ARHIVA: Gegićev trijumfalni povratak

Arhiva

Na današnji dan, 22. augusta 1971. godine, Sarajevo je u prvom prvenstvenom kolu savladalo na Koševu povratnika u društvo najboljih, skopski Vardar, rezultatom 3:0.

22.08.2022. 17:26
Semir Zilić

...

Nakon osvajanje šampionske titule 1967. godine, Sarajevo je sezone uglavnom završavalo u sredini tabele. Iako je šampionska ekipa praktično još uvijek bila na okupu, a nedostajali su tek Ibrahim Sirćo i Sreten Šiljkut, bordo tim je imao dosta problema, kako sa odlascima fudbalera u JNA, tako i sa povredama, pa je Sarajevo tek povremenim bljeskovima znalo podsjetiti na slavne šampionske dane. Stoga se u ljeto 1971. godine rukovodstvo kluba opredijelilo za povratak uspješnog trenera na klupu Sarajeva, Abdulaha Gegića, koji se nakon šest godina vratio na Koševo. Gegić je ostao upamćen navijačima po sjajnim rezultatima sredinom šezdesetih godina, kada je lansirao Sarajevo u sami vrh jugoslavenskog fudbala, osvojviši četvrto mjesto 1964. godine, a potom i laskavu vicešampionsku titulu godinu dana kasnije. Nakon Sarajeva, ovaj sjajni stručnjak je sa Partizanom postao vicešampion Evrope, a potom je veoma uspješno radio u Turskoj, iz koje se tog ljeta vratio na Koševo.

Očekivanja navijača su bila velika, predviđao se povratak u sami vrh tabele, a dodatnu dozu optimizima ulijevali su dobri rezultati u Ljetnoj ligi šampiona u kojoj je Sarajevo osvojilo treće mjesto, doživjevši tek jedan poraz.

U prvom kolu nove sezone, Sarajevo je na Koševu ugostilo povratnika u društvo najboljih, ekipu Vardara. Nakon što su godinu dana proveli izvan Prve savezne lige, Vardar se vratio u elitni rang domaćeg fudbala, pa su u znak dobrodošlice fudbaleri Sarajeva dočekali goste sa cvijećem, uručivši im po jedan karanfil. Pored igrača skopskog tima, cvijeće je dobio i trener Gegić, od strane kapitena Svetozara Vujovića, koji je tako uime igrača poželio dobrodošlicu novom-starom treneru Sarajeva.

Musemić šutira na gol Vardara

Još prije utakmice, Gegić je najavio da će navijači u novoj sezoni imati priliku gledati napadački orijentisano Sarajevo, a da će zaista tako biti pokazale su i uvodne minute ove utakmice. Prilike pred golom gostiju redale su se jedna za drugom, a prvu je imao već u 10. minuti Milenko Bajić, koji je snažnim udarcem gađao gornji desni ugao gola, ali je Mutibarić bio siguran. Četiri minute kasnije pokušao je i Džemaludin Mušović, a u 16. minuti i Murat Šaran, ali je već tada bilo jasno da je golman gostiju tog dana bio i više nego raspoložen. Pritisak Sarajeva se nije smanjivao, u 20. minuti je Fuad Muzurović preciznim centaršutem pronašao Vahidina Musemića, ali skopska jedinica je još jednom bila sigurna. Deset minuta prije kraja prvog dijela, Musemić je ponovo bio u dobroj prilici, ali ga je u posljednji čas izblokirao Plačkov. S druge strane gosti su se grčevito branili, gotovo i ne pomišljajući da pređu centar, ali su u 41. minuti ipak uspjeli doći u priliku za gol, kada nakon greške Bajića lopta dolazi do Spasovskog, koji bez mnogo oklijevanja šutira, ali lopta odlazi visoko preko gola.

Ni u drugom poluvremenu situacija nije bila ništa drugačija, barem ne do vodećeg gola kojeg je Sarajevo postiglo u 57. minuti. Bordo tim je napadao, Vardar se branio, a Mutibarić činio čuda na golu. Prvu priliku u nastavku imao je Mušović, nakon što ga je proigrao Muzurović, ali je njegov udarac zaustavio, ko drugi, nego Mutibarić. A onda je u 57. minuti domaća publika napokon odahnula. Bio je to fantastičan solo prodor Džemaludina Mušovića, koji je nanizao čak trojicu gostujućih igrača, Plačkova, Raca i Mečkarova. ovaj posljednji ga je čak pokušao i faulirati, ali je napadač Sarajeva ostao na nogama. I kada se činilo da se Mušović našao u bezizlaznoj situaciji, jer je otišao dosta ukoso, gotovo iz mrtvog ugla topovskim udarcem napokon je uspio savladati Mutibarića za 1:0.

Jedna od mnogobrojnih intervencija Mutibarića

Tek nakon primljenog gola, gosti se bude i stvaraju prve prilike, preko Nikolovskog i Balevskog, ali je oba puta Refik Muftić bio na visini zadatka, pogotovo u 69. minuti, kada je Balevski izašao sam pred njega, ali je golman Sarajeva sjajno intervenisao. Već u narednoj minuti, Sarajevo kažnjava promašaje gostiju i stiže do drugog pogotka. Murat Šaran je odlično prošao po desnoj strani, a potom preciznim centaršutem direktno u glavu pogodio Vahidina Musemića koji u takvim situacijama nije griješio. Uslijedio je snažan i precizan udarac glavom bordo devetke i Mutibarić je bio nemoćan - 2:0. Potom su prilike imali Šaran i Antić ali su ostale neiskorištene, da bi sve dileme oko pobjednika, ako ih je uopšte i bilo, bile riješene u 79. minuti. Bila je to gotovo preslikana akcija kao kod drugog gola Sarajeva. Prodor Šarana po desnom krilu, centaršut i efeketna egzekucija Musemića glavom za konačnih 3:0.

Sarajevo je tako na najbolji mogući način otvorilo novu sezonu visokom pobjedom, a navijače je posebno obradovala sjajna forma Vahidina Musemića, koji je zbog povrede propustio gotovo kompletnu proljetnu polusezonu, a onda se na teren vratio na spektakularan način. Najprije je osvojio titulu najboljeg strijelca Ljetne lige šampiona, sa pet golova iz isto toliko odigranih utakmica, a potom postigao dva gola na startu novog prvenstva.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.