ARHIVA: Visoka pobjeda koja je ovjekovječena u Žikinoj dinastiji

Arhiva

Na današnji dan, 18. septembra 1983. godine, Sarajevo je u sedmom kolu Prve savezne lige savladalo Prištinu sa ubjedljivih 6:0.

18.09.2022. 13:42
Semir Zilić

...


Teško da postoji neko na području bivše države ko nije gledao jedan od najpopularnijih dijelova filmskog serija "Žikina dinastija", poznatog pod nazivom "Idi mi, dođi mi" iz 1983. godine. Na samom početku filma, u sceni kada se popularni Bobo i Marija svađaju oko igre malog Miše u njihovom stanu, sa radija se čuje prijenos utakmica Prve savezne lige. I dok reporter iz Ljubljane prenosi dešavanja na utakmici Olimpije i Rijeke, prekida ga njegov kolega iz Sarajeva, koji uz zaglušujuću buku sa tribina javlja kako je Sarajevo na Koševu povelo protiv Prištine rezultatom 5:0. Mnogi su gledajući film vjerovatno pomislili da je taj radijski prijenos u pomenutoj sceni bio samo fikcija režisera Zorana Čalića, ali nije. Sarajevo i Priština su tog septembarskog dana zaista igrali na Koševu, a bordo tim je poveo sa 5:0, u trenutku dok je u Ljubljani rezultat još uvijek bio 1:1, baš kao što se može i čuti na snimku.


Sarajevo je sezonu 1983/84. otvorilo domaćim porazom od Veleža, nakon čega je uslijedio pomalo neočekivani trijumf na gostovanju u Nišu, kod ekipe Radničkog, a potom četiri vezana remija. Sarajevo je tako, uprkos nizu od pet utakmica bez poraza, meč sa Prištinom dočekalo na desetom mjestu na tabeli.

Na tribinama koševskog stadiona se okupilo oko 5.000 gledalaca, što se moglo ocijeniti kao sasvim solidna posjeta obzirom na katastrofalne vremenske uslove koji su vladali tog dana u glavnom gradu BiH. Pljusak koji nije prestajao tokom cijelog dana natopio je teren, što je očito odgovaralo brzom tempu igre koji je Sarajevo nametnulo od samog početka utakmice. Već u jednom od prvih napada Sarajevo je moglo doći do vodstva, ali je udarac Mehmeda Janjoša zaustavila prečka Lalićevog gola. Gotovo identična situacija ponovila se i u 10. minuti, kada je prečka ponovo spasila ekipu Prištine, ali ovog puta nakon udarca Husrefa Musemića.

Početni promašaji nisu demoralisali ekipu Sarajeva, a u 22. minuti domaća publika prvi put je slavila. Razigrani Zijad Švrakić je lijepo prošao po desnoj strani, a potom preciznim centaršutem pronašao Musemića koji snažnim udarcem glavom matira Lalića za 1:0. Petnaest minuta kasnije, isti dvojac je kreirao i drugi pogodak bordo tima. Ovog puta akciju je na sredini terena započeo Slaviša Vukičević, koji pasom iza leđa odbrane Prištine pronalazi Švrakića, a ovaj bez mnogo oklijevanja upošljava Musemića na drugoj strani, pa centarforu bordo tima nije ostao težak zadatak da udarcem sa pet metara udaljenosti udvostruči prednost Sarajeva.

Musemić pred golom Prištine

U nastavku utakmice Sarajevo je nastavilo sa napadima, a takav pristup igri se isplatio već nakon četiri minute igre. Mehmed Janjoš je na vrhu šesnaesterca prihvatio jednu odbijenu loptu od strane gostujuće odbrane, a potom preciznim udarcem lijevom nogom matirao Lalića za 3:0. Na novo slavlje navijači Sarajeva su čekali do 75. minute, kada Davor Jozić udarcem glavom, nakon skraćenog kornera kojeg je izveo Boban Božović, pogađa za 4:0.

Nakon četvrtog gola, igra Prištine se potpuno raspala, a Sarajevo je vidjelo priliku da dodatno popravi gol-razliku. Tako se u 78. minuti Švrakić poigrao sa jednim gostujućim fudbalerom na sredini terena, nakon čega lopta dolazi do Janjoša. On se najprije u gostujućem šesnaestercu oslobodio svog čuvara, pri čemu je sa nekoliko lažnjaka gotovo kompletnu odbranu Prištine navukao na prvu stativu, a potom uputio centaršut na drugu stranu do usamljenog Božovića, koji se samo naklonio i glavom poslao loptu u praznu mrežu Prištine za 5:0. Konačan rezultat postavio je Senad Merdanović u 87. minuti, najljepšim golom na susretu.


Sarajevo je tako stiglo do druge pobjede u sezoni, kojom se nakon sedam kola našlo na visokom četvrtom mjestu na tabeli.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

4:3

PLBiH, 28. kolo
Bijeli Brijeg, 24.04.2024.