ARHIVA: Derbi nakon godine čekanja

Arhiva

Na današnji dan, 13. augusta 1978. godine, Sarajevo je u prvom kolu nove sezone savladalo na Koševu ekipu Željezničara rezultatom 2:0.

13.08.2022. 12:43
Semir Zilić

...

Ispadanjem Željezničara u Drugu saveznu ligu, sarajevska publika je gotovo godinu i po dana bila uskraćena za svoju najdražu utakmicu, gradski derbi. Voljom žrijeba, održanog u Zagrebu u julu mjesecu, odlučeno je da će upravo ova dva tima otvoriti novu fudbalsku sezonu, utakmicom prvog kola na Koševu, pa stoga i ne čudi što je interesovanje za ovaj susret bilo ogromno. Na tribinama koševske ljepotice okupilo se preko 35.000 navijača oba tima, koji su svojim zastavama i pjesmom uveličali ovaj spektakl. Prije samog početka utakmice, obavljena je mala svečanost. Napadač Sarajeva, Radomir Savić od urednika "Sportskih novosti" primio je "Zlatnu strijelu", trofej za najboljeg strijelca Prve savezne lige u sezoni 1977/78.

Radomir Savić sa trofejom "Zlatna strijela"

Sami početak utakmice nije mogao zadovoljiti apetite publike. Željezničar, na čijoj klupi je tog dana svoj trenerski debi upisao legendarni Ivica Osim, je u utakmicu ušao dosta zatvoreno, a fudbaleri Sarajeva su se dugo mučili da probiju bunker plavih sa Grbavice. Dvije najbolje prilike za bordo tim u prvom poluvremenu imao je slavljenik Savić, ali je u oba navrata golman Ibrahimović izlazio kao pobjednik. S druge strane gosti su tek pokoji put zaprijetili iz kontranapada, a jedina situacija vrijedna pomena bila je ona kada se Janković našao sam pred golom Seada Grude, ali je iz stopostotne situacije promašio cijelu loptu.

Duel Glamočaka i Pašića

Za razliku od prvog poluvremena, nastavak utakmice je ponudio prava uzbuđenja, a samo sedam minuta igre bilo je dovoljno bordo timu da napokon probije bedem gostiju. Prvo ime susreta i novi kapiten bordo tima, Safet Sušić, primio je jednu loptu na lijevoj strani, neometan ušao u šesnaesterac Željezničara, a potom je pored Saračevića ubacio loptu pred gol gdje se našao mladi Predrag Pašić koji iz blizine snažno glavom zakucava loptu pod prečku Ibrahimovićevog gola za 1:0. Vodeći gol je skinuo teret sa leđa fudbalera Sarajeva, koji su tek nakon tog trenutka zaigrali lepršavo, a posebno se istakao Sušić koji je bio naprosto neuhvatljiv za odbranu Željezničara.

Najbolji pojedinac meča - Sušić

Sve dileme oko pobjednika, ako ih je uopšte i bilo, riješene su u 79. minuti utakmice. Sušić je iskoristio jednu grešku defanzivca gostiju, Komšića, a potom je u sjajnom solo prodoru nanizao čak tri fudbalera Željezničara i milimetarski preciznim udarcem pogodio gornji desni ugao Ibrahimovićevog gola za novo veliko slavlje na tribinama stadiona Koševo. Sarajevo je tako i više nego zasluženo stiglo do trijumfa koji kao da je najavio veliki rezultatski uspon bordo tima u novoj sezoni. Nakon decenije prosječnih rezultata, Sarajevo se u sezoni 1978/79. napokon vratilo u sami vrh jugoslavenskog fudbala, osvojivši visoko četvrto mjesto.

Izvještaj, sastave i 17 fotografija sa ove utakmice možete pogledati ovdje.