ARHIVA: Prljača i Prodanović približili Sarajevo osvajanju titule

Arhiva

Na današnji dan, 7. maja 1967. godine, Sarajevo je u 23. kolu Prve savezne lige savladalo na Koševu ekipu Rijeke, rezultatom 2:0.

07.05.2022. 12:03
Semir Zilić

...

Nakon trosedmične pauze, zbog obaveza reprezentacije, utakmicama 23. kola napokon je nastavljeno prvenstvo Jugoslavije u fudbalu. Pred ekipom Miroslava Brozovića bio je susret sa timom iz donjeg dijela tabele, Rijekom. Prethodno su dva vezana poraza, u duelima sa Zagrebom na Koševu i Radničkim u Nišu, ozbiljno uzdrmali pozicije bordo tima u šampionatu. Naime, prednost od četiri boda koju je Sarajevo imalo nakon 20. kola, tako se u razmaku od samo sedam dana istopila na samo jedan bod. Poraze Sarajeva iskoristio je beogradski Partizan, koji je na gostovanjima u Novom Sadu i Skoplju osvojio tri od moguća četiri boda, te smanjio zaostatak na samo jedan bod.

Pored Partizana, priliku iz prikrajka je vrebao i Dinamo, koji je imao tri boda manje od Sarajeva, a upravo je to 23. kolo donijelo međusobni duel prvih pratioca, Dinama i Partizana na Maksimiru. Zbog svega toga, ali i činjenice da su Sarajevu nakon ove utakmice slijedila dva vezana gostovanja Veležu i Crvenoj zvezdi, timovima na čijim stadionima bordo tim već godinama nije okusio slast pobjede, Brozovićeva četa u duelu sa Rijekom jednostavno nije imala pravo na kiks.

Po lijepom, sunčanom vremenu, okupilo se oko 7.000 gledalaca, koji su mogli uživati u dobroj partiji svojih ljubimaca. Reprezentativna pauza je očito godila premorenim fudbalerima Sarajeva da dođu do prijeko potrebnog odmora uoči završnih borbi za duplu krunu jugoslavenskog fudbala. Strahovanja navijača Sarajeva da bi se mogla ponoviti 1965. godina, kada je Sarajevo također držalo lidersku poziciju desetak kola prije kraja, a na kraju ostalo bez šampionske titule, nestali su već sa prvim sudijskim zviždukom.

Duel sa Rijekom ni po čemu nije podsjetio navijače na utakmicu sa Zagrebom, odigranu tačno mjesec dana ranije. Za razliku od meča sa pjesnicima, Sarajevo je ovog puta pružilo veoma dobru partiju. Tim sa Koševa je već od samog starta utakmice krenuo sa opsadom gola Riječana, koji su na Koševo stigli sa spremljenom taktikom za odbranu vlastitog gola. Rijeka se grčevito branila sa devet igrača u polju, ali je bunker tima sa Kantride odolijevao napadima Sarajeva samo do 18. minute.

Boško Antić je započeo jednu akciju na desnom krilu, lijepo se oslobodio svog čuvara probacivši mu loptu kroz noge, a potom uposlio Mirsada Fazlagića. Reprezentativni bek je najprije povukao loptu, a potom centrirao, da bi na njegov centaršut natrčao Boško Prodanović i snažnim udarcem sa samo 3-4 metra matirao Jantoljaka za 1:0. Već u 20. minuti, bordo tim je bio u novoj prilici. Vahidin Musemić je lijepo prihvatio jedan centaršut Antića, oslobodio se svog čuvara Vrankovića, a potom iz okreta šutirao sa šest metara, ali je Jantoljak ovog puta bio siguran. Četiri minute kasnije, preslikana akcija kao kod prvog gola. Ponovo je Fazlagić centrirao sa desne strane, a Prodanović šutirao, ovog puta glavom, ali njegov udarac završava izned prečke gostujućeg gola.

Boško Prodanović u prodoru

Konačno, u 40. minuti, Sarajevo stiže do drugog pogotka. Bio je to najljepši trenutak na meču, kada je Fahrudin Prljača snažnim udarcem sa 25 metara pogodio same rašlje Jantoljakovog gola i već tada postavio konačan rezultat utakmice.

U nastavku meča, svjesni da nemaju šta izgubiti, Riječani su zaigrali znatno ofanzivnije, što je ostavilo mnogo prostora fudbalerima Sarajeva za kontra napade, pa je pravo čudo kako do kraja susreta nije viđen još koji pogodak u mreži Rijeke. Prvu priliku u drugom dijelu igre imao je Stjepan Blažević, ali je Jantoljak bio siguran. Potom je u 60. minuti, Musemić sa nekolio vezanih driblinga odvukao pažnju gostujuće odbrane na sebe, a potom uposlio Prljaču, čiji udarac ipak ne završava u mreži Rijeke. Imala je i Rijeka svoje prilike, ali pokušaji Jovovića iz 54. i Bursača iz 73. minute, ipak nisu donijeli veće probleme odbrambenim fudbalerima Sarajeva, pa je meč završen rezultatom iz 40. minute.

Sarajevo je tako stiglo do zlata vrijedna dva boda, te je na najbolji mogući način iskoristilo poraz Partizana u Zagrebu. To je značilo da će Brozovićev tim u posljednjih sedam kola ući sa prednošću od tri boda u odnosu na Partizan i Dinamo.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

1:1

PLBiH, 27. kolo
Asim Ferhatović Hase, 20.04.2024.