Sarajevo i Zrinjski - 65. put

Najava utakmice

U posljednjem meču 20. kola m:tel Premijer lige BiH sastaju se Sarajevo i Zrinjski. Biće to ukupno 65. međusobni duel ova dva tima.

25.02.2023. 16:09
Semir Zilić

...


Proljetnu polusezonu, ekipa Sarajeva otvara derbi susretom protiv mostarskog Zrinjskog. Zbog nedovršenih radova na koševskom travnjaku, Sarajevo će ekipu Zrinjskog ugostiti na Stadionu Rođeni. Biće to ujedno i prvi duel ovih timova koji se neće odigrati na Koševu ili pod Bijelim brijegom.

Sarajevo i Zrinjski su do sada odigrali 64 zvanične utakmice, u kojima je bordo tim bio dosta uspješniji. Od dosadašnje 64 utakmice, njih 26 je završilo pobjedama Sarajeva, dok je po 19 puta meč završavao trijumfom Zrinjskog, odnosno bez pobjednika. Gol-razlika je također na strani bordo tima i iznosi 85:73.

Sutrašni rivali su ujedno i dva najuspješnija tima Premijer lige BiH, otkada se ista igra na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, kako po broju osvojenih šampionskih titula (Zrinjski sedam, Sarajevo četiri), tako i gledajući vječnu tabelu za sve sezone od 2002/03. do danas. Naime, Sarajevo se sa 1.152 osvojena boda nalazi na čelu ove tabele, dok mu je za petama upravo Zrinjski, koji je osvojio dva boda manje, te ima priliku da nakon sutrašnjeg meča možda čak i preuzme prvo mjesto od bordo tima.

Sa prvog duela Sarajeva i Zrinjskog u septembru 2000. godine

Prvi međusobni duel Sarajeva i Zrinjskog odigran je 17. septembra 2000. godine, kada je bordo tim na Koševu slavio rezultatom 2:0. Interesantno je istaći da je Zrinjski ujedno i najčešći protivnik bordo tima od početka 2000. godine do danas. Bordo tim je protiv Zrinjskog od tada do danas odigrao 64 utakmice, nakon čega slijede dueli sa Željezničarom (63 utakmice) i Širokim Brijegom (59 utakmica). Svoju najveću pobjedu u duelima sa Plemićima, Sarajevo je upisalo u novembru 2002. godine kada je slavilo rezultatom 6:1, što je ujedno bio i meč ova dva tima sa najviše golova. S druge strane, Mostarci su u dva navrata slavili rezultatom 4:0, u oktobru 2007. i aprilu 2022. godine, oba puta kao domaćini.

Iako je u ukupnom skoru Sarajevo uspješnije od mostarskog tima, to se baš i ne može reći za njihove posljednje međusobne utakmice. Sarajevo već pet utakmica ne zna za pobjedu protiv Zrinjskog, a posljednju je slavilo u meču četvrtfinala Kupa BiH, odigranom u martu 2021. godine. S druge strane, Zrinjski se trenutno nalazi u nizu od četiri uzastopne pobjede, pa je za očekivati da to bude dodatni motiv za ekipu Sarajeva u nedjeljnom meču.

Iz trenutnog igračkog kadra Sarajeva, jedino je Varešanović pogađao mrežu Zrinjskog

Gledajući individualni učinak fudbalera Sarajeva, najviše nastupa u susretima protiv Zrinjskog ima bivši kapiten Krste Velkoski, ukupno 22. Najefikasniji među igračima Sarajeva je aktuelni član stručnog štaba, Emir Obuća, koji je mrežu Zrinjskog tresao u šest navrata. Kada je u pitanju trenutni igrački kadar, najviše nastupa, po tri, u duelima protiv Zrinjskog imaju trojica fudbalera Belmin Dizdarević, Besim Šerbečić i Dal Varešanović. Mladi veznjak Sarajeva, Varešanović, jedini je tresao mrežu Zrinjskog i to u posljednjem duelu ova dva tima, odigranom u jesenjem dijelu sezone. U redovima Zrinjskog, najefikasniji igrač u duelima sa Sarajevom je Nemanja Bilbija, koji je u dresu Plremića čak 12 puta tresao mrežu bordo tima. Budući da je prije odlaska u Zrinjski, Bilbija imao priliku pogađati i u dresu Sarajeva, trenutni kapiten mostarskog tima je sa 13 golova i u ukupnom zbiru najbolji strijelac na utakmicama ova dva tima.

Sutrašnji susret za Zrinjskim ujedno će biti i novi debi za trenera Mirzu Varešanovića, koji se poslije 12 godina vratio na klupu tima sa Koševa. U svom prvom mandatu, Varešanović je tri puta vodio bordo tim protiv Zrinjskog, ostvarivši pri tome učinak od dvije pobjede i jednog poraza, uz gol-razliku 6:4.

Luka Bilbija je sudio i posljednji meč ova dva tima

Pravdu na sutrašnjem meču dijeliće sudijska trojka sa Lukom Bilbijom na čelu i pomoćnicima Arnelom Novalićem i Josipom Čolićem. Za prijedorskog sudiju ovo će biti četvrti put da sudi duele ova dva tima. U dosadašnje tri utakmice Sarajevo je upisalo jednu, a Zrinjski dvije pobjede, od čega posljednju u jesenjem duelu ova dva tima. Biblija će se tako od sutra pridružiti trojici bivših sudija Grbiću, Jakupoviću i Paniću, koji su također po četiri puta sudili na mečevima Sarajeva i Zrinjskog. Ispred njih četvorice su ostali još samo Dragan Skakić sa pet arbitraža, te apsolutni rekorder, Elvis Mujić, koji je pravdu u ovom derbiju dijelio čak devet puta.

Računajući sve utakmice, Bilbija je Sarajevu sudio 14 puta i može se reći da u posljednje vrijeme baš i ne donosi sreću bordo timu. U prvih devet utakmica, Sarajevo nije doživjelo nijedan poraz, ostvarivši učinak od pet pobjeda i četiri remija, da bi u narednih pet utakmica koje je sudio Bilbija, bordo tim doživio isto toliko poraza.

Trener Mirza Varešanović za sutrašnji meč ima na raspolaganju sve fudbalere, dok će Zrinjskom nedostajati suspendovani Nikola Mandić i Almir Bekić. Četvorica fudbalera Sarajeva su pod prijetnjom dobijanja trećeg žutog kartona, zbog kojeg bi morali propustiti duel 21. kola protiv Širokog Brijega, a riječ je o Muharemu Traki, Tariku Ramiću, Mirzi Mustafiću i Adnanu Džafiću.

Susret Sarajeva i Zrinjskog na rasporedu je sutra od 17:30 sati, uz direktan TV prijenos na Arena sport kanalu. U skladu sa odlukom NSBiH, a iz, kako su naveli, sigurnosnih razloga, utakmica će se odigrati pred praznim tribinama.

0:1

PLBiH, 30. kolo
Dr. Milan Jelić, 04.05.2024.