ARHIVA: Remi Sarajeva i Partizana za nove upitnike

Arhiva

Na današnji dan, 7. juna 1987. godine, Sarajevo je remiziralo sa Partizanom na Koševu, rezultatom 1:1. Bila je to utakmica u kojoj su oba tima očekivala pobjedu, ali je na kraju završena na način da su borbe za titulu i opstanak dodatno zakomplikovane.

07.06.2022. 17:45
Semir Zilić

...

Jugoslavenski fudbal, posebno u drugoj polovini osamdesetih godina, sa sobom je nosio mnogo kontroverzi i afera. Gotovo da nije moglo proći prvenstvo bez komplikacija i igara "van terena". Ipak, od svih tih godina, naročito se izdvaja sezona 1986/87. Bila je to zaista, po svemu posebna sezona. Godina sa dvije tabele, sa dva šampiona, sa dvije različite grupe putnika u Evropu, ali i u Drugu ligu. Naime, samo godinu dana ranije, dogodilo se čuveno Šajberovo kolo. Čak šest od devet odigranih utakmica tog kola, proglašeno je neregularnim, a dvanaest klubova je kažnjeno oduzimanjem 6 bodova za narednu sezonu.

Upravo to je izazvalo gomilu problema naredne godine, a kao posljedica uslijedila je jednogodišnja trakavica oko toga da li će odluka FSJ o negativnim bodovima ostati na snazi ili će je Sud poništiti, pa stoga i ne čudi da su se, pogotovo u finišu sezone, paralelno vodile dvije tabele, ona sa negativnim bodovima i ona bez njih. Mnogi će reći da je upravo to dovelo do toga da će posljednja dva kola sezone 1986/87. biti možda i najpoštenija ikad, jer osim posljednjeplasiranog Spartaka, svih preostalih 17 klubova je u posljednjih 180 minuta bilo pod rezultatskim imperativom. Ne znajući koja od dvije tabele će na kraju biti meritorna, može se reći je svaki od tih 17 klubova bio u utrci za šampionsku titulu, plasman u Evropu ili opstanak u Ligi.

Izgled obje tabele uoči 33. kola

Tako je i susret Sarajeva i Partizana, u sklopu 33. kola donio mnogo upitnika. Partizanu je, bez obzira na tabele, bila potrebna pobjeda u utrci za šampionsku titulu, dok je Sarajevo u slučaju ostanka odluke o negativnim bodovima na snazi, u ovom meču jednostavno moralo osvojiti oba boda.

Oba tima su tako dočekala meč pod ogromnim pritiskom, a važnost meča privukla je na tribine koševskog stadiona blizu 30.000 navijača. Gostujući tifozi ispunili su do vrha južnu tribinu, dok su ostale tribine bile pune navijača Sarajeva i svi su željeli samo jedno, pobjedu svog tima. Prvu šansu na utakmici imali su gosti u 17. minuti, kada nakon centaršuta Milka Đurovskog, atraktivno makazicama pokušava Stevanović, ali njegov udarac zaustavlja Enver Lugušić. Sarajevo nakon toga preuzima inicijativu, ali ne uspijeva ozbiljnije ugroziti gol Fahrudina Omerovića, da bi u 32. minuti uslijedio pravi šok za domaće navijače. Radeljaš i Jozić su poprilično nespretno reagovali, a njihovu smušenost koristi Stevanović koji im krade loptu, a potom ga klizećim startom obara Miloš Nedić, te sudija Folić pokazuje na bijelu tačku. Siguran sa penala bio je Milko Đurovski, koji topovskim udarcem matira Lugušića i dovodi Partizan u vodstvo od 0:1.

Dragan Jakovljević i Vladimir Petković pred golom Partizana

Primljeni gol, kao da je svezao noge fudbalerima Sarajeva, koji do odlaska na odmor nisu uspjeli doći do svoje igre, pa se prvo poluvrijeme okončalo minimalnim vodstvom Partizana. Prvu priliku u nastavku ponovo su imali gosti. Bilo je to u 55. minuti, kada nakon slobodnog udarca Srećka Kataneca lopta dolazi do usamljenog Admira Smajića, ali on iz izgledne situacije loše šutira i loptu šalje visoko preko Lugušićevog gola.

Osam minuta kasnije, Sarajevo napokon dolazi do pogotka. Jedan brzi kontranapad Sarajlija poveo je Radeljaš, koji dubinskim pasom pronalazi Dragana Jakovljevića. Sedmica Sarajeva je lijepo primio loptu, a potom krenuo u prodor. Iako su ga pratila dvojica čuvara, Jakovljević je uspio centrirati u srce kaznenog prostora, gdje se odlično snašao Senad Merdanović i preciznim udarcem glavom zatresao Omerovićevu mrežu za 1:1.

Merdanović proslavlja izjednačujući pogodak

Merdanovićev pogodak je dao krila fudbalerima Sarajeva, koji su u posljednjih pola sata bili mnogo opasniji protivnik. Tri minute nakon gola, uslijedila je preslikana akcija kao kod gola. Ponovo je Jakovljević centrirao, ali Merdanović ovog puta ne uspijeva pogoditi. U 69. minuti, stopostotna šansa za Sarajevo. Jakovljević je primio loptu na nekih 13 metara od Omerovićevog gola, a potom topovski šutirao iz okreta, a kada je golman Partizana već bio savladan, ispriječila se stativa.

Posljednju šansu na utakmici, Sarajevo je imalo pet minuta prije kraja, a ponovo je u glavnoj ulozi bio najbolji strijelac bordo tima, Jakovljević. On je nakon sjajnog prodora, snažno šutirao iskosa, ali je lopta prohujala pored stative Partizanovog gola.


Kada je sudija odsvirao kraj meča, 30.000 navijača oba tima je napustilo stadion Koševo sa velikom strepnjom. Sarajevo se po tabeli sa negativnim bodovima našlo na šesnaestom mjestu, tik iznad zone ispadanja, dok je Partizan po obje tabele bio u nezavidnom položaju. Prema tabeli sa negativnim bodovima, crno-bijeli su ostali bez šansi za šampionsku titulu, dok su prema onoj drugoj, po učinku, kolo prije kraja izgubili lidersku poziciju, koju je za jedan bod prednosti preuzeo Velež.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.