nemanja Anđušić koji glavom pogađa za 4:3. Par minuta kasnije, još jedna dobra prilika za Hasića, kojem se lopta odbila na nekih petnaest metara od gola Zrinjskog, ali je napadač Sarajeva promašio cijelu loptu. Posljednje uzbuđenje stiglo je u šestoj minuti sudijske nadoknade, kada je Anđušić oboren u šesnaestercu domaćeg tima, ali je prijedorski sudija Luka Bilbija propustio dosuditi očigledan jedanaesterac u korist Sarajeva, čime je direktno oštetio bordo tim.

Sarajevo je tako propustilo priliku da dođe do prvih bodova na stadionu pod Bijelim brijegom nakon tačno tri godine, obzirom da je posljednji put na istom stadionu odigralo neriješeno upravo na današnji dan, 2021. godine.