ARHIVA: Najljepši poklon novom Koševu

Arhiva

Na današnji dan, 26. septembra 1981. godine, Sarajevo je na Koševu savladalo Crvenu zvezdu rezultatom 2:1.

26.09.2022. 12:00
Semir Zilić

...


Sezona 1981/82. nije najbolje počela po ekipu Sarajeva. Bordo tim je imao dosta problema, pogotovo u kadrovskom smislu. Safet Sušić, Želimir Vidović i Haris Smajić su bili na odsluženju vojnog roka, dok su uvodne utakmice zbog povreda propustili Nenad Vidaković i Nijaz Merdanović. Sve to dovelo je do veoma lošeg starta u prvenstvu, pa je Sarajevo u prvih sedam kola osvojilo samo tri boda. Po jedna pobjeda i remi, uz pet poraza i gol razliku 8:18, smjestili su bordo tim na diobu posljednjeg mjesta na tabeli. Ceh lošeg prvenstvenog starta platio je trener Fuad Muzurović, kojeg je nakon šestog kola na klupi zamijenio Srboljub Markušević. Bio je to Srbin treći mandat na klupi najdražeg kluba. Debitovao je teškim porazom u sedmom kolu od Veleža u Mostaru, nakon čega su napokon stigli vedriji dani za bordo tim.

Sarajevo je u osmom kolu savladalo Budućnost, a potom remiziralo u gostima sa OFK Beogradom, te je na krilima ta dva rezultata dočekalo derbi susret desetog kola, duel protiv aktuelnog šampiona Jugoslavije, Crvene zvezde.

Dodatni motiv za fudbalere bordo tima bio je povratak u svoj dom. Prvi put nakon novembra 1980. godine, Sarajevo je odigralo utakmicu na Koševu. Naime, zbog radova na kompletnoj rekonstrukciji stadiona uoči XIV Zimskih olimpijskih igara, bordo tim je tokom prvih devet mjeseci 1981. godine svoje utakmice igrao na susjednoj Grbavici.

Teško da su u bordo timu mogli zamisliti ljepši povratak na obnovljeno Koševo. Lijepo vrijeme, sunčana subota, preko 40.000 navijača koji su ispunili nove tribine koševskog stadiona do posljednjeg mjesta i pobjeda protiv Crvene zvezde, zaista su upotpunili prelijep ugođaj.

Musemić postiže pogodak za 1:0

U taboru bordo tima su s pravom strahovali uoči ove utakmice, ako ništa zbog pomalo neshvatljive odluke FSJ da to bude jedan od četiri meča tog desetog kola koji su se igrali u subotu. Ta odluka je bila zaista nelogična, obzirom da je Sarajevo samo dva dana ranije, u četvrtak, gostovalo OFK Beogradu, te Markuševićevi izabranici praktično nisu imali vremena ni da se odmore za duel sa Zvezdom.

Ipak, dobre vijesti za Markuševića bile su to što se njegova ekipa napokon počela kompletirati. Nakon što se desetak dana ranije na teren vratio Vidaković, pred meč sa Zvezdom se oporavio i Nijaz Merdanović, dok se iz JNA vratio Vidovič. Njih dvojica su se tog dana prvi put u sezoni našli u zapisniku, Merdanović u početnoj postavi, a Vidović na klupi. Uvodne minute meča nisu ponudile previše uzbuđenja. Gosti iz Beograda su u utakmicu ušli poprilično kalkulantski, sa ciljem da osvoje jedan bod, dok je Sarajevo uglavnom stihijski napadalo.

Tako je bilo sve do 36. minute, kada su tribine novog Koševa proključale od radosti. Merdanović je sa sredine terena poslao loptu na lijevo krilo, prema kapitenu Predragu Pašiću, a ovaj bez mnogo oklijevanja, iz prve, centrirao u šesnaesterac gostiju. Pašićev centaršut je bio previsok za Zorana Lukića, ali je situaciju odlično pratio Husref Musemić, koji u svom stilu visoko skače i glavom zakucava loptu iza leđa Simeunovića za 1:0.

Jedan od rijetkih pokušaja gostiju

Sarajevo je nakon vodećeg gola potpuno preuzelo konce igre u svoje ruke, a samo pet minuta igre u nastavku bilo je dovoljno za novi pogodak bordo tima. Bila je to solo akcija Edima Hadžialagića, koji je nakon prodora izašao sam pred gol Zvezde. Njemu je u susret krenuo golman Simeunović, ali je Hadžialagić u posljednjem trenutku, vrhom kopačke uspio prebaciti loptu na lijevu stranu, gdje se našao usamljeni Pašić koji bez većih problema pogađa praznu mrežu Zvezdinog gola za 2:0.

Tek nakon drugog primljenog gola, probudili su se i fudbaleri Zvezde, koji su u posljednjih pola sata pokušali da se vrate iz rezultatskog minusa. Ipak, odbrana Sarajeva, na čelu sa Farukom Hadžibegićem bez većih problema zaustavila je sve njihove napade, a sve što su beogradski crveno-bijeli uspjeli uraditi do kraja susreta bio je utješni pogodak Rajka Janjanina iz 72. minute.


Petnaest minuta prije kraja utakmice, umjesto Janjoša, strateg Sarajeva je u igru ubacio juniora Bobana Božovića, kojem je to bio prvi zvanični meč na Koševu. Talentovani dječak, koji je u prethodnoj sezoni predvodio juniore Sarajeva do finala Omladinskog Kupa BiH, tako je nakon debija u duelu sa OFK Beogradom dva dana ranije, sada dobio priliku da prvi put osjeti atmosferu Koševa.

Sarajevo je tako uspjelo, u razmaku od samo šest dana, uvezati tri meča bez poraza, te pobjeći iz opasne zone, nagovijestivši bolje dane.

Izvještaj, sastave, video i fotografije sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

2:1

PLBiH, 31. kolo
Asim Ferhatović Hase, 10.05.2024.