Feđa Dudić novi trener Sarajeva

Aktuelnosti

FK Sarajevo danas je javnosti zvanično predstavio novog šefa stručnog štaba, Feđu Dudića. Dojučerašnji trener mostarskog Veleža, sa Sarajevom je potpisao ugovor na dvije godine.

02.06.2022. 13:53
Semir Zilić

...

Feđa Dudić je rođen u Sarajevu, 1. februara 1983. godine. Fudbalom se počeo baviti upravo u FK Sarajevo, gdje je prošao kompletnu omladinsku školu, do juniora. Sa juniorima Sarajeva je 2001. godine osvojio Omladinski Kup BiH. On je tada, kao mlađi junior, bio član ekipe koja je boljim izvođenjem jedanaesteraca savladala sarajevski Betaclub i osvojila Kup BiH za juniore.

Krajem iste godine, Dudić napušta Sarajevo i odlazi u NK Zagreb, iz kojeg se u proljeće 2003. godine vraća u bh. fudbal, pristupivši redovima čitlučkog Brotnja. U narednih godinu dana, koliko je nosio dres Brotnja, Dudić je oduševio navijače i trenere Čitlučana. U 29 ligaških utakmica tokom cijele kalenarske godine, postigao je 9 golova i tako skrenuo pažnju drugih klubova na sebe. Obzirom da je Brotnjo bio u teškoj situaciji, Dudić u proljeće 2004. prelazi u redove tuzlanske Slobode, iz koje samo pola godina kasnije, napokon stiže na stadion na kojem je i počeo karijeru - Koševo.

On je u ljeto 2004. godine pojačao Sarajevo. Tada još uvijek mlad, sa tek 21 navršenom godinom, došao je u možda i najtežoj situaciji u kojoj se klub našao u poslijeratnom periodu. Sarajevo te godine nije igralo Evropu, novca gotovo da nije ni bilo, a prvi i jedini put nakon osamostaljenja BiH, bordo tim je čitavu jesen proveo u donjem dijelu tabele. Sarajevo je u pojedinim trenucima bilo čak i posljednje na tabeli, a 10. mjesto na kraju polusezone definitivno nije moglo zadovoljiti apetite navijača bordo tima.

U tako turbulentnoj situaciji, ni Dudić se nije najbolje snašao, mada se može reći i da mu nije pružena adekvatna prilika. Trener Kemal Alispahić mu je pružio priliku u četiri ligaške utakmice, ali svaki put je to bilo ulaskom sa klupe. Iako je skupio tek 64 minute igre u ta četiri prvenstvena meča i to mu je bilo dovoljno da postigne jedan gol, u duelu sa NK Travnik, ali ne i da se izbori za veću minutažu. Alispahića je ubrzo na klupi naslijedio Edin Prljača, a Dudić je do kraja jeseni dobio tek još pola sata u kup utakmici sa Orašjem. Tako je njegova igračka karijera na Koševu neslavno završena. Pet utakmica i jedan pogodak, definitivno nisu bili prava slika njegovih mogućnosti, pogotovo što je svojevremeno važio za jednog od najvećih talenata omladinskog pogona bordo kluba.

Tim Sarajeva u jesenjoj polusezoni 2004/05
Dudić sjedi drugi s lijeva

Nakon neuspješne epizode, Dudić se vratio u Brotnjo, potom kratko igrao i za Igman, da bi svoje najslavnije trenutke karijere doživio u Travniku. Dres Vezira je, s prekidima, nosio od 2007. do 2016. godine, upisavši pri tome 123 ligaška nastupa, uz 55 postignutih golova, a u sezoni 2009/10. se okitio i titulom najboljeg strijelca Premijer lige BiH. Pored Travnika, u tom periodu je imao i nekoliko kraćih epizoda u hrvatskim ligašima Karlovcu i Varaždinu, zatim Novom Pazaru, te u Željezničaru, GOŠK-u, Slaviji i Zvijezdi.

Odmah po završetku igračke karijere, posvetio se trenerskom poslu, a prvi angažman imao je u GOŠK-u, u periodu od novembra 2017. do septembra 2018. godine. Tim iz Gabele je te sezone tek ušao u Premijer ligu, a pod njegovom palicom su igrali dosta dobro. U 27 ligaških mečeva, Dudićev GOŠK je ostvario učinak od 10 pobjeda, 9 remija i 8 poraza, što je bio zadovoljavajući rezultat za ekipu iz donjeg dijela tabele. Nakon GOŠK-a uslijedio je i nejgov najblistaviji trenutak u dosadašnjoj trenerskoj karijeri - tri posljednje sezone na klupi Veleža.

Dudić je ekipu Veleža preuzeo u jesen 2019. godine, u trenutku kada su se po povratku u Premijer ligu, nalazili na samom dnu tabele. Upravo je njegovim dolaskom Velež počeo igrati znatno bolje, u narednih 18 mečeva upisao je 9 pobjeda, 5 remija i samo 4 poraza, te se ekipa digla do sredine tabele, uz potajne nade da bi mogli stići i do pozicije koja vodi u Evropu. Ipak, sezona je prekinuta zbog pandemije korona virusa, pa je Velež na svoj povratak u Evropu morao čekati godinu dana. I dočekao ga je.

Nakon više od tri decenije, Velež je sezonu 2020/21. završio na trećem mjestu i ostvario plasman u UEFA Konferencijsku ligu. Veležov povratnički nastup u Evropi protekao je daleko bolje nego što se očekivalo, pa je Dudićev tim stigao do trećeg pretkola, eliminisavši pri tome slavni grčki AEK. Nakon ispadanja iz Evrope, krenuli su bolji rezultati i u domaćem prvenstvu, a Velež je sezonu završio kao petoplasirani. Ipak, kruna njegovog rada stigla je u Kupu BiH, gdje je upravo trijumfom nad Sarajevom, Dudić donio u Mostar prvi trofej nakon 33 godine čekanja.

Feđa Dudić i Dženan Uščuplić za vrijeme finala Kupa BiH

Tako je nakon pune tri godine, Dudić napustio Velež, te se odlučio za sljedeći, može se reći i logičan, korak u karijeri. Preuzeo je najuspješniji bh. klub, a skupa sa njim na Koševo prelaze i njegova dva pomoćnika Mustafa Kodro, kao pomoćni trener, te Jasmin Trnovac, kao kondicioni trener. Ovaj stručni štab se danas obavezao na dvogodišnji ugovor sa Sarajevom, a mi im ovim putem želimo što više uspjeha, velikih pobjeda i trofeja.

Sretno Feđa !!!

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.