ARHIVA: Petković zablistao protiv trećeplasiranog tima Francuske

Arhiva

Na današnji dan, 10. juna 1962. godine, Sarajevo je u trećem kolu Rapan kupa savladalo na Koševu trećeplasirani tim Prve lige Francuske, Nimes Olympique, rezultatom 2:1.

10.06.2022. 18:12
Semir Zilić

...

Osvajanjem sedmog mjesta na tabeli, u tek završenoj sezoni Prve savezne lige, ekipa Sarajeva je stekla pravo učešća u Rapan kupu. Takmičenje koje će koju deceniju kasnije prerasti u poznati Intertoto kup, bila je dobra prilika za ekipu Sarajeva da tokom ljetne pauze odmjeri snage sa nekoliko kvalitetnih protivnika iz Srednje Evrope. Bilo je to premijerno učešće za naš tim, a u prva dva kola grupne faze ostvaren je polovičan učinak. Na Koševu je savladan čehoslovački Slovan u prvom kolu, nakon čega je uslijedio poraz u Ženevi od Servettea.

Naredni protivnik našeg tima bio je francuski predstavnik Nimes Olympique. U tek završenoj sezoni Prve lige Francuske, Nimes je zauzeo visoko treće mjesto, a zanimljivo je da su tek u posljednjem kolu ispustili šampionsku titulu. U posljednje kolo, Nimes je ušao kao lider na tabeli, ali ih je od osvajanja šampionske titule dijelilo tek 60-tak minuta. Tako je Nimes umjesto u Kupu evropskih šampiona, ipak završio u Rapan kupu. Inače, bile su to zlatne godine ovog francuskog ligaša, koji je u prethodnih pet sezone čak tri puta bio vicešampion Francuske, te još dva puta igrao finale Kupa.

Zijad Arslanagić u prodoru

Sarajevo je dobro ušlo u susret, te već od samog početka utakmice krenulo ofanzivno prema golu gostiju. Na prvo uzbuđenje čekalo se do 8. minute, kada je nakon akcije Saliha Šehovića i Zijada Arslanagića na lijevom krilu, desni bek gostiju Mustapha Bettache igrao rukom u svom šesnaestercu, pa sudija Cahun pokazuje na bijelu tačku. Odgovornost na sebe je preuzeo Šehović, ali njegov silovit udarac odlazi visoko iznad prečke. Promašeni jednaesterac nije utjecao na igrače Sarajevo koji su u narednih desetak minuta stvorili još nekoliko dobrih prilika, ali su u 17. minuti gosti iznenađujuće stigli do vodstva. Nakon jednog kornera, ubačenu loptu je loše procijenio Marko Bilić, a njegovu grešku koristi Paul Chillian koji sa samo pet metara šalje loptu u prazan gol za 0:1.

Sarajevo je do kraja prvog poluvremena i dalje imalo terensku inicijativu, stvorilo još nekoliko dobrih prilika, ali je golman reprezentacije Francuske, Pierre Bernard, bio na visini zadatka, pa se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom Nimesa.

Golman Bernard interveniše ispred Ivice Petkovića

U nastavku utakmice identična slika. Ponovo je Sarajevo prijetilo, a Bernard branio, ali samo do 58. minute, kada je napokon kapitulirao. Ivica Petković je primio jednu loptu na 25 metara od gola gostiju, poveo nekoliko koraka, a potom oštrim udarcem napokon uspio savladati Bernarda za 1:1. Izjendačujući gol je dao krila fudbalerima Sarajeva, koji su u posljednjih pola sata krenuli još jače prema francuskom golu.

Jedan od najljepših trenutak na meču dogodio se u 63. minuti, kada je Ivica Mioč snažno šutirao sa 25 metara, a kada su svi već vidjeli loptu u golu, Bernard je sjajnom paradom izbio loptu iz samih rašlji svog gola u korner. Četrnaest minuta kasnije, došlo je do nemilih scena. Nakon jednog dosuđenog prekršaja u korist Sarajeva, gosti su protestvovali kod sudije Cahuna, što je izazvalo koškanje među igačima, a najagresivniji su bili Bettache i Arslanagić, koji su međusobno razmijenili nekoliko udaraca, zbog čega ih je sudija obojicu poslao u svlačionicu.

Kada su se strasti napokon smirile, Mioč je izveo slobodan udarac i centrirao pred gol Nimesa, gdje se najbolje snalazi Petković i po drugi put trese Bernardovu mrežu za 2:1, čime je opravdao epitet najboljeg igrača utakmice.

Gostujuća odbrana otklanja opasnost ispred Stjepana Blaževića

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja. Sarajevo je zadovoljno vodstvom mirno privelo susret kraju, dok Francuzi nisu imali snage da ozbiljnije zaprijete Bilićevom golu, pa je tako naš tim stigao do drugog trijumfa u Rapan kupu.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.