NAJAVA: Borac - Sarajevo

Najava utakmice

Ekipu Sarajeva u nedjelju očekuje prvi zvanični susret u novoj sezoni. Bordo tim će u okviru drugog kola Premijer lige BiH, gostovati banjalučkom Borcu, na stadionu Mlakve u Bosanskom Novom.

19.07.2022. 19:47
Semir Zilić

...

Duelom sa starim rivalom, banjalučkim Borcem, ekipa Sarajeva će započeti svoju novu prvenstvenu sezonu u okviru m:tel Premijer lige BiH. Zbog radova na Gradskom stadionu, ova dva tima će po prvi put u svojoj historiji odigrati jedan prvenstveni duel izvan Banjaluke ili Sarajeva. Derbi susret dva pretendenta na šampionski naslov u novoj sezoni, odigraće se na stadionu Mlakve u Bosanskom Novom.

Ipak, zanimljivo je istaći da to neće biti prva utakmica koju će ova dva tima odigrati u gradu koji leži na ušću rijeke Sane u Unu. Svoj prvi duel ova dva tima u Bosanskom Novom su odigrala prije više od 70 godina. Bilo je to 25. augusta 1951. godine, u sklopu polufinala turnira povodom 40 godina postojanja Slobode, jednog od najstarijih klubova u Bosni i Hercegovini. Susret je završio ubjedljivom pobjedom bordo tima, rezultatom 5:0.

Bordo tim je bio rado viđen gost u Bosanskom Novom, te je u kasnijim godinama još nekoliko puta gostovao na ovom tradicionalnom turniru, a zanimljivo je istaći da su Sarajevo i Borac igrali na istom turniru i 1980. godine. Tom prilikom svečano je otvoren novoizgrađeni stadion Mlakve, a na otvorenju turnira, 9. augusta 1980. godine, Sarajevo je golovima Mehmeda Janjoša i Nijaza Merdanovića još jednom bilo bolje od Borca, rezultatom 2:1. Jedini gol za Banjalučane postigao je Muhamed Ibrahimbegović.

4. august 1985. godine
Ekipe Slobode i Sarajeva uoči utakmice

Posljednji put prije početka rata, Sarajevo je na Mlakvama gostovalo 4. augusta 1985. godine, u sklopu proslave 75. rođendana Slobode, dok je u periodu nakon stjecanja nezavinosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo i Slobodu dva puta žrijeb spajao u Kupu BiH. Prvi put je to bilo u sezoni 2001/02., ali je Sloboda zbog finansijskih poteškoća ranije odustala od takmičenja, pa su oba meča pripala Sarajevu službenim rezultatom 3:0. Drugi put, kuglice su Sarajevo i Slobodu spojile devet godina kasnije. Bilo je to u osmini finala Kupa BiH u sezoni 2010/11. Sarajevo je tada u prvom meču slavilo rezultatom 4:1, a u revanšu na stadionu Mlakve bilo je 3:1 za bordo tim. Prvo ime tog susreta bio je današnji kapiten bordo tima, Asmir Suljić, sa dva postignuta gola. Bilo je to ujedno i posljednje gostovanje našeg tima u ovom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Kada su u pitanju zvanični dueli Borca i Sarajeva, nedjeljna utakmica biće ukupno 77. po redu duel u prvenstvenim i kup takmičenjima. Svoju prvu utakmicu odigrali su davnog 4. maja 1947. godine, u okviru Republičke lige. Meč na sarajevskom stadionu Šesti april završen je bez pobjednika, rezultatom 1:1.

U dosadašnjih 76 susreta, bordo tim je bio mnogo uspješniji, zabilježivši 34 pobjede. Borac je upisao 20 pobjeda, dok su preostala 22 susreta završila bez pobjednika. Najviše nastupa za Sarajevo, u duelima sa Borcem upisao je Amer Dupovac, ukupno 15, dok je najefikasniji bio Safet Sušić sa 8 postignutih pogodaka.

Duel Dejana Melega i Andreja Đokanovića

Kada su u pitanju igrači iz trenutnog kadra kojim raspolaže novi trener, Feđa Dudić, najviše nastupa, po osam, imaju Andrej Đokanović i Asmir Suljić, koji će zbog žutih kartona iz prethodne sezone propustiti ovaj duel, tako da je za očekivati da se Đokanović izdvoji na čelu ove liste. Suljić je uz iskusnog Mersudina Ahmetovića i jedini od trenutno aktivnih igrača koji je imao priliku tresti mrežu u duelima sa Borcem. Obojica su postigli po jedan gol.

Susret Borca i Sarajeva na rasporedu je u nedjelju 24. jula, sa početkom u 17 sati, a u narednim danima se očekuje da NSBiH delegira zvanična lica za ovaj meč.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.