NAJAVA: Sarajevo - Sloga

Najava utakmice

U subotu 30. jula, sa početkom u 21 sat, Sarajevo će na Koševu ugostiti Slogu. Biće to prvo gostovanje dobojskih fudbalera na našem najvećem stadionu, nakon punih 65 godina.

28.07.2022. 12:55
Semir Zilić

...

Treće kolo m:tel Premijer lige BiH donosi gostovanje novajlije u najelitnijem rangu našeg fudbala, dobojske Sloge. Debitanti u društvu najboljih, ujedno su i najugodnije iznenađenje nakon dva odigrana kola. Sloga je sezonu otvorila remijem sa favorizovanim Borcem, te ubjedljivom pobjedom nad Leotarom, pa meč sa Sarajevo dočekuje kao drugoplasirani tim na tabeli.

Iako Dobojlije nikada ranije nisu igrale u Premijer ligi, ovo ipak neće biti prvi zvanični duel Sarajeva i Sloge. Naime, ova dva tima do sada su se u takmičarskim utakmicama sreli tri puta, a tim sa Koševa je slavio sva tri puta, uz gol-razliku 11:0.

Prvu i jedinu utakmicu na stadionu Koševo, Sarajevo i Sloga odigrali su 22. septembra 1957. godine, u sklopu 6. kola Zonske lige. Bila je to posljednja sezona koju je naš tim proveo izvan Prve lige. Sarajevo je te sezone redom gazilo sve svoje protivnike u Zonskoj ligi, a ništa bolje nije prošla ni Sloga, koja je na Koševu pretrpjela težak poraz rezultatom 6:0. Slično se ponovilo i na proljeće naredne godine, u Doboju, a Sarajevo je ovog puta slavilo rezultatom 4:0.

Srboljub Markušević šutira na gol Sloge, 1957. godine

Naredni i ujedno posljednji zvanični meč ova dva tima odigran je u sezoni 2011/12. U prvoj rundi Kupa BiH, Sloga je na svom terenu ugostila ekipu Sarajeva, a bordo tim je golom Damira Hadžića slavio sa minimalnih 1:0.

Za sve fudbalere iz trenutnog igračkog kadra bordo tima, ovo će biti prvi susret protiv Sloge, a zanimljivo je da je te 2011. godine u kadru bio aktuelni kapiten Asmir Suljić. On ipak nije nastupio tog septembarskog dana u Doboju, obzirom da ga je tadašnji trener Jiri Plišek odmarao za prvenstvene utakmice. Za razliku od fudbalera, tog dana u sastavu su bila dva člana današnjeg stručnog štaba Feđe Dudića. Naime, za Sarajevo su tada igrali današnji pomoćni trener Emir Obuća i trener golmana Adi Adilović.

Susret Sarajeva i Sloge na rasporedu je u subotu, 30. jula, sa početkom u 21 sat, uz direktan TV prijenos na MOJA TV platformi. Glavni sudija meča biće Mateo Musa iz Čitluka, a njegovi pomoćnici su Sreten Udovičić iz Prijedora i Marko Perić iz Mostara.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.