ARHIVA: Prvi put na čelu tabele

Arhiva

Na današnji dan, 26. augusta 1962. godine, Sarajevo je u Titogradu savladalo Budućnost rezultatom 1:0 i prvi put u svojoj historiji se našlo na čelu prvoligaške tabele.

26.08.2022. 12:12
Semir Zilić

...

Nakon minimalnog trijumfa u prvom kolu protiv Rijeke na Koševu, pred ekipom Ratomira Čabrića je bilo gostovanje kod povratnika u društvo najboljih, Budućnosti. Još prije samog polaska za Titograd, struka Sarajeva je znala da ih čeka izuzetno težak zadatak. Prije svega, motivisan domaćin, koji je nakon dvije godine ponovo igrao jednu prvoligašku utakmicu pred svojom publikom, ali i izuzetne vrućine koje su se tog dana očekivale u glavnom gradu Crne Gore. Kakvi su uslovi vladali na stadionu pod Goricom, najbolje svjedoče izvještaji dopisnika sa ove utakmice, prema kojima je temperatura u hladu bila preko 38 stepeni celzijusa.

Trener Čabrić je za ovu utakmicu pripremio posebnu taktiku, a kako je i sam najavljivao, cilj je bio što duže zadržati utakmicu u egalu i čuvati snagu za sami finiš susreta. Sarajevo je u uvodnim minutama utakmice prepustilo inicijativu domaćem timu, koji je u prvih dvadesetak minuta stvorio tri izgledne prilike, ali je u sva tri navrata golman Marko Bilić bio na visini zadatka. Nakon početnog pritiska, igrači Budućnosti kao da su ostali bez snage, pa je ostatak prvog poluvremena protekao bez većih uzbuđenja.

Kratak predah od vrućina
Fazlagić i Biogradlić sa igračima Budućnosti

Ni početak drugog poluvremena se nije mnogo razlikovao od finiša prvog, a onda je Sarajevo u posljednjih 20 minuta krenulo mnogo ofanzivnije. Nakon nekoliko propuštenih poluprilika, pet minuta prije kraja stigao je trenutak odluke. Asim Ferhatović je bio pokretač jedne akcije na desnom krilu, gdje je na sebe navukao čak trojicu domaćih fudbalera, a potom uputio snažan centaršut pred gol Budućnosti. Lopta je stigla do Zijada Arslanagića, koji je samo kratko loptu glavom prebacio na lijevu stranu gdje je na nju natrčao Miladin Radičević i topovskim udarcem sa 15 metara zatresao mrežu Radunovića za 0:1.

Sarajevo je tako stiglo do druge uzastopne pobjede na startu šampionata, te se po prvi put u klupskoj historiji našlo na čelu prvoligaške tabele. Tim sa Koševa je naime, bio jedini koji je u prva dva kola osvojio maksimalna četiri boda, te se izdvojilo na prvom mjestu, sa bodom prednosti u odnosu na drugoplasirani Željezničar. Koliko je ova pobjeda značila navijačima Sarajeva, najbolje pokazuje činjenica da je JAT-ov avion sa vidno iscrpljenim fudbalerima narednog dana dočekala grupa od stotinjak navijača, koji su željeli čestitati svojim ljubimcima na velikom uspjehu, ali i poželjeti im sreću u naredom meču sa Crvenom zvezdom na Koševu.

Izvještaj, sastave i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.